Een Duitse herder trainen is misschien niet zo moeilijk als je denkt. Dit hondenras vindt het heerlijk om te werken. Voor dit doel zijn ze oorspronkelijk ook gefokt. De opleiding van deze honden gaat over het algemeen probleemloos. Duitse herders zijn toegewijd en loyaal.
1. Waarom moet je een Duitse herder trainen?
Als je een Duitse herder pup aanschaft, is het niet verplicht om deze te trainen. Wel draagt een goede opleiding bij aan het welzijn van jouw hond. Een goed afgerichte herder heeft een meer stabiel karakter, vertoont geen ongewenst gedrag en is een plezierige huishond.
Ongewenst gedrag wil je natuurlijk altijd voorkomen. Zoals bijvoorbeeld agressie, angst of wantrouwen. Dat geldt niet alleen voor Duitse herders, maar voor alle soorten honden. Kiezen voor het trainen van jouw herder doe je ook om de levenskwaliteit van de hond te verbeteren. Duitse herders hebben ongelooflijk veel plezier in het werk wat ze moeten doen.
2. Vanaf welke leeftijd kan ik een Duitse herder trainen?
Begin zo snel mogelijk met het trainen van jouw Duitse herder pup. Natuurlijk hoef je de opleiding niet te overhaasten, maar deze honden hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Al vanaf dat ze het nest verlaten en hun intrede maken binnen jouw gezin. Wacht dus het liefst niet te lang met de training.
Dit kun je namelijk prima combineren met de tijd die jouw hond nodig heeft om te kunnen wennen. Juist tussen de 8 en 12 weken leren Duitse herder pups het meest. De oefeningen kun je natuurlijk spelenderwijs opbouwen. Dat begint met het leren van de huisregels.
Houd de training eenvoudig en kort. Leer jouw Duitse herder pup bijvoorbeeld al simpele commando’s. Zoals “nee” wanneer de pup ergens aan bijt of ”braaf” als de hond gehoorzaamt. Houd de commando’s vooral kort en bondig.
Een Duitse herder trainen begint dus al op jonge leeftijd. In deze periode is de hond namelijk nog goed te vormen. Ook zorg je ervoor dat de pup geen ongewenst gedrag aanleert. Dit is op latere leeftijd moeilijk of zelfs helemaal niet af te leren. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
3. Zindelijkheidstraining voor Duitse herders
Naast de basiscommando’s die jouw herder spelenderwijs leert, is de zindelijkheidstraining eigenlijk de eerste serieuze les. Je wilt namelijk niet dat jouw hond zijn behoefte in huis of in de bench doet. Een Duitse herder zindelijk maken is vooral jouw verantwoording als baasje.
Zindelijkheidsproblemen ontstaan vaak doordat je niet precies weet wat jouw pup doet of omdat je te onoplettend bent. Pups hebben een kleine blaas. Ze moeten dus veel vaker uitgelaten worden dan volwassen honden. Puppies kunnen hun behoefte niet ophouden.
Deze training bestaat dus vooral uit goed opletten. Zet de pup buiten als hij wakker wordt, gespeeld of gegeten heeft. Beloon de hond bij een plasje met het “braaf” commando zoals je deze hebt aangeleerd in de eerste fase. Dit kan “braaf” of “goed zo” zijn bijvoorbeeld.
Een ongelukje in huis is helemaal niet erg. Zeker niet in de eerste periode. Wordt nooit kwaad en bewaar je geduld. Negeer het plasje en veeg ze er vooral niet met hun neus doorheen. Pups kunnen op deze manier gaan wennen aan de geur van hun urine.
4. Trainen met een bench
Als je een Duitse herder wil trainen is een bench onmisbaar. De bench is het veilige onderkomen van jouw hond. Hier vindt hij de rust die hij nodig heeft. Benchtraining is noodzakelijk om de hond te laten wennen aan de opsluiting die af en toe nodig is. Bijvoorbeeld als je even de deur uit wilt voor een boodschap.
In de bench voelt een Duitse herder zich niet alleen veilig, maar hier kan hij ook rustig slapen en genieten van privacy. Benchtraining voor Duitse herders speelt een belangrijke rol bij de opvoeding.
Dit privé vertrek is écht alleen voor jouw hond. Hier kan het zich terugtrekken als het zich onveilig of onrustig voelt. Bouw de benchtraining langzaam op. Laat het deurtje van de bench de eerste tijd open. Zo bouwt jouw hond voldoende vertrouwen op.
5. Jouw Duitse herder socialiseren
Socialiseren is misschien wel de belangrijkste training voor jouw Duitse herder. Daarmee begin je al direct nadat je jouw pup hebt opgehaald bij de fokker. Tussen de 8e en de 16e levensweek leren pups het meest. In deze fase leren ze snel. Dat geldt ook voor socialisatie.
Socialisatie training is voor Duitse herders heel belangrijk. Volwassen honden kunnen namelijk makkelijk een gewicht van 40 kilo bereiken. Juist dan is een goede training en socialisatie belangrijk. Agressie en ongewenst gedrag wil je zeker voorkomen.
Toch is het socialiseren van een Duitse herder pup niet moeilijk. Zeker niet omdat deze honden van nature zeer intelligent, betrouwbaar en sociaal zijn. Toch is een goede basis noodzakelijk. Laat jouw pup met zoveel mogelijk dagelijkse bezigheden kennismaken. Zoals stofzuigen, dweilen, het draaien van muziek en het ontvangen van visite.
Een Duitse herder is altijd alert en doet niets liever dan observeren. Deze honden hebben dus vrij snel in de gaten welke situaties wel of juist niét normaal zijn voor jou of jouw gezin.
Ongetwijfeld krijgt de hond ook te maken met ongewenste situaties. Dat hoort allemaal bij de socialisatietraining van Duitse herders. Ze houden namelijk heel goed in de gaten hoe jij in een specifieke situatie reageert. Is dat juist rustig, angstig of slaat de paniek toe?
Daardoor weet jouw hond op en duur precies welke gasten gewenst of ongewenst zijn. De socialisatie heeft dus ook te maken met hoe jij in een dergelijke situatie reageert. Jouw pup pikt jouw signalen feilloos op. Wees je tijdens de socialisatie dus ook bewust van je gedrag.
Je hond meenemen naar buiten is een prima basis voor een solide socialisatie. Neem de hond bijvoorbeeld mee naar het park, als je op visite gaat of tijdens het boodschappen doen. Houd je eigen gedrag in de gaten. Jouw hond leert hier uiteindelijk het meeste van.
6. Een training op basis van vertrouwen
Een Duitse herder trainen doe je op basis van vertrouwen. Dat geldt zeker voor de eerste trainingen die je de hond geeft. Zoals de zindelijkheidstraining, de benchtraining en de socialisatie. Wederzijds vertrouwen maakt de opleiding van jouw hond eenvoudiger.
Een herder met voldoende zelfvertrouwen weet precies wanneer een situatie goed of slecht is. Ze kunnen zelfs op den duur het verschil begrijpen tussen potentieel en direct gevaar. Geef jouw hond het vertrouwen dat nodig is. Dat doe je met duidelijke commando’s, geduld en het geven van complimenten op de juiste tijd. Wees duidelijk en consistent in wat je wilt.
7. Basistraining voor Duitse herders
Zodra jouw Duitse herder gesocialiseerd en zindelijk is, kun je beginnen met de basistraining. Daar hoef je natuurlijk niet mee te wachten. Vanaf het begin kun je de bijbehorende commando’s al spelenderwijs gebruiken in de dagelijkse training.
Een normale gehoorzaamheid omvat enkele taken. Zoals bijvoorbeeld zitten, apporteren, wachten of blijven. Deze basistraining maakt jouw hond prettiger in de omgang, verhoogt het welzijn van de hond en behoedt jouw viervoeter voor gevaarlijke situaties.
Zitten
- Stop een brokje of een hondensnack in je gebalde vuist en laat je pup eraan ruiken
- Til je hand over het hoofd van je pup richting zijn staart
- Jouw pup tilt zijn hoofd op terwijl zijn achterhand zakt
- Zodra jouw hond aanstalten maakt om te gaan zitten roep je het commando “zit’
- Als dit goed gaat beloon je de hond met de snack én het commando “braaf”
- Herhaal deze oefening enkele malen per dag.
- Op den duur is een simpel “zit” voldoende om de pup te laten zitten
Blijven
- Kies een commando naar keuze. Het woord “blijf” is het meest voor de hand liggend
- Pak een brokje en werp deze van je af. Een paar meter is voldoende
- Zodra de pup achter het brokje aanrent geef je het commando “blijf”. De Duitse herder gaat het woord na een paar keer associëren met iets lekkers.
- Laat jouw honden nu op commando zitten, gevolgd door het “blijf” commando.
- Beloon de pup als dit goed gaat. Een beloning volgt dus altijd na het zitten en blijven.
Af liggen
- Wacht tot jouw hond gaat liggen en roep telkens een simpel “af” als hij dit doet
- Beloon de Duitse herder daarna met een brokje of een snack
- Vanuit het zitten breng je jouw hand met het brokje naar zijn voorpoten
- Zodra de hond gaat liggen roep je het commando “af”. Gevolgd door een beloning
Loslaten
- Geef jouw pup of Duitse herder zijn favoriete bal of een dummy
- Roep de hond vervolgens bij je
- Geef de hond een hondensnack en roep “los” wanneer het item wordt losgelaten
- Herhaal deze training meerdere keren per dag en beloon de hond telkens uitvoerig
8. Duitse herder trainen zonder stemcommando’s
Een Duitse herder kun je ook trainen zonder het gebruik van je stem. Begin alleen met deze training wanneer jouw herder de bovenstaande basis uitstekend beheerst. Trainen op handgebaren en signalen is heel eenvoudig. Je beeldt deze tijdens de training samen met het stemcommando uit. Bouw het volume van je stem steeds iets meer af.
Duitse herders zijn zeer goed in het opvolgen van handgebaren. Ze houden je namelijk de hele dag in de gaten. Er ontgaat ze niet snel een beweging van jouw handen. Uiteindelijk weten ze precies wat jij bedoelt en kun je jouw Duitse herder ook zonder stem trainen.
9. Gespecialiseerde training voor Duitse herders
Heeft jouw hond de basistraining goed onder de knie? Dan kun je de training desgewenst uitbreiden. Gespecialiseerde training kan echter van alles zijn. Zoals werken in het veld, het oppikken van geursporen of behendigheid. Deze training verschilt niet zoveel van de basisopleiding. Ze worden uitgevoerd op locaties die voor jouw herder meer uitdagend zijn.
Zoals in het park in de stad, een leeg pakhuis op het industrieterrein of in de tuin. In deze fase begin je ook met het loslopen en het volgen. Jouw hond is hier automatisch klaar voor wanneer het goed luistert naar de basiscommando’s die je jouw herder hebt geleerd.
Wees ook eens creatief met de volgorde waarin je de commando’s geeft. Ook dat is een gespecialiseerde training voor Duitse herders. Verwissel “zit” met “af” of “los” met “blijven of juist helemaal andersom. Als jouw hond het commando “blijven” goed kent kun je het nog uitdagender maken. Zoals het negeren van snacks op de grond door de hond af te leggen.
Specifieke trainingen kunnen best wel intensief zijn. Laat ze dus niet dagelijks uitvoeren en houd de trainingen kort. Herhaal de oefeningen niet eindeloos. Zeker niet als jouw Duitse herder ze goed uitvoert. Las ook voldoende rustmomenten in. Bijvoorbeeld in de bench.
Conclusie
Herdershonden leren ontzettend snel en graag. Een Duitse herder trainen is dus bovenal heel erg leuk om te doen. De meeste onderdelen komen namelijk heel dichtbij het natuurlijke gedrag van dit ras. Dat maakt de opleiding eigenlijk heel plezierig en eenvoudig.