Keizerskroon planten en verzorgen

De sierlijke Keizerskroon in je border? Moeten ze in de zon? Wat is de bloeiperiode van de gekleurde keizerskroon? Je leest het in deze gids.

Keizerskroon planten en verzorgen doe je met plezier. Deze bollen voorzien je namelijk al vroeg in het voorjaar van een weelderige bloemenzee. De keizerskroon geeft bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. De bloemen hebben de vorm van een klok. Een plezier om naar te kijken dus. Plant ze in de tuin en border, of maak vrolijke bloembakken op het terras.

Van origine komt de keizerskroon uit Azië en Turkije. In Europa ontdekte we al snel de charme van deze mooie bollen. Ze worden dan ook al vanaf de 16e eeuw gekweekt. De botanische naam van keizerskroon is Fritillaria imperialis. Keizerskroon planten in de tuin of in een pot én op de juiste manier verzorgen? Wij vertellen je er alles over.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 15×15 cm
Plantdiepte: 10-15 cm
Planthoogte: 80-100 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Mei
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Fritillaria imperialis

Bloemkleur:
Geel, Oranje, Rood, Paars

Keizerskroon planten

Keizerskroon planten in de tuin of border is niet moeilijk. Het planten van de bollen doe je het beste in de maand oktober. Je kunt dan in het vroege voorjaar al profiteren van wat kleur in de tuin of op het terras. Keizerskroon heeft behoefte aan een standplaats die voldoende licht is. Een plekje in de zon of halfzon is dus ideaal. Het liefst beschut tegen de wind.

Keizerskroon planten doe je vooral door goed te kijken naar de bol. Deze hebben aan de bovenzijde een kleine opening. Plaats de bol met het gaatje naar boven in de grond. Een plantdiepte van 10-15 cm is ideaal. De plantafstand die je aanhoudt ligt op 15×15 cm. De bloemen kunnen 80 tot 100 cm hoog worden. Ondersteunen is dus soms wel gewenst.

De bollen kun je het beste planten in een bodem die voldoende luchtig is. Ook mag de grond licht zuur zijn. Een zuurgraad die varieert van 6.0 tot 6.7 is het meest geschikt. Keizerskroon houdt van een goed bemeste bodem en een grondsoort die leemachtig is. Daarentegen voelt deze vrolijke bol zich ook prima thuis in zandgronden, mits deze voldoende bemest is.

Keizerskroon verzorgen

De keizerskroon verzorgen is vrij eenvoudig. Deze bollen stellen weinig eisen als je ze plant in een humusrijke bodem in de tuin of border. Pas op met watergeven. Keizerskroon heeft een hekel aan natte voeten. Geef alleen water tijdens droge perioden, bijvoorbeeld in de zomer, én als de bollen in bloei staan. De bodem mag daarbij nooit nat blijven.

Deze verzorgingstips zijn ook van toepassing als je keizerskroon wilt planten in een pot. Bijvoorbeeld als je gezellige bakken wilt maken op het terras, naast de vijver of op het balkon. Zorg voor kwalitatief goede aarde en houd deze lekker luchtig van structuur. Zorg ervoor dat de drainage op orde is. Een paar gaatjes in de pot zijn meestal voldoende.

Keizerskroon heeft niet veel water nodig. Houd de bodem in de zomerperiode wel voldoende vochtig. De aarde mag nooit nat blijven. Ook tijdens de bloeiperiode van april tot en met mei heeft de keizerskroon meer behoefte aan water. Dit ondersteunt de groei. Eventueel kun je stokken plaatsen voor ondersteuning. De bloemen kunnen namelijk behoorlijk groot worden.

Als je de keizerskroon wilt planten in de tuin of border, doe dat dan in een goed bemeste bodem. Je kunt de bodem eventueel al enkele weken voor het planten van de bollen bewerken. Tijdens de bloei kun je eventueel wat extra bemesten. Houd wel rekening met de zuurgraad van de bodem. De keizerskroon houdt van een lichtzure grond.

Keizerskroon vermeerderen

Keizerskroon vermeerderen is heel simpel en doe je in het najaar. De bollen zijn al uitgebloeid en hebben voldoende energie opgeslagen. Vermeerder de keizerskroon om ergens anders in de tuin kleur aan te brengen. Wil je ongedierte op afstand houden? Plant ze dan bij kwetsbare bollen. Muizen en knaagdieren houden niet van haar geur.

De keizerskroon vermeerderen doe je door de bollen te verdelen. Graaf de bol op en plant de kleine uitgelopen bolletjes direct weer in de grond. De maanden september en oktober zijn hiervoor het meest ideaal. De uitlopers zet je vervolgens op de gewenste plaatsen in de tuin of border. Zorg ervoor dat je ook de jonge bolletjes met het gaatje naar boven in de grond stopt.

Zodra de keizerskroon is uitgebloeid, kun je ze rustig in de grond laten zitten. Dat betekent dat je de bollen dus niet op hoeft te graven en droog hoeft te bewaren. Keizerskroon reproduceert zich namelijk zelf zolang ze in de grond blijven zitten. Je kunt dus het volgende voorjaar weer genieten van deze mooie bollen met klokvormige bloemen in allerlei kleuren.

Ook interessant