Volledig stappenplan: kamerplanten verpotten

Wil je je kamerplanten verpotten? In dit artikel vertellen we je waarom dit zo belangrijk is en hoe je je nieuwe of oudere planten op de juiste manier verpot.

Jouw kamerplanten hebben regelmatig een nieuwe pot nodig. Niet alleen jonge exemplaren die je net hebt aangekocht, maar ook oude kamerplanten moet je zo nu en dan verpotten. Zo houd je de plant gezond en stimuleer je de groei. Hoe je dat verpotten van kamerplanten aanpakt? We leggen het je graag uit.

Waarom kamerplanten verpotten zo belangrijk is

Het verpotten van kamerplanten doe je om de plant gezond te kunnen houden. Daarnaast stimuleert het de groei. Verpotten betekent namelijk een verhuizing naar een grotere pot waardoor de wortels van de kamerplant meer ruimte krijgen.

De voeding uit de potgrond kan daardoor nog beter worden opgenomen. Het verpotten van kamerplanten is dus belangrijk voor de groei en ontwikkeling, maar ook voor de gezondheid en de weerstand tegen vervelende ziekten en plagen.

Jonge en oude kamerplanten verpotten

Jonge kamerplanten moeten eigenlijk direct na aankoop in een grotere pot worden gezet. Je koopt ze vaak in een kweekpot die praktisch is, maar niet voldoende ruimte biedt om te kunnen ontwikkelen.

Door jonge planten direct te verpotten naar een grotere bloempot, kun je tevens makkelijker verse en voedingsrijke potgrond toevoegen. Zo geef je jouw nieuwe aanwinst direct een goede start.

Oude kamerplanten kun je het beste éénmaal per jaar verpotten in het voorjaar. Je kiest dan het beste voor een bloempot die 2-3 centimeter breder is in doorsnede. Is jouw kamerplant herstellende van een ziekte? Ook dan is het raadzaam om te verpotten. De nieuwe potgrond die je toevoegt dient dan als extra boost.

Bloeiende planten geef je na de bloeiperiode een nieuw onderkomen. Kamerplanten verpotten doe je ook als je merkt dat de plant zich niet goed ontwikkelt in de huidige pot. Bijvoorbeeld als de groei stilstaat, het blad van de plant lelijk wordt of als de wortels een andere uitweg zoeken.

Stap voor stap een kamerplant verpotten

Zelf kamerplanten van een nieuwe pot voorzien is niet moeilijk. Zeker niet als je gebruik maakt van het onderstaande stappenplan:

  1. Kies een bloempot uit die 2-3 centimeter ruimer is dan de huidige pot. Zo weet je zeker dat de wortels van de kamerplant voldoende ruimte krijgen om te kunnen groeien.
  2. Zorg voor de juiste potgrond. Deze moet voldoende luchtig van structuur zijn en voedingsstoffen bevatten die de plant in de eerste 1,5 maand van voldoende energie kunnen voorzien. Je kunt hiervoor het beste een universele potgrond gebruiken die onkruidvrij is geproduceerd.
  3. Haal de kluit van de kamerplant voorzichtig uit de oude pot. Soms is het handig om de kluit nat te maken zodat je deze uit de pot kunt halen zonder dat je de wortels beschadigd. Vervolgens schud je de overtollige oude aarde van de kluit.
  4. Voorzie de nieuwe ruime pot van een laagje potgrond. 4-5 centimeter is vaak voldoende. Iets meer of minder kan ook, zolang de kluit van de kamerplant maar niet boven de rand van de nieuwe bloempot uitsteekt.
  5. Plaats de kamerplant in de nieuwe pot. Deze vul je vervolgens tot net onder de rand aan met nog meer nieuwe potgrond. Licht aandrukken is voldoende. Na het verpotten mag je jouw kamerplant direct van voldoende water voorzien.
Ook interessant