Mijn hond geeft gal over. Is er dan direct iets ernstigs aan de hand? Een veelgestelde vraag van bezorgde hondenbaasjes. Wanneer een hond gal spuugt hoeft dat niet gelijk een reden tot paniek te zijn. Maar wanneer moet je wel ingrijpen wanneer een hond gal braakt?
Braaksel met gal bij honden herkennen
Een hond geeft gal over wanneer het braaksel overwegend geel van kleur is. Bijvoorbeeld in de vorm van een slijmerige substantie of braaksel dat zelfs schuimt. Als een hond gal overgeeft kan dat verschillende oorzaken hebben. Van een onschuldige lege maag, tot aan een ernstige darmverstopping of alvleesklierontsteking. Hoe trek je de juiste diagnose?
Een hond kan gal overgeven door deze oorzaken
Een hond geeft gal over als symptoom van een aandoening. We hebben de meest voorkomende alvast voor je op een rijtje gezet. Bedenk je goed dat overgeven bij honden net zo “normaal” is als bij mensen. Maar, raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts!
1. Lange tijd geen voedsel
Een hond geeft mogelijk gal over wanneer de maag voor een langere tijd geen voedsel heeft verteert. Zoals dat ook bij mensen het geval is, is de maag voorzien van gal. Wanneer deze geen voedsel bevat, kan gal de maagwand of het slijmvlies irriteren. Een hond geeft in dit geval geel braaksel over. Dit mag echter niet dagelijks het geval zijn.
2. Alvleesklierontsteking
Alvleesklierontsteking wordt ook wel pancreatitis genoemd. De ontsteking treed vooral op na het nuttigen van vetrijk voedsel of eten dat niet geschikt is voor honden. Een hond begint ongeveer 4-5 dagen na het eten met gal overgeven.
Wanneer het gaat om alvleesklierontsteking, maakt de hond een algehele zieke indruk. Deze aandoening kan gepaard gaan met koorts, een verminderde eetlust en aanhoudende diarree.
3. Maag- en darmproblemen
Als een hond gele gal braakt kan dit ook wijzen op spijsverteringsproblemen, inflammatoire darmziekten, leveraandoeningen of parasieten. Zeker wanneer het overgeven van gal gepaard gaat met gele slijmvliezen, een verminderde eetlust, bloederige diarree en een plotselinge afname van het gewicht.
Raadpleeg altijd direct een dierenarts wanneer jouw hond gal overgeeft in combinatie met één of meer van de bovenstaande symptomen.
4. Darmverstopping
Een hond geeft ook gal over wanneer er sprake is van een darmverstopping of obstructie. Bijvoorbeeld doordat de hond een voorwerp heeft ingeslikt dat niet door verteert kan worden. Kledingstukken, speeltjes of stenen kunnen ernstige darmafsluitingen veroorzaken, met geel braken als symbool. Neem ook bij dit vermoeden direct contact op met de dierenarts.
5. Voedselallergie
Net zoals dit bij mensen het geval is, kunnen ook honden last hebben van een voedselallergie. Ook dat kan een reden zijn waarom jouw viervoeter gal spuugt. Een hond geeft mogelijk gal over door het eten van rund- of varkensvlees, maar ook door ei, soja, maïs en zuivelproducten.
Een voedselallergie kan aangeboren zijn, maar kan zich ook in de loop van de jaren ontwikkelen. Ook is het van belang om goed op te letten bij de dagelijkse wandeling op hondenaas met giftige middelen. Raadpleeg jouw dierenarts voor een aangepast dieet of directe hulp wanneer jouw hond geel gal blijft braken.
Hoe kan ik gal kotsen bij mijn hond voorkomen of verminderen?
Geel gal braken bij honden hoeft niet direct ernstig te zijn. Zorg er wel voor dat je eventuele onderliggende aandoeningen of ziekten kunt uitsluiten. Gal overgeven kun je voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld door het voeren van kleine porties licht verteerbaar hondenvoedsel verdeeld over de dag.
Stap niet zomaar over op ander voer maar doe dit geleidelijk zodat de maag van de hond hieraan kan wennen. Houd er ook rekening mee dat braken bij honden tot uitdroging kan leiden. Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater in een makkelijk toegankelijke drinkbak bij het braken.