De buxusrups bestrijden en is deze gevaarlijk voor mensen?

Is de buxusrups gevaarlijk voor mensen? Hoe zien ze eruit en op welke manier kun je de buxusrups bestrijden en voorkomen?
De buxusrups bestrijden en is deze gevaarlijk voor mensen?

De buxusrups is niet gevaarlijk voor mensen. Deze rupsen zijn niet giftig en verspreiden geen haartjes die een branderig gevoel of allergie kunnen veroorzaken. De buxusrups is dus veilig aan te raken of op te pakken, zonder dat mensen of dieren daarbij enig gevaar lopen.  

Hoe ziet een buxusrups eruit?

Buxusrupsen zijn eenvoudig te herkennen. Zoals de naam al doet vermoeden, bevinden ze zich vooral graag in jouw buxusplanten of haag. Deze rupsen hebben een geelgroene kleur met een zwarte kop en zwarte stippen op het lijf. Volwassen rupsen zijn 3-4 cm groot. 

Waarom moet je de buxusrups bestrijden?

Als je jouw buxusplanten in pot of een buxushaag in goede conditie wilt houden, wil je deze rupsen zeker bestrijden. De diertjes zijn namelijk ontzettende veelvraten.

Buxusrupsen doen zich graag tegoed aan de bladeren van de plant. Dat doen ze in een hoog tempo en net zolang tot de plant kaal is. Soms hebben buxusrupsen maar 24 uur nodig om een plantje kaal te vreten. 

Daarnaast legt de buxusrups tot wel 700 eitjes per keer. Dat betekent dat je binnen de kortste keren last zult hebben van een behoorlijke rupsenplaag die niet zo eenvoudig te bestrijden is.

De fase begint met de buxusmot. Signaleer je deze in de tuin of in de buurt van jouw buxushaag? Dan is het tijd om een effectief bestrijdingsplan op te stellen. Bestrijden kan op een veilige manier, want de buxusrups is zoals gezegd niet gevaarlijk voor mensen.

Dit ongedierte is actief tussen april en oktober. In de zomermaanden eten ze het meest en richten ze dus ook de meeste schade aan. In het najaar en in de winter verstoppen ze zich en stoppen ze met eten. Toch kunnen ze vorst en koude temperaturen prima aan. 

Buxusrupsen voorkomen en op een natuurlijke manier bestrijden

1. Buxusmot bestrijden

Buxusrups voorkomen begint met het uitschakelen van de buxusmot. Dat kan op een aantal manieren. Deze wit met bruine vlindertjes zie je in het voorjaar tot en met juni in de buurt van jouw buxusplanten fladderen.

Deze motten kun je heel effectief vangen met een buxus mottenval. In deze val voor buxusmotten zitten feromonen. Daar komen de mannelijke exemplaren op af. Zodra ze in de val zitten, voorkom je voortplanting én verminder je het risico op buxusrups eieren. 

2. Eieren bestrijden

De eieren van de buxusmot vind je tussen de bladeren van de buxusplant. Ze zijn groengeel van kleur, net zoals de rups die hier uit gaat komen.

De eitjes kun je bestrijden door ze weg te knippen met een snoeischaar. Verzamel ze in een zakje die je daarna goed dicht knoopt. Controleer de planten elke dag op nieuwe eieren. Zo houd je de plaag in de hand. 

3. Buxusrups bestrijden

Als je rupsen waarneemt in jouw buxus planten dan is het zeker tijd om actie te ondernemen. Je wilt immers voorkomen dat de beestjes jouw plantjes of haar vernielen.

Jonge rupsen kun je tegengaan op een vrij makkelijke manier. Er zijn namelijk voldoende biologische bestrijdingsmiddelen zoals ECOstyle RupsVrij. Hier kan de jonge buxusrups niet tegen, maar jouw planten wel. Ook kun je aaltjes uitzetten. Dit werkt alleen bij rupsjes die net uit het ei zijn. 

Grote of volwassen buxusrupsen kun je ook op een natuurlijke manier bestrijden. Je kunt de rupsen één voor één uit de buxusplanten halen. Ze zijn immers niet giftig voor mensen. Desnoods kun je kiezen voor het bestrijdingsmiddel TOPBUXUS Anti Rups.

Heb je kippen? Laat deze dan zeker loslopen in jouw tuin. Kippen zijn dol op buxusrupsen. Dat geldt overigens ook voor de meeste tuinvogels. Zorg dus voor een vogelvriendelijke tuin. 

Is mijn buxus nog te redden na een buxusrupsen aanval?

Er is ook goed nieuws. De meeste buxusplanten zijn nog te redden. Ook wanneer ze volledig kaalgevreten of aangetast zijn door dit ongedierte. Buxus is namelijk een zeer sterke plant. Wel hebben ze voldoende aandacht en verzorging nodig om te kunnen herstellen. 

Want hoe triest een buxus er na een buxusrups invasie ook uitziet, de wortels van de plant blijven intact. Buxus loopt 2x per jaar uit. Zeker als je de haag of de planten van voldoende meststoffen voorziet. Dit doe je bijvoorbeeld met een Buxus Health Mix.

Snoei de aangetaste delen zoveel mogelijk weg en geef de planten wat tijd. Een kaalgevreten buxus door rupsen heeft ongeveer 24 maanden nodig voor herstel. 

Alternatief voor buxus? Dit zijn dé 3 mooiste buxus vervangers

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een haag of planten die veel overeenkomsten tonen met de buxus. Je hebt dan in elk geval geen last meer van buxusmotten, eieren of buxusrupsen in de tuin.

Tegenwoordig heb je de keuze uit flink wat buxus vervangers. Dit zijn 3 favorieten.

1. Japanse Kardinaalsmuts

Japanse Kardinaalsmuts als alternatief voor de Buxus

Dit mooie plantje toont ontzettend veel gelijkenissen met de buxus. Ook deze plantjes behouden hun groene kleur. Ook in de winter.

Wil je wat meer kleur? Deze plant is er ook tweekleurig. Zowel groen met geel, als groen met witte bladeren. Wil je een volle haag in de tuin? De Japanse Kardinaalsmuts krijgt een hoogte van 70-80 cm.

2. Portugese laurier

Portugese laurier als alternatief voor de Buxus

Deze haagplant groeit heel snel en heeft behoefte aan een droge bodem. Warmte en zon zijn geen probleem. Deze laurier is groenblijvend en krijgt tijdens de bloeiperiode witte bloemen. De plant stoot rupsen af en trekt vlinders aan.

3. Ilex Crenata

Ilex Crenata als alternatief voor de Buxus

Dit plantje toont misschien wel de meeste gelijkenissen en overeenkomsten met de buxusplanten in jouw tuin. De kleur groen is wat lichter, maar de structuur van de blaadjes is nagenoeg gelijk. Daarnaast is de ilex crenata resistent tegen buxusrupsen én de meeste plagen en ziekten.

Ook interessant