Je serre of tuinkas schoonmaken in 5 stappen

Hoe kun je de tuinkas of de serre schoonmaken? Reinigen is belangrijk om plantenziektes te voorkomen. Zo reinig je jouw tuinkas effectief.

Nu de herfst zijn bladeren her en der verspreid, is het de hoogste tijd om de tuinkas van een grondige schoonmaak te voorzien. Dat geldt natuurlijk ook voor de serre. De tuinkas schoonmaken lijkt een vervelend klusje, maar als je straks het eindresultaat onder ogen ziet valt dat reuze mee. Maar hoe moet je de tuinkas op de juiste manier schoonmaken?

In veel gevallen is dit niet alleen een kwestie van bezemen. Aan de hand van de onderstaande tips vertellen we je precies hoe je jouw tuinkas of serre op de juiste manier kunt schoonmaken. Zo kun je volgend jaar direct aan het werk binnen een opgeruimde kas én kunnen de planten die moeten overwinteren genieten van een schone schuilplaats.

1. Haal de tuinkas zoveel mogelijk leeg

Opruimen begint natuurlijk met ruimte maken. De planten die nog aanwezig zijn na je tuin herfstklaar maken kun je daarom het beste even naar buiten verplaatsen. Bij slecht weer geef je ze natuurlijk een beschutte plek.

Verzamel alle lege potjes, plastic zakken en andere materialen die eigenlijk allang weggegooid hadden moet worden. Aan het einde van deze stap heb je zo goed als lege planken én een vloer die vrij is van voorwerpen.

2. Maak gebruik van je bezem

De bezem mag even flink uit de kast. Een tuinkas schoonmaken zal namelijk vooral nodig zijn omdat zowel de planken als de vloer behoorlijk wat aarde bevat. Veeg daarom eerst de planken schoon en neem daarna pas de vloer onderhanden.

Bezem in de Serre en Tuinkas
Escallonia ‘Red Elf’

Veeg al het vuil en aarde op een hoop en gooi dit desgewenst op de composthoop. Vergeet bij het vegen de wanden en het plafond niet, hier kan best her en der een spinnenweb aanwezig zijn.

3. Schone spullen voorkomt de verspreiding van ziektes

Als je jouw tuinkas of serre grondig wilt schoonmaken, dan mag je zeker het aanwezige gereedschap niet vergeten. Verwijder het grove vuil zoals zand en aarde met een stoffer of hard borsteltje.

Maak het gereedschap daarna schoon met een biologisch schoonmaakmiddel dat vriendelijk is voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de aarde en de planten in je tuinkas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor groene zeep.

Snoeischaar Reinigen en Onderhouden
Hydrangea paniculata – Pluimhortensia ‘Vanille Fraise’

De tuinkas schoonmaken is gewoonweg niet compleet zonder het reinigen van je gereedschap. Zo haal je eventuele resten van schimmels weg waardoor je besmetting in de toekomst voorkomt. Je snoeischaar reinigen is dan ook geen overbodige luxe.

4. Kraakheldere ramen van binnen én van buiten

Nu we de binnenkant van de tuinkas zo goed als opgeruimd hebben, mag je de ramen natuurlijk niet overslaan. Gedurende het seizoen kunnen deze flink bevuild zijn geraakt met groene aanslag of zelfs vogelpoep.

De ramen aan de binnenzijde van de tuinkas zullen daarbij minder vuil zijn dan de buitenzijde. Binnen kun je dus prima aan de slag met een spons, lauw water en een mild biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

Bij het schoonmaken van je tuinkas of serre is het essentieel om ieder hoekje te raken. Zeker tussen de rubbers van het glas kunnen schimmels of kleine ongedierte aanwezig zijn.

Voor het vuil aan de buitenzijde kun je ervoor kiezen om het vuil te verwijderen met de hogedrukspuit. Doe dit wel op een relatief zachte stand omdat de beglazing behoorlijk breekbaar kan zijn. Wees er daarom zeker van dat de ramen sterk genoeg zijn.

Wil je liever op zeker spelen? Kies dan voor het gebruik van een wasborstel. Eenmaal goed afgespoten dan kun je de ramen van de tuinkas tevens schoonmaken met een mild biologisch schoonmaakmiddel. Spuit ze daarna wederom af met de hogedrukspuit.

5. Opnieuw indelen en inruimen na het schoonmaken van de tuinkas

Of je nu een tuinkas of een serre wilt schoonmaken, het opnieuw indelen is natuurlijk het leukste werk. Je kunt overwinteraars een vaste plek in de kas geven, zodat er toch nog wat gezelligheid is dit seizoen.

Sorteer je schoongemaakte gereedschap en leg dit terug op de plaats waar het hoort. Bewaar lege potjes netjes bij elkaar en verzamel ze bijvoorbeeld in een krat. Je tuinkas schoonmaken geeft je op deze manier veel voldoening.

Een schone en opgeruimde tuinkas bevorderd jouw volgende oogst

Er is natuurlijk niets prettiger dan kunnen werken in een schone en opgeruimde tuinkas of serre. Dat vindt jij niet alleen, maar ook jouw planten! Zeker wanneer je zelf tomaten kweekt, waarbij zuiver zonlicht essentieel is.

Tuinkas Moestuin
Hydrangea paniculata – Pluimhortensia ‘Vanille Fraise’

Met de jaarlijkse schoonmaak en reiniging van de kas, verwijder je ook de meeste ziektekiemen of bacteriën die nog aanwezig waren. Jouw plantjes hebben dus straks een heerlijke ruimte tot hun beschikking waardoor niets een mooie oogst nog in de weg staat.

Ook interessant