Kan een hond autistisch zijn? Ja zeker. Net zoals bij mensen komt autisme veel voor bij honden. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor. Zoals bijvoorbeeld Bull Terriërs. Toch komt autistisch gedrag ook voor bij andere hondenrassen. Maar wat zijn de symptomen?
Als baasje is het belangrijk om te weten welke specifieke gedragingen een autistische hond vertoont. Op deze manier weet je precies welke situaties je beter kunt vermijden om eventuele conflicten te kunnen voorkomen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.
Welk gedrag vertoont een hond met autisme?
In heel veel gevallen weet je al wel dat er iets anders is aan jouw hond, je weet alleen niet precies te zeggen wat dat is. In dat geval kan het mogelijk zijn dat jouw hond een vorm van autisme heeft. Dat kan zich uiten in de onderstaande veelvoorkomende symptomen.
- Je hond is minder sociaal: terwijl iedereen gezellig bij elkaar zit op de bank, ligt jouw hond liever alleen in zijn mand of zelfs in een andere ruimte. Als dit soms voorkomt is dat helemaal niet zo erg. Ook honden zijn gesteld op rust en privacy. Toch zijn honden sociale dieren die het liefst bij ons in de buurt zijn. Zichzelf continu afzonderen en minder sociaal zijn kan wijzen op autisme.
- Heeft moeite met de omgang met andere honden: jouw hond speelt liever niet met andere honden of doet dit op een rare manier. Soortgenoten begrijpen zijn “taal” niet. Soms loopt dit zelfs uit op een vechtpartij.
- Vertoont herhaling in zijn gedrag: laat jouw hond regelmatig herhalingsgedrag zien? Bijvoorbeeld tijdens het spelen, het schudden met zijn hoofd in dezelfde richting of het constant maken van dezelfde bewegingen voor een poort of hek? Ook dan kan jouw hond autistisch zijn.
- De hond is minder enthousiast: jouw hond reageert nauwelijks enthousiast en toont vrijwel geen emoties. Hij is niet overdreven blij als je thuiskomt, maar ook niet echt van slag in een rare situatie. Het karakter van de hond is wat vlak. Je merkt geen hoogtepunten, maar ook niet echt dieptepunten.
- De hond is obsessief: dit gedrag bij honden kan ook wijzen op een vorm van autisme. Dit wordt ook wel een Obsessieve Compulsieve Stoornis genoemd of OCS. De hond moet bijvoorbeeld altijd 1 speeltje in zijn mand en 1 buiten zijn mand hebben liggen. Of 1 brokje overlaten in de voerbak. Obsessief gedrag komt bij mensen voor, maar dus zeker ook bij honden.
Hoe wordt autisme bij honden eigenlijk veroorzaakt?
De oorzaak van autisme bij honden is moeilijk vast te stellen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest, maar een eenduidige oorzaak is er nog steeds niet gevonden. Dat is overigens ook zo bij mensen.
Aangenomen wordt dat een autistische hond een onderontwikkeld hersencircuit heeft. Dat terwijl de ogen, oren en andere zintuigen juist beter ontwikkelt zijn dan normaal. Er wordt aangenomen dat autisme ook erfelijk kan zijn.
Hoe als baasje omgaan met een hond die autisme heeft?
Een autistische hond is zeker niet minder lief, intelligent of leuk. Je kunt het leven voor jouw dier wel aangenamer maken als je weet hoe je om moet gaan met bepaalde situaties. Er bestaat namelijk geen andere behandeling of medicatie voor autistische honden.
Als je vermoed dat jouw hond atypisch gedrag vertoont, is het in de eerste plaats belangrijk om toch even contact op te nemen met jouw dierenarts. Mogelijk ligt het gedrag ten grondslag aan een ander lichamelijk probleem. Een consult en onderzoek sluit dit uit.
Als jouw hond de diagnose autisme krijgt is het belangrijk om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Als je weet waar jouw hond geprikkeld van raakt, is het eenvoudiger om deze situaties uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld in het dagelijks leven of tijdens een wandeling. Het is algemeen bekend dat autisme erger wordt als er veel triggers zijn.
Heeft jouw hond moeite om met andere honden om te gaan? Vermijd dan de drukste plekken en laat jouw hond uit op een rustige plek.
Daarnaast kun je ook gebruik maken van een zogenaamd drukvest voor autistische honden. Deze verzwaarde vesten geven een aangename druk en brengen de hond tot rust. Ze worden ook gebruikt bij honden die bang zijn voor onweer. Een drukvest werkt voor een autistische hond stress reducerend.
Tips voor meer structuur bij honden met autisme
Structuur en routine is voor autistische honden ontzettend belangrijk. Eventuele veranderingen wil je dan ook zoveel mogelijk beperken en voorkomen. Een stabiele situatie met een duidelijk dagpatroon kan de symptomen verlichten en zelfs verminderen.
Hieronder lees je een aantal tips die je kunt doorvoeren als jouw hond een vorm van autisme heeft.
- Neem jouw hond op vaste tijdstippen mee uit
- Wandel zoveel mogelijk over dezelfde route
- Wissel niet te vaak van hondenspeelgoed
- Voer de hond dagelijks op dezelfde plek en tijd
- Laat de hond op dezelfde tijdstippen alleen als dit moet
- Probeer meubels en manden zo min mogelijk te verplaatsen
- Introduceer nieuwe huisdieren op een langzame manier
Het is begrijpelijk dat je niet altijd rekening kunt houden met jouw autistische hond. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Ook aan een andere structuur kan een hond met autisme wennen, zolang er maar een routine in zit. Neem desnoods wel de juiste voorbereidingen door de hond zoveel mogelijk uit de buurt te houden van onnodige triggers en spanningen.