10 makkelijke groenten zaaien in februari

Makkelijke groenten zaaien in februari? Dat doe je in de kas of binnen. Welke zaailingen voelen zich thuis in februari? Kropsla, peultjes en savooiekool!

Februari is niet alleen de maand van voorbereidend werk, ook kun je alvast beginnen met het zaaien van groenten. Om je het zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we 10 makkelijke groenten die je kunt zaaien in februari voor je op een rij gezet. Wat dacht je van knapperige andijvie of sappige peultjes? Allemaal groenten die in februari de grond in kunnen.

Makkelijke groenten zaaien in de maand februari doe je natuurlijk bij voorkeur in de tuinkas, een afgesloten bak of lekker binnenshuis in de vensterbank. Als de temperaturen straks oplopen, kun je de jonge zaailingen direct uitplanten in de volle grond.

Zelf groenten voorzaaien is helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je kiest voor een aantal van de groenten in de onderstaande lijst. Wil je naast zaaien in februari nog meer klusjes aanpakken in de moestuin? Bekijk dan ook even onze tuinkalender februari voor wat extra inspiratie en tips.

1. Andijvie

©Dandelion – Krulandijvie

Andijvie is een perfecte groente om te zaaien in de maand februari. Lekker om een oer Hollandse stamppot mee te kunnen maken of te verwerken in frisse salades. Als je deze makkelijke groente wilt zaaien in februari, dan kun je dat doen in een tuinkas of een afgedekte bak.

De jonge andijvie plantjes kunnen een maand later direct de volle grond in. Deze makkelijke en lekkere groente oogst je tussen juni en september. Geschikte rassen zijn bijvoorbeeld St. Laurent of Eros.

2. Bloemkool

©Couleur – Bloemkool

Heb je straks zin in knapperige bloemkool? Dan is februari dé maand om deze makkelijke groente te zaaien. Zaai de jonge bloemkool is een verwarmde tuinkas of bak. Binnenshuis in de vensterbank kan natuurlijk ook. In de maand mei kun je de jonge planten in de volle grond van de moestuin zetten.

De temperatuur is dan een stuk aangenamer. Je kunt deze makkelijke groente van juni tot en met oktober oogsten als je in februari begint met zaaien. Makkelijk rassen die niet te veel eisen stellen zijn bijvoorbeeld Herfstreuzen 2 of Alpha 6.

3. Doperwten

©Maksims Grigorjevs – Doperwten

Doperwten mogen echt niet ontbreken in deze top 10 van makkelijke groenten voor de maand februari. Dit peulgewas kun je oogsten van april tot en met juli, maar dan moet je in februari wel beginnen met zaaien. Dat doe je bij voorkeur onder glas.

Een maand later kun je de jonge doperwten al in de volle grond van de moestuin zetten. Zorg wel voor een hekwerk waar ze lekker tegen op kunnen klimmen. Fijne doperwten rassen die zich goed laten zaaien in februari zijn Marktveroveraar of Meikoningin.

4. Kropsla

©Ben185 – Kropsla

Heb je de beschikking over een warme tuinkas of wil je graag groenten kweken in de tuinkas? Dan is kropsla een perfecte keuze. Deze makkelijke groente zaai je voor in februari. Zo kun je al vanaf april sappige jonge blaadjes oogsten. Heerlijk in een groene voorjaarssalade of bij gebakken piepertjes.

Vanaf april kun je kropsla uitplanten in de volle grond. De bodem is dan warm genoeg voor deze makkelijke groente. Gelukkig zijn er voldoende rassen die je zelf kunt zaaien. Voorbeelden zijn Emerald en Arctic King.

5. Pastinaak

©Robert Petrovic – Pastinaak

Al wordt pastinaak wel eens de vergeten groente genoemd, het is een makkelijke en lekkere groente die je in februari al kunt gaan zaaien. Voor zaaien doe je lekker in de kas of de vensterbank. Maar, deze makkelijke groente kan in april al in de moestuin worden gezet.

Pastinaak is namelijk heel goed bestand tegen koude temperaturen. Het is een sappige groente met een lichte anijssmaak die je eenvoudig zelf kunt kweken. Zaai je in februari? Dan kun je in het vroege voorjaar al oogsten. Lekkere pastinaak rassen zijn White Gem en Gladiator F1.

6. Peultjes

©Sarah – Peul

Deze super smakelijke groenten laten zich perfect zaaien in de maand februari. Zelf peulen kweken is makkelijk. Het voorzaaien van peultjes doe je al in januari of februari. Natuurlijk in een warme omgeving, want de buitentemperatuur en de grond is in deze maanden nog te koud.

Toch kunnen peultjes al een maand later uitgezaaid worden. Je kunt ze kort roerbakken of koken, maar ook rauw smaken ze lekker. Makkelijke rassen om zelf te zaaien zijn Vroege Hendriks en Delikett als je van een dikke knapperig peul houd

7. Radijs

©Jai79 – Radijs

Radijzen zijn echte smaakbommetjes. Ze voegen iets extra’s toe aan vrijwel ieder gerecht. Deze groente mag dan ook niet ontbreken in deze lijst van makkelijke groente die je kunt zaaien in februari. Zaaien kun je doen in een afgesloten bak. Deze hoeft niet persé verwarmd te zijn.

Zelf radijs zaaien is heel leuk om te doen en voor je het weet kun je oogsten uit eigen tuin. Meestal doe je dat rond juli of augustus. Smaakvol in een salade, een dressing of door de soep. Lekkere radijs rassen zijn bijvoorbeeld Cherry Belle of Diana.

8. Rode biet

©Toxitz – Rode biet

Nog een makkelijk te zaaien groente voor februari is rode biet. Deze groente is smaakvol en smaakt lekker in het zuur, rauw in reepjes door een salade of gekookt. Als je rode biet vroeg wil zaaien in februari, dan doe je dat het beste onder glas of een afgesloten bak.

Een maand later kun je de jonge rode biet plantjes al naar buiten verhuizen. Oogsten doe je als de bieten rond de 7 centimeter groot zijn. Populaire rode bieten rassen om zelf te zaaien in februari zijn Pablo F1 en Bulls Blood.

9. Savooiekool

©Markus Distelrath – Savooiekool

Savooiekool wordt ook wel eens groene kool genoemd. Deze makkelijke groente kun je zaaien in de maand februari. Dat is zeker verstandig als je lekker vroeg wilt oogsten. Voorzaaien doe je onder glas, in de kas of binnenshuis in potten of eierdozen.

Een maand later kan deze makkelijke groente al de volle grond in. Deze is dan al voldoende opgewarmd waardoor de plantjes direct aan zullen slaan. Wil je deze makkelijke groente zaaien in februari? Kies dan voor een savooiekool ras zoals Vertus 3 of Winterkoning.

10. Amsoi

©LZF – Amsoi

Ook amsoi behoort tot de makkelijke groente die je zelf kunt zaaien in februari. De blaadjes smaken heerlijk fris en kunnen gebruikt worden in diverse Surinaamse en Chinese gerechten. Als je amsoi in februari wilt zaaien, dan doe je dat bij voorkeur in een kas.

Boven de verwarming op de vensterbank mag natuurlijk ook. Omdat deze makkelijke groente veel warmte nodig heeft, mag ze pas in juli de volle grond in. Wil je jouw moestuin verrijken met smakelijke amsoi? Kies dan voor rassen als Mung Choi of Rode Amsoi.

Ook interessant