5 diervriendelijke kamerplanten die veilig zijn voor jouw huisdier

Planten kunnen erg giftig zijn voor een huisdier. Deze diervriendelijke kamerplanten zijn veilig en maakt van jouw woonkamer of keuken een groen paradijs.

Je houdt van je huisdieren, maar ook van kamerplanten. Helaas laat zich dit niet altijd eenvoudig combineren. Sommige planten zijn namelijk giftig voor jouw hond of kat. Maar, er is hoop. Er zijn namelijk diverse diervriendelijke kamerplanten die wél veilig zijn voor jouw geliefde viervoeter. Zo maak je van elk huis een veilig thuis voor plant en dier.

Kamerplanten en huisdieren gaan goed samen

Mits je de juiste soort kamerplanten kiest natuurlijk. Er bestaan namelijk ook groene bloeiers die niet zo veilig zijn voor de hond of kat. Voorbeelden daarvan zijn de ficus en de sansevieria. Ook de monstera en de alocasia zijn giftige planten voor jouw huisdier.

5 veilige kamerplanten als je een hond of kat in huis hebt

Niet getreurd, want er zijn tal van mooie kamerplanten die de liefde van huisdieren wél omarmen. En andersom natuurlijk. Het is dus helemaal niet erg als jouw kat of hond een hapje neemt uit deze vriendelijke planten. Door gebruik te maken van de onderstaande lijst met veilige kamerplanten, richt je jouw woonkamer of keuken altijd diervriendelijk in.

1. Goudpalm of Areca palm

goudpalm of areca palm diervriendelijke kamerplant
©Serezniy – Areca palm

Deze kamerplant voorziet jouw woonkamer direct van een “jungle look”. Haar weelderig groeiende palmen zijn maar moeilijk te weerstaan voor de speelse kat. Helemaal niet erg, want de areca palm is niet giftig voor huisdieren en kan tegen een stootje. Deze kamerplanten zijn natuurlijk ook veilig voor honden.

2. Graslelie

graslelie diervriendelijke kamerplant
©FeelPic – Graslelie

De graslelie toont overeenkomsten met kattengras. Zeker omdat deze kamerplant voor de meeste katten lekker smaakt. Laat ze gerust hun gang gaan, want graslelie is niet giftig. Daarnaast vereist deze plant weinig verzorging. Wil je jouw huisdier toch liever verwennen met kattengras? Kweek dit dan heel eenvoudig zelf in de vensterbank.

3. Musa of Bananenplant

must of bananenplant diervriendelijke kamerplant
©Silvia Cozzi – Musa

Deze heerlijke tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken. De musa is ook nog eens veilig voor jouw huisdier. Hoewel jouw hond of kat deze mooie groene bloeier niet veel aandacht zal geven, is het toch prettig om te weten dat deze kamerplant niet giftig is. Ze past perfect in een Scandinavisch interieur, zolang de temperatuur maar warmer is dan in deze gebieden.

4. Orchidee

orchidee diervriendelijke kamerplant
©Pubmanhero – Orchidee

Deze mooie en uitbundig bloeiende kamerplant ruikt heerlijk en is niet giftig. Ook niet voor honden of katten. Dat is fijn, want de bloemen van een orchidee kunnen er best smakelijk uitzien. Denk je dat deze plant de klauwen van de kat of de hond toch niet overleeft heeft? Dan heb je het mis, want met de juiste orchidee verzorging breng je haar eenvoudig weer tot leven.

5. Chinees lantaarnplantje

chinees lantaarnplantje diervriendelijke kamerplant
©Lana_M – Chinees lantaarnplantje

Ben je een liefhebber van hangplanten zoals de lipstickplant of kan jouw kat dit vooral waarderen? Kies dan voor het Chinees lantaarnplantje. Een lieflijke kamerplant die absoluut veilig is voor huisdieren. Haar lange slierten met groene blaadjes zijn vaak onweerstaanbaar voor de speelzin van de kat. Maar gelukkig is dat helemaal niet erg.

Kan ik deze diervriendelijke kamerplanten ook zelf kweken?

Absoluut! Als je jouw kamer altijd gevuld wilt hebben met kamerplanten die geen gevaar vormen voor jouw huisdieren, is zelf kweken een prima optie. Dat kun je vrijwel het hele jaar door doen. Bijvoorbeeld in een kweekbak op de vensterbank of onder een groeilamp. Met deze diervriendelijke kamerplanten maak je van jouw woonkamer of keuken een groen paradijs.

Ook interessant