Kamerplanten water geven: zo blijven ze wél leven

Zien jouw planten er ook altijd maar treurig uit? Kamerplanten water geven is echt niet moeilijk. Wij leggen je precies uit hoeveel, wanneer en hoe je dit doet.

Vind je het soms moeilijk om te bepalen wanneer jouw kamerplant water nodig heeft? En hebben ze daarom soms iets meer weg van waterlelies of hebben ze het uiterlijk van een gedroogde theestruik? Dan wordt het tijd om hier verandering in aan te brengen. Voor sommigen onder ons valt het dan ook niet altijd mee om de plantjes in leven te houden.

In dit artikel vertellen we je daarom precies wanneer je jouw kamerplanten water moet geven en op welk tijdstip je dat het beste kunt doen. Zo geef je jouw kamerplanten precies wat ze nodig hebben om in leven te blijven en blijft jouw interieur voorzien van planten met gezonde bladeren en bloemen.

Hoe weet ik of mijn kamerplant water nodig heeft?

Water geven is over het algemeen niet zo’n probleem. Wél doen we dat te vaak, te weinig of juist op het verkeerde moment. Zo kan het zijn dat je jouw kamerplant van water voorziet terwijl de bodem eigenlijk nog nat genoeg is.

Maar hoe kun je dat nou het beste bepalen? Want betekent een droge bovenlaag ook direct dat jouw geliefde plant aan het verdrogen is? Gelukkig zijn er een aantal handige trucjes die je daarvoor kunt toepassen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Zo weet je precies of jouw kamerplanten toe zijn aan een scheutje water.

De bloempot optillen

Dit is misschien nog wel de meest makkelijke manier om te kunnen bepalen of jouw kamerplant water nodig heeft. Voelt de bloempot heel licht aan? Dan moet je aan de slag met de gieter. Maar geef niet direct een teveel aan water. Zorg dat de grond goed vochtig is en niet te nat. Dit is voldoende voor de meeste kamerplanten.

Als de pot in verhouding best nog wat gewicht heeft, dan kun je er vanuit gaan dat de kamerplant nog wel even zonder water kan. Neem daarbij natuurlijk wel het netto gewicht van de bloempot in acht. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen plastic, glas en aardewerk potten.

Controleer de grond met je vinger

Door je vinger een stukje in de aarde te steken krijg je een goed beeld van hoe droog of vochtig de grond is. Glijdt de aarde makkelijk van je vinger af? Dan heeft jouw kamerplant water nodig. Als jouw vinger zwart ziet van de potgrond en deze dus ook aan je vinger blijft plakken, dan kun beter nog even wachten met water geven. De grond moet dan ook altijd vochtig zijn voor een gezonde kamerplant.

Standplaats van de kamerplant

Staat jouw kamerplant dichtbij de centrale verwarming of in de zon voor het raam? Dan moet je wat vaker water geven. Ook als jouw kamerplanten veel zonlicht “vangen” droogt de aarde sneller uit. Je zult dan wat vaker een rondje moeten maken met de gieter. De hoeveelheid water die je geeft is ook afhankelijk van het soort kamerplanten dat je je hebt.

©Acan – Cactus in de volle zon

Zo hebben cactussen, strelitzia’s, palmen en vetplantjes wat minder behoefte aan vocht dan andere soorten. Bij deze kamerplanten mag de bovenste laag aarde dus best wel droog worden. Anders is dat bij varens, geraniums, venushaar en bamboe. Die lusten wel een slokje. Deze kamerplanten geef je regelmatig tot veel water. Vaak volstaat 1 à 2 keer per week maar dat is natuurlijk afhankelijk van de standplaats.

Wanneer geef je kamerplanten het beste water?

Kamerplanten hebben zo hun eigen voorkeur qua tijd als het aankomt op water geven. Maar kun je dat nou het beste in de ochtend of in de avond doen? Vrijwel alle kamerplanten geven de voorkeur aan de ochtend.

Als je jouw kamerplanten in de ochtend van een scheutje water voorziet, dan heeft de aarde (en dus ook de wortels van de plant) nog een koele temperatuur. Het schrikeffect is dan minimaal als je de plant water geeft.

Doe dat bij voorkeur ook met lauw water om de temperatuur verschillen zo minimaal mogelijk te houden. In de avond zijn zowel de wortels van de kamerplant als de aarde opgewarmd. Dat kan door het zonlicht zijn, maar ook door de verwarming.

Geef je jouw geliefde planten dus aan het einde van de dag water, dan kan het schrikeffect voor stress zorgen. Het resultaat? Een kamerplant die het op den duur niet overleefd.

Kamerplanten automatisch water geven

Wil je geen gedoe met tijdstippen, gieters en hoeveelheden water? Dan kun je jouw kamerplanten ook automatische van water laten voorzien. Dat doe je met een speciaal druppelsysteem voor kamerplanten.

Dit is een automatisch bewateringssysteem die jouw kamerplanten van de juiste hoeveelheid water voorziet. Je kunt zelfs het gewenste aantal druppels instellen. Automatisch water geven is makkelijk, zeker als je voor langere tijd van huis bent of het bewateren van jouw kamerplanten nog wel eens vergeet.

Ook interessant