Snelle gids: kamille zaaien, verzorgen en oogsten

Hoe moet je kamille, zaaien, oogsten en verzorgen? En kun je zelf geoogste kamille ook gebruiken voor kamillethee? Lees het in deze snelle gids.
Snelle gids: kamille zaaien, verzorgen en oogsten

Met deze snelle gids kun je thuis kamille zaaien, verzorgen en oogsten. Deze vrolijke wit-gele bloemetjes brengen direct sfeer. In de moestuin en border, maar natuurlijk ook in de bloembakken op het balkon.

Kamille ruikt niet alleen heel erg lekker, maar heeft ook nog eens behoorlijk wat goede eigenschappen. Kamille beschermt de huid en verzacht brandwonden, Bijvoorbeeld in de vorm van lotion. Kamillethee zorgt voor ontspanning.

Zelf kamille zaaien is helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Dat geldt ook voor de verzorging. Met een plaatsje in de zon is dit vrolijke bloemetje al snel tevreden. 

Door het zaaien van kamille in de tuin, trek je ook allerlei nuttige insecten aan. Zoals bijvoorbeeld bijen. Als dank voorzien ze je van bestuiving. Bijvoorbeeld van de fruitbomen in de gaard. In deze snelle gids lees je precies hoe je kamille moet zaaien, verzorgen en oogsten.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Kruiden
Standplaats: Zon
Plantafstand: 25x30cm
Zaaidiepte: 0.5cm
Planthoogte: 20-60cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Matricaria recutita

Bloemkleur:
Wit, Geel

Kamille zaaien

Kamille zaaien doe je het beste in een bodem die voldoende vocht doorlatend is. Een goede drainage is ook een must. De grond mag best wat zanderig zijn. Als je kamille in een pot wilt zaaien, dan volstaat een universele potgrond. Maak de bodem waarin je de kamille wilt gaan zaaien lekker los en luchtig. Dit kun je het beste doen met een hark of een schoffel. 

Zoek een mooi plaatsje in de zon. Kamille groeit namelijk het beste op een warme en beschutte plaats. Kamille zaaien doe je bij voorkeur in de maand maart. Als je meerdere plantjes wilt zaaien, dan houd je een plantafstand van 25×30 cm aan. Stop de zaden niet dieper dan 0.5 cm in de grond en bedek ze met een laagje aarde. 

Zaai je kamille in een pot? Controleer dan of de bloembak is voorzien van gaatjes in de onderzijde. Overtollig water kan zo eenvoudig wegvloeien. Nadat je kamille hebt gezaaid, is het verstandig om onkruid regelmatig weg te halen. Hiermee voorkom je ziektes en weet je zeker dat de voedingsstoffen in de bodem alleen worden gebruikt door de kamille zelf.

Kamille verzorgen

Kamille verzorgen is niet moeilijk. Het plantje stelt niet veel eisen. Natuurlijk is het belangrijk om regelmatig onkruid te wieden. De bodem los van structuur houden is ook een aanrader. De plantjes worden niet hoger dan 20 tot 60 centimeter. Ondersteuning is dus niet nodig.

Als je kamille op de juiste manier wilt verzorgen, is het ook belangrijk om regelmatig de conditie van de bodem te controleren. Bijvoorbeeld als het lange tijd achtereen niet heeft geregend.

Hoewel kamille in principe voldoende heeft aan het regenwater dat ze ontvangt, kun je zeker in het vroege voorjaar en de zomer te maken krijgen met een droge periode. Geef de kamille plantjes in dat geval wat extra water, maar zorg ervoor dat de bodem niet te nat blijft. Dat geldt natuurlijk ook voor het zaaien en verzorgen van kamille in bloembakken en potten. 

Heb je per ongeluk toch wat teveel kamille gezaaid? Helemaal geen probleem. Om ze toch van de ruimte te kunnen voorzien die ze nodig hebben om te groeien, kun je de planten uitgraven en herplanten. Bijvoorbeeld in een bloembak op het terras of het balkon. Natuurlijk kun je ze ook een ander plaatsje geven in de tuin of border.

Kamille oogsten en bewaren

Kamille oogsten doe je in of net voor de bloeiperiode. Deze loopt van juni tot en met september. Natuurlijk afhankelijk van wanneer je begonnen bent met zaaien. Kamille oogst je als de knoppen nog dicht zijn. Oogsten doe je bij voorkeur in de vroege ochtend. Doe dat wel wanneer de dauw is verdwenen maar voordat de buitentemperatuur oploopt. 

Als je kamille vers wilt gebruiken, kun je het beste dagelijks oogsten. Je plukt dan eenvoudig af wat je nodig hebt. Dat kun je doen met de hand, maar een scherp mesje gebruiken kan ook. Wil je kamille bewaren om later te kunnen gebruiken? Dan oogst je net voor de bloei.

Wist je dat je kamille ook kunt bewaren door ze te drogen? Kamille drogen is niet moeilijk. Je kunt er later bijvoorbeeld thee of geneeskrachtige olie van maken. De bloemknoppen kun je het beste drogen op een warme en vochtarme plaats. De zolder kan een prima plaats zijn.

Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 40 graden. Kamille heeft niet zolang nodig om te drogen. Vaak zijn de knoppen al binnen 6-8 dagen klaar voor gebruik. Gedroogde kamille kun je tot wel 1 jaar bewaren in een pot.

Ook interessant