De Coffea arabica of Koffieplant verzorgen

Op de juiste manier jouw Coffea arabica of koffieplant verzorgen? Wij geven je de beste tips voor jouw kamerplant zoals voeding, standplaats, stekken en meer.

De koffieplant wordt ook wel de coffea arabica of koffieboom genoemd. Het verzorgen van deze leuke kamerplant is niet moeilijk. Daarnaast kun je met een beetje geduld genieten van een lekkere kop koffie, afkomstig van jouw eigen plant. Van origine komt de koffieplant uit Ethiopië Afrika.

Er zijn wel 50 verschillende soorten koffieplanten bekend. Maar hoe moet je de coffea arabica of koffieplant verzorgen? Welke bodem en bemesting heeft deze kamerplant nodig en wat is de ideale standplaats? Met de onderstaande verzorgingstips houd je jouw koffieplant gezond en mooi. Ook als je geen liefhebber bent van koffie.

Hoeveel water heeft een koffieplant nodig?

Een koffieplant op de juiste manier verzorgen doe je natuurlijk ook door het verstrekken van de juiste hoeveelheid water. De coffea arabica heeft hier niet zoveel van nodig, maar hecht wel waarde aan een bodem die licht vochtig blijft. Laat de aarde dus niet uitdrogen.

In het voorjaar en de zomer verbruikt de koffieplant het meeste water. Geef hem om de 3-4 dagen een kleine hoeveelheid. De aarde mag namelijk niet te nat blijven.

Coffea Arabica of Koffieplant water geven
©yuryRumovsky – Koffieplant besproeien

De bladeren van de coffea arabica kun je meerdere keren per week besproeien. Dit verwijderd het stof op zijn bladeren waardoor de zuurstofopname niet in gevaar komt. Besproeien doe je ook om de luchtvochtigheid op peil te houden. En dat is zeker belangrijk in de winter. Tijdens koude dagen staat de verwarming hoger wat de lucht droger maakt.

Welke eisen stelt de coffea arabica of koffieplant aan de bodem en bemesting?

Koffieplanten doen het prima in een licht vochtige bodem die luchtig van structuur is. Zo weet je namelijk zeker dat de wortels voldoende water op kunnen nemen. Een universele potgrond volstaat. Bemesting is wel belangrijk als je de coffea arabica op de juiste manier wil verzorgen.

Je kunt de kamerplant het beste van vloeibare voeding voorzien. Dat doe je bij voorkeur in het voorjaar en het zomerseizoen. Bemesten om de 4 weken is voldoende. Geef de koffieplant in ieder geval géén voeding gedurende de winterperiode. Omdat de plant dan in rust is, worden de voedingsstoffen niet of nauwelijks opgenomen.

De ideale standplaats voor een koffieplant

Koffieplant op de vensterbank
©NewAfrica – Koffieplant op de vensterbank

Een koffieplant heeft een lichte standplaats nodig met indirect zonlicht. Plaats de coffea arabica nooit direct in de zon. De bladeren kunnen dan verbranden en schade oplopen. Een goede standplaats voor koffieplanten is licht, tochtvrij en aangenaam warm met een uitstekende luchtvochtigheid. Een plek direct bij de verwarming is dus ook niet ideaal.

Verzorgingstips voor de koffieplant

De koffieplant goed verzorgen doe je ook met de onderstaande verzorgingstips. Zo weet je namelijk precies wanneer je deze kamerplanten moet verpotten of snoeien.

  • Een koffieplant verpotten doe je in het voorjaar. Zorg ervoor dat de pot vooral breder is dan de oude pot. Zo geef je de wortels voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van zijn omvang is het voldoende om de coffea arabica eens per 2 jaar te verpotten.
  • Als je de koffieplant moet snoeien, dan is dat een teken dat je hem op de juiste manier verzorgt. In dat geval kan de coffea arabica tot wel 2 meter hoog worden. Dit is echter wel afhankelijk van de ruimte die de wortels tot hun beschikking hebben. Het terugsnoeien van wilde takken is dan ook noodzakelijk.
  • Met de juiste verzorging kun je na ongeveer 3-4 jaar genieten van jouw eigen koffiebonen. Deze ontwikkelen in de rode besjes die aan de koffieplant groeien. Je moet de bonen daarna natuurlijk nog wel drogen en roosteren voor het juiste aroma.
Ook interessant