5 langbloeiende struiken voor in de tuin

Welke 5 struiken bloeien het langst? Wil jij liever de pluimhortensia of de kleurrijke vlinderstruik in jouw tuin? 5 lange zomerse bloeiers.

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van een kleurrijke zomerse tuin. Gelukkig is er goed nieuws! Met deze langbloeiende struiken is dat namelijk mogelijk. Vaak staan deze heesters in bloei van het vroege voorjaar tot ver in het najaar.

Langbloeiende struiken blijven zelfs in de winter actief, maar dan onder de grond. In het voorjaar voorzien ze je dus direct weer van een mooie bloemenpracht. Maar welke struiken zijn dan de beste keuze?

Er zijn ontzettend veel struiken die lekker lang bloeien. Ze zijn geschikt voor de tuin, maar natuurlijk ook voor de border net als deze groenblijvende bodembedekkers. Wat dacht je van de pluimhortensia of de tuinhibiscus?

Ook de vlinderstruik blijft het liefst zo lang mogelijk bij je en beloont jouw goede verzorging graag met de mooiste bloemen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de 5 leukste langbloeiende struiken voor in de tuin of border.

De 5 mooiste heesters voor in je tuin of border

Struiken en heesters die extra lang bloeien zijn er in heel veel verschillende soorten. Omdat je natuurlijk van een rijkelijk bloeiende tuin houdt, hebben we de 5 mooiste langbloeiende heesters voor je op een rij gezet.

Kies je favoriet, of plant ze gewoon allemaal. Apart, bij elkaar in groepen of lekker gecombineerd. Het planten van diverse soorten struiken bij elkaar geeft een speels effect. Ze komen namelijk om beurten in bloei. Daardoor kun je nog langer van een gezellige en kleurrijke tuin of border genieten.

1. Tuinhibiscus

Langbloeiende struiken tuinhibiscus
Hibiscus syriacus – Tuinhibiscus ‘Monstrosus’

De botanische naam van deze langbloeiende struik is hibiscus syriacus. Er bestaan verschillende varianten met witte, roze, blauwe, paarse en rode bloemen. Haar mooi gekleurde bloemen komen rondom de maand juni tevoorschijn.

Uiteindelijk bloeit ze door tot eind oktober. Zeker als de buitentemperatuur gunstig blijft. De tuinhibiscus komt oorspronkelijk uit de warme gebieden van Zuid-Korea en India.

De bloemen van de tuinhibiscus zijn daar zelfs het nationale symbool. Dat verklaart het feit dat ze nog langer bloeien als we in Nederland te maken hebben met een warm najaar. Haar bijnaam is de altheastruik. De tuinhibiscus neemt namelijk niet zoveel ruimte in beslag.

2. Pluimhortensia

Langbloeiende struik pluimhortensia
Hydrangea paniculata – Pluimhortensia ‘Vanille Fraise’

Een favoriet onder de langbloeiende struiken voor in de border of de tuin is de pluimhortensia. Haar botanische naam is hydrangea paniculata. Deze heester bloeit niet alleen van begin zomer tot aan eind september, maar behoudt ook in de winterperiode haar charme. De bloemen drogen dan prachtig op. Een plekje in de halfschaduw of zon is prima.

De pluimhortensia komt van origine voor in bosrijke omgevingen. Door het bladerdek van de bomen, kan deze struik zich uitstekend beschermen tegen de zon. Dat is de reden waarom ze graag in de halfschaduw staat.

Van deze langbloeiende struik heb je nog langer plezier. Je kunt ze namelijk ook heel mooi drogen. Bijvoorbeeld in een vaas. Zo kun je er niet alleen buiten van genieten, maar vormen de bloemen van de pluimhortensia ook nog eens een échte eyecatcher binnen jouw interieur.

3. Escallonia

Langbloeiende struik escallonia
Escallonia ‘Red Elf’

De escallonia is een prachtige langbloeiende struik. Afhankelijk van de soort geeft ze mooie rode en roze gekleurde bloemen. Als ze in oktober is uitgebloeid, blijft ze ook in de winter groen.

De escallonia heeft wel beschutting nodig tegen koude temperaturen en vorst. Deze langbloeiende struik voor in de tuin doet het prima in de zon of schaduw, zolang de bodem maar voldoende luchtdoorlatend is.

Als je een liefhebber bent van romantische kleuren, dan is de escallonia dus een struik die perfect bij je past. Ze komt van oorsprong uit de Zuid-Amerikaanse gebieden.

Omdat deze heester niet zo groot wordt, is ze ook geschikt om te planten in kleine tuinen. Je moet haar dan na de bloei wel van een goede snoeibeurt voorzien en al het dode hout verwijderen. Zo blijft ze mooi van vorm én bloeit ze ook volgend jaar weer volop.

4. Vlinderstruik

Langbloeiende struik vlinderstruik
Buddleja davidii – Vlinderstruik ‘Purple Emperor’

Deze langbloeiende heester doet haar naam eer aan. Het is namelijk een echte vlinder magneet. De bloemen zijn pluim-achtig van vorm en komen voor in de kleuren lila, wit en roze. Je geniet tot eind september van deze mooie kleurenpracht. De vlinderstruik, of ook wel buddleja davidii genoemd, bloeit nog langer als je de uitgebloeide toppen regelmatig verwijderd.

Wist je dat de vlinderstruik de botanische naam Buddleja dankt aan haar ontdekker Adam Buddle? Deze struik haalt allerlei leuke vlinders naar jouw tuin. Zoals bijvoorbeeld de Distelvlinder en de Gehakkelde Aurelia, maar ook de Kleine Vos én de Atalanta kunnen haar waarderen.

Leuk om naar te kijken, maar nog beter voor de gezondheid van jouw planten en struiken. Van origine komt deze uitbundige bloeier uit China.

5. Sneeuwbal

Langbloeiende struik sneeuwbal
Japanse Sneeuwbal – Viburnum plicatum ‘Summer Snowflake’

In deze top 5 van langbloeiende struiken mag de sneeuwbal zeker niet ontbreken. Haar botanische naam is viburnum tinus. De bloemen van deze heester lijken door de vele kleine witte bloemetjes op sneeuwballen.

Ook deze prachtige heester kun je van genieten tot ver in de maand oktober van genieten. Ze is winterhard en groenblijvend, maar niet echt bestand tegen vrieskou. Ze geeft dan ook de voorkeur aan een goede beschutting.

De sneeuwbal is van origine afkomstig uit China en andere noordelijk gelegen tropische gebieden. Wist je dat er zelfs virburnum soorten in Nederland en België voorkomen in het wild? De wollige sneeuwbal en de gelderse roos kun je zomaar tegen het lijf lopen.

De besjes van sommige viburnum soorten zijn zelfs eetbaar. Wees wel selectief want van sommige soorten kunnen giftig zijn voor honden maar ook voor ons. De sneeuwbal is heel vermakelijk om naar te kijken. Zeker omdat ze zo lekker lang bloeit.

Waarom langbloeiende struiken planten?

Kiezen voor langbloeiende struiken is een prima keuze als je elk jaargetijde wilt genieten van een bijzondere tuin of border. De meeste exemplaren zijn winterhard en beginnen medio mei of juni met bloeien. Vervolgens geniet je tot ver in het najaar van een kleurrijk geheel. En volgend jaar? Dan doen de langbloeiende struiken en heesters weer extra hun best voor je.

Je kiest dus voor langbloeiende struiken die lang bloeien om het gemak. Je hoeft niet constant in de weer te zijn met het aanplanten van nieuwe struiken. Daarnaast vergen ze op een goede snoeibeurt na weinig specifiek onderhoud of verzorging.

Langbloeiende heesters zijn dus ook een prima keuze voor de semi onderhoudsvrije tuin of border. Je hebt de keuze uit ontzettend veel verschillende soorten. Je vindt dus altijd de struik die bij je past.

Ook interessant