Kamperfoelie planten en verzorgen

De zoete geur van kamperfoelie in je tuin? In deze gids lees je precies hoe je kamperfoelie moet planten en verzorgen. In de border of als klimop.

Kamperfoelie planten en op de juiste manier verzorgen is niet moeilijk. Je plant kamperfoelie in de tuin of border. Daarbij heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Eén ding hebben ze gemeen. Je ruikt kamperfoelie voornamelijk als de zon onder is. De plant laat dan een zoete geur los waarmee ze vlinders lokt. Zo zorgt de kamperfoelie voor haar bestuiving.

Kamperfoelie planten kan op diverse manieren. Afhankelijk van de soort die je kiest, kun je deze mooie tuinplanten laten groeien als klimop, maar ook als natuurlijke afscheiding in de vorm van een haag. Om te kunnen genieten van haar mooie bloemen, moet je jouw kamperfoelie na het planten wel op de juiste manier verzorgen.

Hoe je dat doet? We vertellen je er graag meer over. Van ideale standplaats tot aan snoeien, water geven en vermeerderen.

Kamperfoelie planten: wanneer en in welke bodem doe je dat?

Kamperfoelie planten doe je bij voorkeur in het voorjaar wanneer er geen vorst meer op komst is. Hoewel de kamperfoelie half groenblijvend is, wil dat nog niet zeggen dat de plant winterhard is. Jonge planten moet je daarom bij vorst goed afdekken.

Kamperfoelie planten doe je in een bodem die voldoende bemest is. Deze planten houden ook van een luchtige en goed doorlatende bodem. Deze mag voldoende vochtig zijn maar nooit te nat. Zorg dus voor een goede drainage.

Kamperfoelie in bloei als haag in de tuin
©Cet-Toutunart – Kamperfoelie in bloei

Je kunt deze uitbundige bloeiers het beste van een standplaats voorzien met schaduw en zon. Bijvoorbeeld dichtbij een pergola of schutting. Je kunt haar natuurlijk ook in de tuin planten en als haag of struik laten groeien. Zorg er dan wel voor dat je de kamperfoelie in toom houdt door haar regelmatig te snoeien. Deze planten groeien en woekeren namelijk uitbundig.

De kamperfoelie op de juiste manier verzorgen

Of je nu een volwassen exemplaar in de tuin hebt staan of een jonge kamperfoelie hebt aangeschaft, een mooie standplaats is niet genoeg als het aankomt op de verzorging. Natuurlijk moet je ook letten op de vochtigheid van de bodem en hoe voedingsrijk deze is. De kamperfoelie goed verzorgen doe je met deze tips:

  • Kamperfoelie planten doe je bij voorkeur in het voorjaar. Let erop dat er geen koude periode op komst is. Hier kunnen deze planten niet zo goed tegen.
  • Plant de kamperfoelie in een humusrijke bodem met een goede drainage. Kamperfoelie houdt van een bodem met een losse structuur, maar deze moet wel voldoende vocht kunnen vasthouden. Hoewel een vochtige bodem goed is, mag de aarde nooit te nat blijven. Mulchen is hiervoor een goede techniek.
  • Ook snoeien is belangrijk als je kamperfoelie op de juiste manier wilt verzorgen. Dat doe je in de maand maart. Oude scheuten kun je flink kortwieken. De kamperfoelie bloeit dan in de zomer nog enthousiaster. In het najaar rond de maand september kun je de gehele plant terugsnoeien. Zo houd je de kamperfoelie mooi in model.
  • De kamperfoelie stekken of vermeerderen doe je in de winter. De maand december is daarvoor heel geschikt. Selecteer een jonge scheut en snijd deze schuin af. Door deze vervolgens in verse aarde te zetten, kunnen de wortels zich gaan ontwikkelen. Het stekken van kamperfoelie doe je bij voorkeur binnen of in een tuinkas. Uiteraard hou je de bodem vochtig, maar niet nat.
Ook interessant