De schaamrood of lipstickplant verzorgen

De schaamrood of lipstickplant verzorgen

De schaamrood of lipstickplant verzorgen wil je natuurlijk op de beste manier doen. Logisch, want dit plantje is gewoonweg te leuk om te zien. De lipstick, of schaamrood plant, doet haar naam echt eer aan. Haar steelvormige bloemetjes zijn felrood van kleur. Daarnaast staat haar botanische naam aeschynanthus voor schaamte. 

Ze doen je direct denken aan de lipstick in je toilettas. Van origine komt deze plant uit Azië. Ze is dus gewend aan een vochtig klimaat. Maar hoe kun je de schaamrood of lipstickplant nou het beste verzorgen? Hoeveel water heeft deze kamerplant nodig en wat is de meest ideale standplaats? In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden. 

Hoeveel water heeft de lipstickplant nodig?

De schaamrood of lipstickplant heeft behoorlijk wat water nodig. Daarnaast doet ze het ook prima als de luchtvochtigheid wat hoger is dan normaal. In het voorjaar en de zomer heeft deze kamerplant meer water nodig dan in de winter. Voorzie haar tijdens warme perioden ongeveer 2x per week van een scheutje water.

In de winter kun je de watergift iets terugbrengen. De bodem mag daarbij licht vochtig blijven, maar natuurlijk nooit te nat. Daar kunnen de wortels van de lipstickplant niet zo goed tegen. Regelmatig besproeien brengt de luchtvochtigheid omhoog. Het plantje zal je belonen door nog uitbundiger te gaan groeien en bloeien. 

In welke bodem staat de schaamrood of lipstickplant het liefst?

De lipstickplant staat het liefst in een bodem die lekker los van structuur is. Water en voedingsstoffen kunnen daardoor goed worden opgenomen. Uiteraard komt dit de groei van de plant ten goede.

Hoewel deze kamerplant niet zoveel behoefte heeft aan extra voeding of energie, is het verstandig om haar in de bloeiperiode van wat extra’s te voorzien. Verrijk de bodem ongeveer 1x per maand van wat voeding voor kamerplanten. Overschrijf daarbij nooit de hoeveelheid die staat voorgeschreven op de verpakking.

Als je deze plant voorziet van een goede luchtige bodem, dan zal ze nog harder haar best doen om de lucht in de ruimte schoon te houden. De lipstickplant heeft namelijk uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Daarnaast is ze niet giftig voor huisdieren

De ideale standplaats voor de lipstickplant

De lipstick of schaamrood plant is dol op een hoge luchtvochtigheid. Voorzie je haar ook nog eens van een lichte en warme plaats, dan zal deze kamerplant je zeer dankbaar zijn. De warmte is bij voorkeur afkomstig van indirect zonlicht. Deze plant kan namelijk niet zo goed tegen de droogte van de centrale verwarming.

Je kunt een lipstickplant bijvoorbeeld prima op het kastje voor het raam in de badkamer plaatsen. Ze zal haar rol als hangplant dan met glans voor je vervullen. Een lichte en vochtige standplaats is dus het meest ideaal. 

Tip! Als je jouw nieuwe lipstickplant gaat verpotten, zorg dan altijd voor verse aarde of kokosvezels. Verse potgrond bevat namelijk voldoende voedingsstoffen voor een aantal maanden. 

Tips bij het verzorgen van de schaamrood of lipstickplant

Deze mooie kamerplant wil je natuurlijk gezond houden. Dat doe je met de juiste verzorging. Het verzorgen en onderhouden van de schaamrood plant is niet moeilijk. Toch zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben de meest belangrijke verzorgingstips voor de lipstickplant op een rij gezet.

1. Zorg voor een luchtige bodem

De lipstickplant staat het liefst in een luchtige en losse bodem. Ze voelt zich prima thuis in gewone kamerplanten potgrond, die niet te vast van structuur is. Aarde van kokosvezels is eventueel ook een optie. De luchtige structuur zorgt ervoor dat de wortels voldoende water en voedingsstoffen tot zich kunnen nemen. Dat is vooral tijdens de bloei belangrijk.  

2. Plaats de lipstickplant in een vochtige omgeving

Deze kamerplant voelt zich prima thuis in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoger is dan normaal. De badkamer of de douche zou dus een prima standplaats zijn. Zet haar niet in direct zonlicht maar zorg wél voor voldoende warmte. Bijvoorbeeld afkomstig van indirecte zonnestralen. Plaats de schaamrood plant niet te dicht bij de radiator.

3. De lipstickplant verpotten

De schaamrood of lipstick plant hoef je niet vaak te verpotten. Toch is het goed om haar om de 1,5-2 jaar van een grotere pot te voorzien. Op deze manier behouden de wortels de ruimte die ze nodig hebben om te kunnen ontwikkelen. Dat betekent ook dat de schaamrood plant gezond blijft.

Ook interessant