Bleekselderij kweken: van zaaien tot oogsten

Bleekselderij is ontzettend lekker. Je kunt het zelf kweken in de moestuin. Wanneer moet je bleekselderij zaaien en wanneer oogst je deze groente?

Bleekselderij is in alle opzichten een bijzondere groente. Niet alleen om haar uitgesproken smaak, maar ook omdat ze voorkomt in vrijwel alle sauzen, bouillons en stoofgerechten. Zelf bleekselderij kweken, zaaien én oogsten is gelukkig niet moeilijk. Deze felgroene en geurige plant komt oorspronkelijk uit de gebieden rondom de Middellandse Zee.

Naast een kruidige smaak, bezit bleekselderij ook veel geneeskrachtige eigenschappen. Maar hoe kun je zelf op een eenvoudige manier bleekselderij kweken, zaaien en oogsten? Waar moet je op letten bij de verzorging van bleekselderij en is deze plant gevoelig voor ziekten en plagen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Bleekselderij kweken

Bleekselderij kweken doe je in een voedingsrijke bodem. Bijvoorbeeld door de bodem voor het planten te voorzien van organische bemesting. Deze kruidige groente heeft ook veel behoefte aan stikstof en vocht.

De bodem waarin je bleekselderij wilt kweken, moet dus voldoende vocht kunnen vasthouden. Bleekselderij kweken in de volle grond van de moestuin doe je bij voorkeur van half april tot en met half juni.

Bleekselderij zaaien en planten

De zaden van bleekselderij zijn fijn van structuur. Het is daarom belangrijk dat je niet te diep zaait en een zonnige plaats in de moestuin uitkiest. Een zaaidiepte van 1 centimeter is voldoende. Ook afdekken met aarde doe je minimaal.

Bleekselderij voorzagen in bekert
©filinUla – Bleekselderij voorzaaien in bekertjes

De plantafstand die je het beste kunt aanhouden ligt tussen de 25-30 centimeter. Bleekselderij heeft veel vocht nodig. Als je wilt kweken op een zanderige bodem, zorg dan dat deze voldoende vocht kan vasthouden. Maar, de bodem mag natuurlijk nooit (te) nat blijven na een regenbui.

Stappenplan zelf bleekselderij kweken

Wist je dat bleekselderij zijn naam heeft te danken aan de manier waarop de groente vroeger werd gekweekt? De stelen werden namelijk gebleekt met behulp van zonlicht door de bleekselderij op te binden. Tegenwoordig kweken we vooral zelfblekende rassen. Aan de hand van het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je dat doet:

 • Bleekselderij voor kweken onder glas doe je van eind januari tot midden februari. Vanaf half april kunnen de zaailingen naar buiten. Bleekselderij direct zaaien in de volle grond van de moestuin doe je ook vanaf medio april.
 • Kies een zonnige plaats uit in de moestuin. Het is verstandig om de bodem een aantal weken voor het zaaien goed te bemesten. Dat kan met organische mest en stikstof. De bodem moet voldoende vocht kunnen vasthouden en mag niet te droog zijn.
 • De zaaidiepte voor bleekselderij ligt op 1 centimeter. Bedek de zaden met een minimaal laagje aarde. Zo kunnen de kiemen zich makkelijker een weg naar buiten banen. Dek het zaaibed eventueel af met een net om overlast van vogels te voorkomen. De plantafstand ligt op 30 centimeter.
 • Geef bleekselderij zeker in het begin voldoende water. De bodem mag lekker vochtig zijn, maar nooit te nat. Een goede drainage is dus ook van belang. Als je vooral een droge zandbodem hebt in de moestuin, dan kun je ook zaaien in een geul van 10-15 centimeter.

Bleekselderij verzorgen

Als je zelf bleekselderij wilt kweken in de moestuin, dan is een goede verzorging natuurlijk belangrijk. We hebben een aantal praktische verzorgingstips voor je op een rij gezet. Zo kun je straks genieten van een gezonde en volle bleekselderij oogst:

 • Bleekselderij groeit gestaag als ze in een bodem staat die voldoende vochtig is. Regelmatig water geven is dus echt belangrijk. De bodem mag nooit uitdrogen maar ook geen plassen water vertonen. Een te natte bodem kan bladrot veroorzaken.
 • Als je zelf bleekselderij wilt kweken, dan voorzie je ze van een goede verzorging als je onkruid regelmatig verwijderd. Onkruid trekt niet alleen veel vocht en voedingsstoffen uit de bodem, maar houdt ook veel zonlicht tegen.
 • Het blad van de bleekselderij kan geel worden tijdens de groei. Zorg ervoor dat je deze gele of verkleurde blaadjes voorzichtige weg knipt met een schone en scherpe schaar. Zo kan de bleekselderij zijn energie gebruiken voor een gezonde ontwikkeling.
 • Bleekselderij kan tevens bloemen geven. Dat staat gezellig in de moestuin, maar heeft wel een negatieve invloed op de groei van de groente. Knip bloemen in bleekselderij daarom ook gerust weg.

Bleekselderij oogsten en bewaren

Bleekselderij kun je vrij snel oogsten. Na het zaaien vanaf half april, kun je de groente vaak al in september oogsten. Sommige planten kunnen natuurlijk wat meer tijd nodig hebben. De bleekselderij is klaar om geoogst te worden als haar stengels dik genoeg zijn. Je kunt de stengels voorzichtig afsnijden met een scherp en schoon mes.

Omdat je bleekselderij slechts een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren, kun je de stengels het beste vers oogsten. Ze blijven dan lekker vol van smaak, sappig en knapperig.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een aantal gesneden stengels in te vriezen. Je kunt ze dan later gebruiken in de soep of om een lekkere saus of bouillon mee te maken. Dat ze door het invriezen zachter worden, is voor deze toepassingen helemaal niet erg.

Populaire bleekselderij rassen

Tegenwoordig zijn er heel veel zelfblekende bleekselderij rassen. En dat is handig, want zo wordt zelf bleekselderij kweken een stuk eenvoudiger. We hebben de meest populaire bleekselderij rassen om zelf te kweken in de moestuin voor je op een rij gezet:

 • Golden Spartan: een zelfblekend ras met lange stelen en een volle kruidige smaak. Dit bleekselderij ras is heel geschikt om te verwerken in salades, stoofpotten en sauzen.
 • Siegfriedo: ook dit ras is zelfblekend en geeft mooie goudgele tot lichtgroene stelen. De smaak is sappig en de structuur lekker mals.
 • Tall Utah: ook dit ras hoef je niet zelf te bleken. Tall Utah geeft grote bleekselderij planten met forse stelen. De smaak is iets minder uitgesproken waardoor ze perfect smaakt in groene salades en bijvoorbeeld soep of bouillon.

Ziekten en plagen bij bleekselderij

Bleekselderij mag gezien worden als een bladgroente. Daardoor kun je te maken krijgen met ziekten en plagen die vooral het blad van de bleekselderij kunnen aantasten. Natuurlijk wil je dit voorkomen. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij bleekselderij voor je op een rij gezet:

 • Bladvlekkenziekte: de bladeren van de bleekselderij krijgen zwarte puntjes en verwelken. Haal de zieke bladeren zo snel mogelijk weg maar gooi ze niet op de composthoop. Zo voorkom je meer besmettingen. Als je niet tijdig ingrijpt, kan bladvlekkenziekte de oogst behoorlijk verpesten of zelfs verloren doen gaan.
 • Mineervlieg: deze vlieg laat kleine witte puntjes achter op het blad van de bleekselderij. De larven van de mineervlieg vreten zich in een later stadium een weg door de nerven van het blad. Dit worden ook wel gangen genoemd.
 • Meeldauw: als jouw bleekselderij last heeft van meeldauw, dan zie je in een eerste stadium vooral dat de bladeren zijn bedekt met witte punten. Later worden ze donkerder van kleur en krijgen ze ook een melige structuur. Dit kan op de bovenzijde van het blad ontstaan, maar ook aan de onderzijde én op de stelen van de bleekselderij.

Bleekselderij en gezondheid

Bleekselderij mogen we met een gerust hart een superfood noemen. Deze groente heeft namelijk behoorlijk wat gezonde eigenschappen. Bleekselderij is rijk aan calcium. Dit houdt onze huid gezond en bevorderd een goede botgroei.

Omdat bleekselderij ook veel kalium bevat, heeft deze groente tevens een gezonde uitwerking op ons zenuwstelsel. Het houdt onze bloeddruk op peil en zorgt voor een goede vochtafdrijving en energiehuishouding.

Bleekselderij in de keuken

Er is vrijwel geen gerecht dat qua smaak niet rijker wordt van bleekselderij. Hierbij kun je denken aan sauzen, soepen, bouillons en ovenschotels.

Ook wordt bleekselderij veel met andere groenten en fruit gebruikt voor het maken van gezonde smoothies. Natuurlijk kun je bleekselderij ook rauw eten. Bijvoorbeeld door de pasta, een groene salade of in combinatie met een lekkere smeerkaas dip.

Ook interessant