Gazon bemesten: hoe en wanneer doe je dat?

Het gazon bemesten zorgt voor een gezonde en groene grasmat. Wanneer moet je het gazon van mest voorzien en weke meststoffen zijn het beste voor gras?

Het gras hoeft écht niet altijd groener te zijn bij de buren. Zeker niet als je het gazon gaat bemesten. Daardoor kun je niet alleen rekenen op gezond gras dat tegen een stootje kan, maar is het ook nog eens prachtig groen. Schematisch bemesten is belangrijk. In dit artikel vertellen we je alles over het bemesten van het gazon. Wanneer je dit het beste kunt doen en waarmee. 

Waarom bemesten van het gazon zo belangrijk is

Dat we onze tuin moeten bemesten weten we onderhand wel. Maar geef jij ook het gazon de aandacht die het nodig heeft? Het gazon bemesten aan de hand van een goede planning is belangrijk om de grasmat in goede conditie te kunnen houden.

Met bemesting zorg je voor een goede groeidichtheid waardoor vorst en kou minder schade aan kan richten. Dat geldt overigens ook voor uitdroging door de zon. Met de juiste voeding kan gras zich tevens sneller herstellen waardoor het mooier op kleur blijft. 

Wanneer het gazon bemesten in de tuin?

Als je jouw gras van de juiste hoeveelheid voeding en meststof wilt kunnen voorzien, is het belangrijk dat je goed weet waarom en wanneer je moet bemesten. Voordat je begint is het verstandig om het gazon van wat kalk te voorzien. Dat kun je het beste 2-3 weken voor het aanbrengen van de bemesting doen. Door de zuurgraad in balans te brengen weet je zeker dat het gras de meststoffen straks goed op kan nemen. 

De eerste bemesting doe je in maart of april. Je kunt het gras dan het beste eerst verticuteren. Overtollig mos wordt dan verwijderd en de structuur van het gras wordt luchtiger. Het gazon voor de tweede keer bemesten doe je bij voorkeur in de maand juni of juli. Vervolgens kun je in het najaar, tussen september en oktober nogmaals bemesten. Over het algemeen bemest je het gazon dus 3 x per jaar. 

De bemesting in het voorjaar is vooral bedoeld om de groei van het gras te stimuleren. De zomerbemesting beschermt het gras bij hoge temperaturen of intensief gebruik. Het gazon bemesten in de winter doe je om de wortels van een flinke boost te voorzien zodat jouw grasmat de winter goed doorkomt. 

Het gras in de tuin bemesten met de juiste meststof

Als je het gazon in de tuin van de juiste voedingsstoffen wilt voorzien, dan is het goed om te kiezen voor organische mest. Zeker voor wat betreft het gras én de tuin, heeft kunstmest nogal wat nadelen. Het lost namelijk veel sneller op dan organische mest waardoor je er meer van nodig hebt en de werking relatief kort van duur is.

Omdat kunstmest een hoog zoutgehalte heeft kan de kwaliteit van de grond verminderen. Zeker als je het gazon 3 x per jaar wilt gaan bemesten is dit geen aanrader. Organische mest is dus altijd een betere keuze als je jouw gras van de juiste voedingsstoffen wilt voorzien. 

Ook interessant