Goudsbloem kweken: van zaaien tot oogsten

Goudsbloem kweken in eigen tuin? Kun je dit geneeskrachtige kruid ook eten? Alles wat je moet weten over het kweken van de bijzondere goudsbloem.

Goudsbloem is een keukenkruid dat veelzijdig kan worden gebruikt. De bloem bevat geneeskrachtige eigenschappen, maar smaakt ook heerlijk in salades of verwerkt in diverse gerechten. Je kunt zelfs thee zetten van goudsbloem. Zelf goudsbloem kweken in de moestuin of kruidentuin is niet moeilijk om te doen. Het sobere plantje heeft geen specifieke verzorging nodig.

Met het kweken van dit oliehoudende gewas, kun je zelf diverse crèmes maken. Bijvoorbeeld om de genezing van wondjes te bevorderen of om eczeem te behandelen op natuurlijke wijze. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je zelf goudsbloem wilt kweken, zaaien en oogsten. Met goudsbloem kun je zowel jouw medicijnkastje als het kruidenrekje in de keuken aanvullen.

Goudsbloem kweken

Goudsbloem wordt ook wel heilig kruid genoemd. Dat komt omdat de bloem toebehoort aan de plantengroep van heilige kruiden. Zelf goudsbloem kweken in de moestuin kun je op drie manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om de zaden van de goudsbloem direct in de volle grond te plaatsen. April en mei zijn daarvoor de meest geschikte maanden.

Wil je liever beginnen met het kweken van goudsbloem in een koude kas? Zaai dan in de maanden maart, april of mei. Ook in een verwarmde kas of binnenshuis kun je goudsbloem kweken. De maand maart is hiervoor het meest geschikt.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Heilige kruiden
Standplaats: Zon
Plantafstand: 20×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-50 cm
Bloeiperiode: Juni t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Calendula officinalis

Bloemkleur:
Oranje

Goudsbloem zaaien en planten

Als je zelf goudsbloem wilt gaan kweken, dan is het belangrijk dat je een mooie zonnige plaats uitzoekt in de tuin of de kas. Goudsbloemen zijn dol op zonlicht en warmte. Dit heilige kruid kan 20-50 cm hoog worden. De plantafstand die je moet aanhouden als je zelf goudsbloem wilt gaan kweken is 20×20 cm.

Zo hebben de bloemen voldoende ruimte om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. De zaden van de goudsbloem liggen voldoende diep bij 0,5 cm. Goudsbloemen bloeien in de maanden juni tot en met september.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf goudsbloem kweken

Als je jouw moestuin wilt verrijken met goudsbloem, dan is het belangrijk dat je een goede volgorde aanhoudt tijdens het zaaien. Om zeker te zijn van een geslaagde oogst, kun je onderstaand stappenplan gebruiken voor het kweken en zaaien van goudsbloem.

 1. Kies een zonnige plaats uit in de moestuin. Dat mag natuurlijk ook in de border of ergens anders in de tuin zijn. Bewerk de grond met een schoffel of een hark zodat je een mooie losse structuur krijgt.
 2. Goudsbloem stelt niet veel eisen aan de bodem waarin ze staat. Wel is het belangrijk dat deze niet te nat is. Controleer dus eerst of de bodem waarin je gaat zaaien goed gedraineerd is.
 3. Zet vlakken uit van 20×20 centimeter. Deze afstand is voldoende voor goudsbloemen. Ze hebben op deze manier genoeg ruimte om te kunnen groeien en bloeien. Maak vervolgens ondiepe gaatjes van 0,5 cm diep.
 4. Plaats de zaden van de goudsbloem in de gaatjes die je gemaakt hebt, en dek ze af met een dun laagje aarde. Zo voorkom je dat de zaadjes wegspoelen door een regenbui of worden opgepikt door vogels. Geef de goudsbloem regelmatig water, zonder dat de bodem te nat wordt. Ook onkruid wieden is belangrijk.

De goudsbloem verzorgen

Goudsbloem is geen moeilijk kruid en kun je heel eenvoudig zelf kweken. Natuurlijk hebben ze wel een goede algemene verzorging nodig, en moet je regelmatig controleren op de aanwezigheid van onkruid, ziekten en plagen.

 • Zorg ervoor dat de bodem lekker los en luchtig van structuur blijft. Goudsbloem houdt niet van een te vochtige bodem of natte voeten.
 • Controleer regelmatig of de jonge plantjes niet worden overwoekerd door onkruid. Je kunt dit het beste met de hand of een schoffel weghalen. Hoewel goudsbloem weinig voeding nodig heeft, voorkom je met het wieden van onkruid dat er onnodig veel voedingsstoffen uit de bodem wordt gehaald.
 • Geef goudsbloem vooral in droge perioden water. Dat doe je bij voorkeur in de avond zonder dat je het blad van de bloemen raakt. De bodem mag daarbij niet verzadigd raken.
 • Verwijder de uitgebloeide knoppen van de goudsbloemen regelmatig. Zo blijft het plantje nieuwe bloemen aanmaken en kun je lekker regelmatig blijven oogsten. De uitgebloeide bloemen kun je eenvoudig met de hand verwijderen.

Goudsbloem oogsten en bewaren

Goudsbloem kun je oogsten wanneer de bloemen in bloei staat. Meestal is dat van juni tot en met september. Je plukt de bloemen met de hand. Als je uitgebloeide knoppen ziet, dan kun je ook deze verwijderen. Goudsbloem maakt dan vanzelf weer nieuwe knoppen aan.

Als je goudsbloem wilt verwerken tot crème of wilt gebruiken in een gerecht, dan pluk je de bloemen bij voorkeur vers. Je kunt de bloemen wel 1-2 dagen bewaren op een koele en donkere plaats, maar vers gebruiken is natuurlijk altijd beter.

Populaire goudsbloem rassen

Goudsbloem, of calendula zoals ze ook genoemd wordt, kent diverse verschillende rassen. Meestal hebben ze oranje bloemen, maar sommige rassen hebben zelfs rode, gele en roze bloemen.

We hebben de meest populaire goudsbloem rassen voor je geselecteerd. Zo maak je eenvoudig een keuze als je zelf goudsbloem wilt kweken in de moestuin:

 • Orange gitana: dit ras heeft grote oranje bloemen die welig groeien en bloeien. De bladeren hebben een scherpe smaak en zijn een prima smaakmaker in salades. Dit ras bloeit behoorlijk lang waardoor je er extra plezier van hebt.
 • Orange porcupine: ook dit ras heeft oranje bloemen. Porcupine wordt veel gebruikt om medicinale crèmes van te kunnen maken. Dit ras heeft stekelvormige bladeren.
 • Nova: de Nova heeft ronde bladeren. Haar bloemen hebben een licht oranje kleur en zijn middelgroot. Dit ras doet het prima in de moestuin, maar voelt zich ook thuis in de border. De Nova wordt ook vaak als snijbloem op de vaas gezet.
 • Ball’s Golden Yellow: deze goudsbloemen zijn geel van kleur. Het blad heeft een fijn aroma. De bladeren kunnen worden toegepast in diverse gerechten. Ze smaken licht zoet en pittig.

Ziekten en plagen bij goudsbloem

Goudsbloem is van nature niet echt gevoelig voor ziekten en plagen. Toch zijn er wel een aantal bekend. Een regelmatige controle op de aanwezigheid van ziektes en ongedierte is dus ook bij goudsbloem belangrijk.

 • Trips: als je goudsbloem kweekt in de moestuin, kun je last krijgen van trips. Deze kleine insecten zuigen de voeding uit de plant waardoor er een achterstand in de groei ontstaat.
 • Rupsen: ook rupsen zijn dol op goudsbloem. De rupsen kunnen afkomstig zijn van verschillende vlinders en kunnen de oogst behoorlijk verpesten door hun vraatzucht.
 • Echte meeldauw: goudsbloem is gevoelig voor echte meeldauw. Deze schimmel laat witte vlekken achter op het blad. De schimmel tast de plantencellen aan, waardoor de oogst verloren kan gaan.
 • Slakken: zeker als de goudsbloem plantjes nog jong zijn, vormen ze een smakelijke hapje voor slakken. Als je zelf goudsbloem kweekt in de moestuin, moet je dus met enige regelmatig controleren op de aanwezigheid van slakken.

Goudsbloem en gezondheid

Goudsbloem bezit geneeskrachtige en gezonde eigenschappen. Het is van nature rijk aan flavonoïden, oftewel antioxidanten. Deze stoffen heeft het lichaam nodig om de vrije radicalen af te kunnen voeren.

Ook linolzuur, carotenoïden en polysacchariden zijn aanwezig in de bloem. Calendula kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Dit oliehoudende gewas wordt veel gebruikt voor het maken van huid crèmes.

Hetzij om wondjes sneller te laten helen, maar ook omdat goudsbloem een ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschap heeft. Het kan daarom worden gebruikt bij diverse soorten eczeem, huiduitslag en zwellingen.

De bloemen van de goudsbloem kunnen worden verwerkt in salades en maaltijden, maar van gedroogde goudsbloem kun je ook thee zetten. Het bevorderd de spijsvertering en ondersteunt het algehele immuunsysteem.

Goudsbloem in de keuken

Goudsbloem kun je ook prima gebruiken in de keuken. Zowel vers als gedroogd. Gedroogde bloemen van de goudsbloemen hebben een meer uitgesproken smaak dan de verse bladeren. De gedroogde variant wordt veel gebruikt als pittige smaakmaker in gerechten, terwijl de jonge bladeren ook wel vers worden verwerkt in groene salades en in dressings.

Omdat goudsbloem een intens oranje kleur heeft, worden de bloemen ook gebruikt als natuurlijke kleurstof. Bijvoorbeeld om aardappelpuree of rijst mee te kleuren. Ook in diverse soepen worden de gedroogde bladeren van de goudsbloem gebruikt.

Ook interessant