Aardpeer kweken: van poten tot oogsten

Aardpeer kweken is leuk om te doen. Deze groente kun je poten in februari. Aardperen kun je een jaar later na de eerste vorst oogsten. Lekker zoet!

Zelf aardpeer kweken is bijzonder leuk om te doen. Deze vergeten groente stelt namelijk helemaal niet zoveel eisen. De botanische naam voor aardpeer is helianthus tuberosus. Daarnaast kent deze knol nog een aantal bijnamen, waaronder topinamboer.

Omdat de aardpeer ook verwant is aan de zonnebloem, geeft hij in zijn bloeiperiode prachtige bloemen die er een beetje op lijken. In dit artikel vertellen we je alles over het kweken, planten én oogsten van aardperen. Natuurlijk geven we je ook handige verzorgingstips en adviezen.

Aardpeer kweken

De knol van de aardpeer is goed bestand tegen koude temperaturen. Dat ze winterhard zijn, betekent dat ze eigenlijk het hele jaar door gepoot kunnen worden. De meest ideale maanden zijn van oktober tot februari. De aardpeer begint dan in het voorjaar uit te lopen.

Bloemen van de aardpeer in de tuin of moestuin
©AKuptsova – Bloemen aardpeer

De knol stelt niet veel eisen aan de bodem. Je kunt aardpeer zelfs kweken in een bodem die arm is aan voedingsstoffen. Zolang deze qua structuur maar luchtig genoeg is. Eventueel kun je nog wat kali en stikstof toevoegen om de groei van de knol te stimuleren.

Aardpeer poten en planten

Als je de knollen van de aardpeer gaat poten, dan kun je dat zowel op een zonnige als een schaduwrijke plaats doen. De knollen poot je op een diepte die varieert van 10-15 centimeter. Afhankelijk van de omvang van de knol. De plantafstand voor de aardpeer ligt op 30 centimeter afstand. Dat is nodig, want ze kunnen met gemak 1,5 meter hoog worden.

Stappenplan zelf aardpeer kweken

Zelf aardpeer kweken is niet moeilijk, maar je doet dit het meest effectief als je gebruik maakt van het onderstaande stappenplan. Zo kun je straks genieten van een mooie gezonde aardpeer oogst.

 1. Aardperen kun je het beste poten in de maand februari. Je hoeft niet bang te zijn voor koude nachten of vorst, want de aardpeer is winterhard.
 2. Zoek een plekje in de moestuin, tuin of border. Dit mag in de volle zon zijn, maar de aardpeer voelt zich ook thuis op een schaduwrijke plek. Zorg dat de bodem luchtig genoeg is. Voeg eventueel wat extra meststoffen toe.
 3. Poot de knollen op een diepte van 10-15 centimeter. Houdt daarbij een afstand aan van tenminste 30 centimeter aan als je meerdere aardperen wilt planten.
 4. Geef de aardperen regelmatig water. Zorg er daarbij wel voor dat de bodem niet te nat blijft. Vochtig mag wel, maar de aardpeer heeft een hekel aan natte voeten.

De aardpeer plant verzorgen

De aardpeer is niet veeleisend als het aankomt op de verzorging. Toch is het goed om de onderstaande verzorgingstips in acht te nemen. Zo laat je niets aan het toeval over als het aankomt op een gezonde en volle oogst.

 • Houd de bodem waarin de aardperen staan voldoende luchtig en vochtig. Zo weet je zeker dat de knollen zich op de juiste manier kunnen ontwikkelen.
 • Als je de bodem van extra kali wilt voorzien, dan kun je de hoeveelheid aanhouden die gebruikelijk is voor wortels. De aardpeer is immers ook een wortelgewas.
 • Controleer de aardperen direct na het poten regelmatig op uitgraven. Konijnen en andere knagers zijn namelijk dol op aardpeer.
 • De aardpeer kun je in het najaar terugsnoeien naar een hoogte van ongeveer 15-20 centimeter. Dit doe je wanneer je ziet dat de plant afsterft.

Aardpeer oogsten en bewaren

Zodra de eerste vorst is geweest, kun je jouw aardperen gaan oogsten. Doe dit niet eerder, want vorst levert een belangrijke bijdrage aan de zoete smaak van de aardpeer. Oogst bij voorkeur wat je op dat moment nodig hebt, en laat de rest van de knollen nog even in de grond zitten.

Geoogste aardperen in de tuin of moestuin
©silviarita – Geoogste aardperen

Zo voorkom je dat de kwaliteit van de aardpeer achteruit loopt. Aardpeer kun je namelijk niet zo goed bewaren boven de grond. Ze worden dan slap en zacht van textuur. Wel kun je ze na het oogsten bewaren in een bak met aarde. Bijvoorbeeld in een speciekuip.

Ziekten en plagen bij aardpeer

De aardpeer is redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Toch zijn er een aantal plagen en aandoeningen die je liever wilt voorkomen als je zelf aardperen wilt kweken in de moestuin.

 • Slakken en knaagdieren: slakken zijn dol op de knollen van de aardpeer. Deze dieren vreten zich een weg door de knol en hollen deze helemaal uit. Daardoor zie je jouw oogst eenvoudig verloren gaan. Ook konijnen doen zich graag tegoed aan aardperen.
 • Rattenkeutelziekte: deze ziekte zorgt ervoor dat de knol van de aardpeer wordt aangetast. Dit kan veroorzaakt worden door een teveel aan stikstof in de bodem. Naast de knol wordt ook het loof van de aardpeer aangetast.
 • Meeldauw: aardpeer is tevens gevoelig voor meeldauw. Zeker als de planten een behoorlijke hoogte hebben bereikt, is de bestrijding van meeldauw ingewikkeld omdat dit zich veelal in de kruin van de plant bevindt. Genezen is dus beter dan voorkomen.

Aardpeer en gezondheid

Aardpeer is niet alleen lekker en veelzijdig te gebruiken, maar is ook nog eens gezond. Deze bijzondere groente is rijk aan vitamine B1, fosfor en ijzer.

Omdat de aardpeer rijk is aan koolhydraten, wordt hij veel gegeten door mensen met diabetes. Dat komt door de aanwezigheid van insuline die de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Daarnaast bevatten aardperen ook veel vezels en dragen ze bij aan een goede spijsvertering.

Aardpeer in de keuken

Aardperen zijn heel veelzijdig te gebruiken in de keuken. Je kunt er allerlei gerechten mee maken zoals bijvoorbeeld puree. Omdat de aardpeer zoet van smaak is, wordt hij ook als natuurlijke suiker gebruikt. Bijvoorbeeld in baksels en taarten.

Ook interessant