Je tuin herfstklaar maken in 4 stappen

Je tuin herfstklaar maken? Wanneer moet je snoeien en het gazon voor de laatste keer maaien? Zo maak je jouw tuin in 4 stappen herfstklaar!

De tuin herfstklaar maken is onlosmakelijk verbonden met de komst van het najaar. Zo zaten we een aantal weken geleden nog volop tussen de zomerbloeiers, zo vraagt ook deze tijd van het jaar wat extra aandacht.

Door je tuin voor te bereiden op de herfst, kun je ook volgend jaar weer genieten van een gezonde border of mooi gazon. Je tuin herfstklaar maken doe je in vier eenvoudige stappen. We hebben de meest belangrijke voor je op een rij gezet.

1. Snoeien nu de temperaturen nog niet te laag zijn

Snoeien doe je aan het begin van de herfst. De temperaturen zijn nu nog redelijk waardoor hagen, planten en coniferen geen onnodige schade oplopen. September is dan ook een prima maand om de tuin te snoeien voor de komende herfst.

  • Snoei de uitgebloeide planten goed terug. Doe dit wel nét nadat ze zijn uitgebloeid zodat ze ook volgend voorjaar weer prachtig uit kunnen lopen. Het snoeien van deze planten doe je door het weghalen van de uitgebloeide delen. 
  • Hagen zoals coniferen dien je op zijn laatst in de maand september terug te snoeien. Een conifeer snoei je het beste in een tapse vorm waarbij je de onderzijde breder houdt. Dit geldt overigens ook voor andere hagen die tijdens het herfstseizoen groen blijven. 

2. Maai het gras voor de laatste keer

Als je jouw tuin herfstklaar wilt maken, mag je natuurlijk het gazon niet overslaan. Hoewel de groei voor een groot deel uit het gras is, wil dat niet zeggen dat jouw grasmat geen aandacht meer nodig heeft.

  • Maai het gazon nog eenmaal. Houdt daarbij een lengte van ongeveer 4 cm aan. Doe dit op zijn laatst in oktober
  • Zaai eventuele kale plekken in het gazon nu bij. Nu de herfst nog niet in volle gang is, is de bodem nog lekker warm zodat het graszaad direct gaat wortelen. Zorg er daarbij wel voor dat je de bodem wat luchtig maakt door hem los te harken. 

3. Verwijder het afgevallen blad regelmatig

Bladval is natuurlijk kenmerkend voor de herfst, maar deze dikke laag heb je liever niet over je border of gazon. Het is dan ook van groot belang voor de gezondheid van je tuin om de herfstbladeren regelmatig te verwijderen.

  • Blad verwijderen is onlosmakelijk verbonden met het herfstklaar maken van je tuin. Verwijder de bladeren van het gazon voordat deze het kwetsbare gras verstikken. Dit voorkomt kale plekken in de grasmat. 
  • Verwijder herfstbladeren die tussen de borders of andere planten vallen. Doordat ze door de hoge luchtvochtigheid snel gaan rotten, zijn ze een prima bodem voor schimmels en ziektes. Ook kunnen ze de wortels van de planten aantasten. Een kleine laag bladeren kan prima dienen als mulch. Zo bescherm je de grond tegen vorst, maar haal het overgrote deel weg.

4. Zet kwetsbare planten binnen

Bij het herfstklaar maken van de tuin is het ook van belang om aandacht te besteden aan planten die niet zo goed tegen de kou kunnen. Daarbij kun je denken aan tropische gewassen of bladverliezende planten. 

  • Zorg ervoor dat je de planten op een beschutte plaats hebt staan, voordat de eerste vorst intreedt. Een flink koude nacht met lichte vorst aan de grond kan al desastreus zijn voor deze planten. 
  • Zet de tropische gewassen op een warme en tochtvrije plaats. Het is een goed idee om ze in de herfst tijdelijk naar de warme woonkamer te verhuizen.
  • Planten die hun blad tijdens de winter verliezen, hebben genoeg aan een vorstvrije en donkere plaats. De kelder of de garage is een prima onderkomen tijdens de herfst en winter. 
  • Denk goed aan het aantal uren zonlicht. Planten die ook tijdens de herfst en winter hun groene kleur behouden hebben flink wat zonlicht nodig als het herfstseizoen aanbreekt. Een plaats in de vensterbank is dan geschikt. 
Ook interessant