Katten kunnen, net zoals mensen en honden, een hersenbloeding krijgen. Dit wordt ook wel een herseninfarct genoemd. Of jouw kat een hersenbloeding krijgt kan genetisch bepaald zijn, maar ook worden veroorzaakt door een aandoening of een trauma van buitenaf.
Aandoeningen die bloedingen in de hersenen kunnen veroorzaken zijn onder andere ontstekingen en tumoren. Ook een hoge bloeddruk is vaak de oorzaak hiervan. Een herseninfarct kan ook optreden na een aanrijding of een ander trauma. Zoals een val.
Hieronder lees je welke factoren een belangrijke rol spelen in de veroorzaking van een hersenbloeding bij een kat.
Trauma
Een kat kan een hersenbloeding krijgen na een aanrijding met een auto of een harde val. Vaak is de kop van de kat dan hard geraakt waardoor er een bloedvat in de hersenen kan springen. Dit komt overigens het vaakst voor bij katten op een jonge leeftijd. Ze zijn actiever en lopen daardoor meer risico op een aanrijding of een onhandige val van het dak of balkon.
Een tumor
Ook een tumor kan een hersenbloeding bij een kat veroorzaken als deze zich op een kritiek punt in het lichaam bevindt. Toch komt dit niet vaak voor. Senior katten lopen meer risico op het ontwikkelen van een tumor en kunnen dus ook sneller een herseninfarct krijgen.
Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is moeilijk vast te stellen bij katten. Toch is deze aandoening één van de bekendste veroorzakers van een hersenbloeding bij de kat. Een verhoogde bloeddruk kan ook duiden op andere lichamelijke problemen.
Bij katten gaat het vaak om hartafwijkingen of een verslechterde werking van de nieren. Ook de schildklier kan een infarct in de hersenen veroorzaken door toedoen van een hoge bloeddruk bij katten.
Hoe herken ik een kat met een hersenbloeding?
- Het gedrag van de kat is veranderd of afwijkend
- De kat loopt instabiel of valt om en houdt zijn kop scheef
- Een acute verslechtering van het gezichtsvermogen
- Te diep slapen of een comateuze toestand
Wanneer je dit waarneemt is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw dierenarts. Aan de hand van een MRI scan kan worden vastgesteld of er sprake is van een bloeding in de hersenen. Het herstel en de vooruitzichten zijn afhankelijk van de ernst van de hersenbloeding en de vitaliteit van het dier. Jonge katten herstellen hier sneller van.
Kan een kat beter worden na een herseninfarct?
Of jouw kat beter kan worden na een bloeding in de hersenen hangt af van de mate van de aandoening. Een ernstige bloeding kan een zware handicap met zich meebrengen. Senior of minder vitale katten herstellen daarvan niet of nauwelijks. De levenskwaliteit kan worden verbeterd met medicatie, maar dit is afhankelijk van de ernst van de symptomen.
Als dit niet het geval is en de vooruitzichten slecht zijn, is euthanasie vaak de enige oplossing. Jonge en fitte katten hebben wel meer kans op een herstel na een hersenbloeding. Toch is er vaak nog wel sprake van enige beperkingen, maar dit hoeft niet altijd een belemmering te zijn. Zoals een verminderde balans of kreupelheid.
Kun je een herseninfarct bij de kat voorkomen?
Nee, je kunt een hersenbloeding bij een kat niet direct voorkomen. Natuurlijk kun je er wel voor zorgen dat jouw kat zo gezond mogelijk leeft. Voorkom overgewicht en controleer jouw huisdier regelmatig op de aanwezigheid letsel of lichamelijke ontstekingen en tumoren.