Bramen kweken: van planten tot oogsten

Er is niets zo lekker als zelf bramen kweken. Dit zoete fruit kun je planten in een kalkrijke bodem. Bramen oogsten doe je lekker vers van de struik.

Je kunt deze lekkernij bij de fruithandel kopen, maar zelf bramen kweken is natuurlijk veel leuker om te doen. Deze mooie donkere lekkernij eet je zo van de struik, maar je kunt er natuurlijk ook sap van maken of diverse andere gerechten mee garneren.

De botanische naam van bramen is rubus fruticosus. In Europa kun je ze zomaar in het wild tegenkomen. Je hebt vast wel eens een bosje ijverige plukkers aan de bosrand zien staan. In de meeste gevallen gaat het dan om bramen. Wil je liever zelf bramen kweken, planten en oogsten? Dan doe je dat het beste aan de hand van het onderstaande stappenplan.

Bramen kweken

Als je zelf bramen wilt kweken in de moestuin of tuin, kies dan een plaats die ruim genoeg is. Hoewel je de bramenstruik met de juiste verzorging redelijk klein kunt houden, kunnen ze toch nog behoorlijk groeien. Bramenstruiken zijn winterhard en groeien het liefst tegen een hekwerk. Dit kun je van hout maken, maar het spannen van draden tussen twee palen gaat ook prima.

Bramen planten

Bramen zijn niet heel kieskeurig als het aankomt op de bodem waarin je ze plant. Wel is het goed om rekening te houden met de zuurgraad van de bodem. Deze mag niet te hoog zijn. Zolang de bodem redelijk rijk is aan kalk, kun je bramen ook in de kleigrond planten. Doe dat op een plek die meer zon als schaduw biedt.

De beste maanden om een bramenstruik te planten is tussen maart en juni waneer er geen vorst meer aanwezig is in de grond. Als je meer bramenstruiken wilt planten, dan is het goed om een afstand van 2.5 meter aan te houden. Als je bramen wilt gaan planten is het belangrijk dat het gat breed genoeg is. Eventueel kun je daar nog wat compost aan toevoegen om de struik een goede start te kunnen geven.

Stappenplan zelf bramen kweken

Zelf bramen kweken doe je natuurlijk het liefst aan de hand van een duidelijk stappenplan. Hieronder leggen we je uit hoe je jouw bramenstruik het beste kunt aanplanten en waar je rekening mee moet houden.

 1. Zoek een mooie ruime plek in de moestuin die zeker 2.5 meter breed is. Ruimer is altijd beter. Plaats een steun voor de struik als deze niet aanwezig is. Het plaatsen van palen met stokken of draden is vaak al voldoende. Ook betongaas is prima te gebruiken als hekwerk.
 2. Controleer de zuurgraad van de bodem en voeg eventueel wat kalk toe als deze te zuur is. Bramen kweken doe je bij voorkeur op de plaats die meer zonlicht geeft dan schaduw. Al zijn bramen niet erg kieskeurig, dus maak er geen probleem van als dit niet mogelijk is.
 3. Graaf een gat dat diep en breed genoeg is voor de bramenstruik die je wilt gaan planten. Zo voorkom je dat je de wortels beschadigd. Vul het plantgat eventueel op met wat humus of compost en plaats de bramenstruik in het gat.
 4. Geef de bramenstruik voldoende water en houdt de aanwezigheid van ongedierte in de gaten. Zeker als de struik kleine bramen gaat ontwikkelen zul je veel vogels en insecten zien. Je kunt de struik dan beschermen met een vogelnet.

De bramenstruik verzorgen

Een braam is een sobere struik die niet veel hulp van buitenaf nodig heeft. Toch is het belangrijk om de bramenstruik van een goede basisverzorging te voorzien. Zo weet je zeker dat je bramen gaat oogsten in plaats van takken en bladeren.

 • Hoewel bramen niet veel bemesting nodig hebben, is het goed om de struik in het begin van het seizoen van wat extra voedingsstoffen te voorzien. Doe dat bij voorkeur met een meststof die arm is aan stikstof en rijk is aan kali. Zo weet je zeker dat jouw bramenstruik niet buitenproportioneel groot wordt maar wel lekker veel bramen gaat geven.
 • Bramenstruiken zijn winterhard maar hebben ook in dit seizoen verzorging nodig. Maak een mooie laag met mulch rondom de wortels van de bramenstruik. Door de mulch wordt het vocht in de bodem beter vastgehouden en voorzie je de wortels van de bescherming die ze nodig hebben.
 • Houd de aanwezigheid van vogels in de gaten. Zeker in het voorjaar en net voor de oogst. Deze dieren zijn net als veel insecten dol op de zoete vruchten. Bescherm de struik daarom met een daarvoor bestemd net.
 • Het leiden en aanbinden van de bramen is belangrijk in de verzorging. Zo houd je overzicht in de wirwar van takken die kan ontstaan. Leiden zorgt er tevens voor dat de struik en de bramen sneller opdrogen na regen, zodat je vruchtrot kunt voorkomen.

Bramen oogsten en bewaren

Bramen oogsten doe je natuurlijk wanneer de vruchten rijp zijn. Dat controleer je heel eenvoudig door de braam voorzichtig vast te pakken en probeert los te trekken. Des te gemakkelijker dit gaat, des te rijper de bramen zijn. Als je moeite moet doen om de bramen los te krijgen, dan kun je het beste nog even wachten met de oogst.

Bramen oogsten doe je ook wanneer je ze echt nodig hebt. Je kunt ze dan ook niet lang bewaren, tenzij je ze wilt inmaken of invriezen. Bramen kun je in verse toestand ongeveer 1 dag bewaren. Natuurlijk kun je ze ook inmaken of invriezen om ze later te verwerken tot sap of jam.

Populaire bramenrassen

Als je zelf bramen wilt kweken, planten en oogsten, dan wil je dat natuurlijk het liefst met een populair ras doen. Gelukkig zijn er nogal wat bramenrassen die geschikt zijn om in de tuin of moestuin te planten. We hebben de meest populaire rassen voor je op een rij gezet. Elk ras heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

 • Triple Crown: dit ras kent geen doornen en geeft behoorlijk grote bramen die vol van smaak zijn. Daarnaast is de Triple Crown redelijk resistent tegen ziekten en plagen.
 • Chester Thornless: zoals de naam al doet vermoeden, heeft ook deze bramenstruik geen doornen. Chester Thornless is een sterk ras dat grote oogsten geeft. De bramen zelf zijn groot van formaat en vol smaak.
 • Black Satin: een ras met heerlijk zoete bramen die middelmatig qua grootte zijn. De oogsten zijn over het algemeen fors en te oogsten tot aan eind september.
 • Theodoor Reimers: als je voldoende ruimte tot je beschikking hebt, kun je ook kiezen voor dit ras. De struik van de Theodoor Reimers kan behoorlijk fors worden, maar de opbrengsten zijn dat daarentegen ook.

Ziekten en plagen bij bramen

Zelf bramen kweken is niet moeilijk om te doen, maar je wilt jouw struik natuurlijk wel gezond houden. Regelmatig controleren op ziekten en plagen is dan ook een must. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende ziekten en plagen bij bramenstruiken.

 • Bramengalmijt: de bramengalmijt zorgt ervoor dat de bramen niet mooi rijp worden. Ook blijven ze vaak wat lichter van kleur. Bramengalmijt wordt ook wel de rode vruchtziekte genoemd en komt veel voor bij bramen.
 • Frambozenkever: deze kever heeft het voorzien op de vruchten van zowel bramen als frambozen. Zowel het dier zelf als zijn larven kunnen de struik én de vruchten behoorlijk aantasten waardoor de oogst in veel gevallen verloren zal gaan.
 • Vruchtrot: bramen zijn gevoelig voor vruchtrot. Zeker als ze op een plaats staan waar ze na een regenbui niet snel genoeg drogen. Ook slecht of niet opbinden kan vruchtrot veroorzaken.  De bramen zullen barsten waarna ze snel rotten en niet meer eetbaar zijn.
 • Vogels en wespen: vogels en insecten, zoals wespen, zijn dol op de zoete bramen. Ze vreten de vruchten aan waarna ze niet meer geschikt zijn voor consumptie. Bescherm de bramenstruik daarom goed. Zowel aan het begin van de bloei als net voor de oogst.

Bramen en gezondheid

Bramen zijn lekker zoet en ook nog eens gezond. Ze zijn namelijk rijk aan vitamine C en antioxidanten. Ze beschermen ons lichaam tegen allerlei aandoeningen en houden ons immuunsysteem gezond en sterk. Daarnaast bevatten bramen ook veel anthocyaninen die effectief zijn bij diabetes omdat deze stoffen de bloedsuikerspiegel op peil houden.

Bramen in de keuken

Bramen kun je lekker vers van de struik eten, maar ze smaken ook heerlijk in muesli en door de yoghurt. Natuurlijk kun je van bramen ook een smakelijke saus smaken die lekker is bij zowel zoete als hartige recepten. Heb je wel eens bramen op je pannenkoek gegeten? Natuurlijk kun je ook zelf jam, taart of ijs maken van bramen.

Ook interessant