Kattensnor zaaien en verzorgen

Kattensnor of cleome pungent zaaien in de tuin? Hoe moet je haar mooie bloemen verzorgen en wanneer plant je kattensnor? Je leest het in deze gids!

Kattensnor zaaien, planten en verzorgen doe je met plezier. Zeker als je ziet hoe mooi haar bloemen zijn. De botanische naam voor kattensnor is cleome pungens. Ze komt voor in de kleuren wit en roze, waarbij de donkere tinten iets dominanter zijn.

Kattensnor komt van origine uit Azië waar ze zich vooral binnen het tropische klimaat thuis voelt. Daarbij staat ze het liefst in een vochtige zandbodem die rijk is aan kalk. Kattensnor planten en verzorgen is niet moeilijk. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat het beste kunt doen.

Kattensnor dankt haar naam aan de lange tentakels (meeldraden) die uit de bolvormige bloem steken. Ze tonen gelijkenissen met de snorharen van de kat.

Wanneer kun je het beste kattensnor planten?

Kattensnor stelt niet veel eisen aan de soort grond, zolang deze maar licht vochtig en kalkrijk is. Deze bijzondere eenjarige plant bloeit vanaf het voorjaar tot op het moment dat de vorst zijn intrede doet. Maar wanneer kun je kattensnor het beste planten, waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat op de juiste manier?

  • Als je kattensnor wilt planten in de tuin, dan is het van belang dat de bodem rijk is aan kalk. Hoewel de bodem voldoende vochtdoorlatend moet zijn, mag deze wel vochtig van structuur blijven. Kattensnor heeft namelijk behoefte aan veel water.
  • Kattensnor zaaien doe je als de bodem in het voorjaar voldoende is opgewarmd. De maand mei is daarvoor ideaal. Eventueel kun je vanaf april al kattensnor zaaien onder glas. Vanaf medio mei kunnen de jonge planten in de volle grond worden gezet waarna ze vanaf de maand augustus beginnen te bloeien.
  • Kattensnor zaaien doe je op een zonnige plaats. Houd rekening met een plantafstand van ongeveer 50 centimeter. Deze eenjarige planten kunnen namelijk vrij breed en hoog worden. Hoogtes van 50-160 centimeter zijn geen uitzondering. Daarom kun je kattensnor ook zaaien als natuurlijke tuinafscheiding.
  • Kattensnor heeft veel water nodig. Zorg er dan ook altijd voor dat de bodem voldoende vochtig blijft. Een goede drainage is wel belangrijk. Na een regenbui moet het water direct kunnen weglopen. Deze bijzondere plant houdt namelijk niet van natte voeten.

Kattensnor verzorgen op de juiste manier

Kattensnor verzorgen is heel eenvoudig. Ze stelt niet veel eisen aan de bodem waarin ze groeit. Eventueel kun je de bodem bij het zaaien nog wat verrijken met humus. Zorg er wel voor dat de zuurgraad in balans blijft. Ook water geven is belangrijk als je de kattensnor op de juiste manier wilt verzorgen. Laat de bodem daarom nooit uitdrogen.

De bloemen van de kattensnor hoeven niet geknipt te worden. Als de bloeiperiode voorbij is, blijven de meeldraden namelijk zitten. Kattensnor is een plant die zich makkelijk zelf uitzaait. Het kan dus zomaar voorkomen dat je volgend jaar weer kunt genieten van jonge plantjes, zonder dat je opnieuw hoeft te zaaien.

Ook interessant