Snelle gids: basilicum zaaien, verzorgen en oogsten

Basilicum uit eigen tuin? Lekker! Hoe kun je dit kruid zaaien, verzorgen en oogsten? In deze snelle gids lees je precies hoe je zelf basilicum zaait.

Basilicum wil je absoluut zaaien én goed verzorgen. In jouw eigen moestuin, kweekbak of zelf aangelegde kruidentuin. Dit geurende kruid kun je namelijk veelzijdig toepassen in de keuken. Lekker met tomaat en mozzarella of door de zelfgemaakte pesto. Basilicum zaaien en oogsten is niet moeilijk. Je kunt deze kruiden vers eten, maar drogen of basilicum invriezen kan ook.

De wetenschappelijke naam van basilicum is ocimum basilicum. Van origine komt dit kruid uit Zuid-Azië. Gelukkig voelen deze kruiden zich ook prima thuis in ons klimaat. Zeker als je ze voorziet van de juiste verzorging.

Gebruik wel altijd basilicum zaden van een goede kwaliteit omdat dit kruid onregelmatig kan kiemen. Hoe je basilicum het beste kunt zaaien, oogsten, verzorgen én bewaren lees je allemaal in deze handige gids.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Kruiden
Standplaats: Zon
Plantafstand: 20x25cm
Zaaidiepte: 0.5cm
Planthoogte: 30-50cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Ocimum basilicum

Bloemkleur:
Wit, Roze, Paars

Basilicum zaaien

Gelukkig is basilicum zaaien helemaal niet moeilijk. Dit eenjarige plantje voorzie je in ieder geval van een warm plekje in de zon. Ook enige beschutting tegen wind is gewenst. Dit kruid is namelijk erg kwetsbaar.

Basilicum zaaien kan medio mei in de volle grond. Bijvoorbeeld in de moestuin. In kweekbakjes op de vensterbank kun je natuurlijk al eerder gaan zaaien. Ook kun je basilicum net als veel andere kruiden kweken in de keuken.

Basilicum zaailingen verpotten
Basilicum plantjes groot genoeg om te verpotten

Basilicum zaaien doe je op een diepte van ongeveer 0.5 cm in kweekbakjes of eierdozen. De plantafstand die je daarbij het beste kunt aanhouden ligt op ongeveer 20×25 cm. Als je basilicum binnen wilt voorzaaien, dan verpot je de kruiden pas als ze zijn voorzien van 1-2 blaadjes. Doe dat niet te vroeg en pas als de buitentemperatuur rond de 20 graden is. 

Basilicum bloeit net als de geliefde goudsbloem tussen juni en augustus. Dit kruid krijgt witte, roze of paarsachtige bloemetjes. De kruiden worden ongeveer 30 tot soms wel 50 cm hoog.

Zorg ervoor dat de bodem voldoende luchtig en vochtig blijft. Maar, overtollig water moet wel goed kunnen worden afgevoerd. Drainage is dus wel van belang. Zo voorkom je wortelrot en gele blaadjes.

Basilicum verzorgen

Basilicum verzorgen is niet erg moeilijk. Zorg er in ieder geval voor dat de plantjes voldoende zon en warmte tot zich kunnen nemen. De bodem moet voldoende voeding- en humusrijk zijn. Hiervoor kun je een speciale kruiden voeding gebruiken.

De bodem moet voldoende vocht vast kunnen houden. Deze mag nooit uitdrogen. Eventueel kun je de bodem voorzien van een bedekking zoals bladeren of stro.

Basilicum in bloei
Bij de basilicum verzorgen moet je goed op de bloei letten

Zodra de basilicum in bloei komt, vergt ze iets meer verzorging. Zorg ervoor dat je de bloemetjes zo snel mogelijk weghaalt. Dit bevorderd de aanmaak van nieuwe blaadjes waardoor je straks langer en vaker kunt oogsten. Het regelmatig plukken van enkele blaadjes basilicum is dus aan te raden. Doe dat bij voorkeur bovenin het plantje.

Basilicum verzorgen doe je ook door de kruiden te beschermen tegen grote temperatuursveranderingen. De kruiden kun je het beste afdekken met een plantenbeschermhoes als er sprake is van koude nachten. Basilicum groeit het beste bij een temperatuur van 20 graden. Wordt het warmer? Biedt de basilicum dan een goede beschutting tegen direct zonlicht. 

Basilicum oogsten en bewaren

Basilicum oogsten is natuurlijk het absolute einddoel. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk om te doen. Dit kruid kun je namelijk oogsten door af en toe wat blaadjes te plukken of te knippen met een snoeischaartje.

Daardoor heb je altijd de beschikking over verse kruiden én stimuleer je de aanmaak van nieuwe smakelijke blaadjes. Iets teveel basilicum geplant? Dan kun je basilicum ook prima bewaren.

Basilicum oogsten met een schone snoeischaar
Basilicum oogsten met een schone snoeischaar

Basilicum oogsten en bewaren kun je op verschillende manieren doen. Het plukken van verse blaadjes is natuurlijk het lekkerst. Ze zijn dan nog lekker sappig en ruiken verrukkelijk. Basilicum kun je op verschillende manieren bewaren.

In de koelkast bijvoorbeeld. De blaadjes blijven dan nog een aantal dagen vers en smakelijk. Basilicum invriezen of drogen en bewaren in kruidenpotjes kan natuurlijk ook.

Basilicum kun je goed invriezen. Bijvoorbeeld om ze op een later tijdstip te verwerken in soepen, sauzen, pesto of dressings. Het is dan wel verstandig om de blaadjes voor gebruik eerst even te vermalen. Bijvoorbeeld in de keukenmachine of de blender. Er komt dan nog meer geur en smaak vrij. Basilicum kun je ook drogen. Lekker over vlees of door sausjes.

Ook interessant