Deze wil je écht: 5 luchtzuiverende kamerplanten

Brand jij wel eens een kaars? Heb jij een vloerkleed of een modern huis? Deze luchtzuiverende kamerplanten filteren schadelijke fijnstoffen uit de lucht!

Luchtzuiverende kamerplanten houden jouw leefomgeving gezond. Ze zorgen voor voldoende zuurstof in de woonkamer, de keuken of op de thuiswerkplek. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel mooi om te zien. Kamerplanten die de lucht zuiveren hebben ook vochtregulerende eigenschappen.

Ze halen dus niet alleen de schadelijke stoffen uit de lucht, maar houden de luchtvochtigheid ook nog eens op peil. Maar wat zijn de beste kamerplanten voor een gezond klimaat? En welke specifieke eigenschappen hebben ze? Om de keuze makkelijker te maken, hebben we een top 5 zuiverende kamerplanten voor je samengesteld.

De voordelen van kamerplanten met luchtzuiverende eigenschappen

Een woning is eigenlijk niet compleet zonder luchtzuiverende kamerplanten. Zeker niet nu onze huizen steeds beter geïsoleerd zijn. Daardoor lopen we meer risico op de blootstelling aan fijnstof.

Bijvoorbeeld veroorzaakt door het branden van kaarsen, maar ook door het gebruik van printers of het stof dat zich ophoopt in tapijten en vloerbedekking. Luchtzuiverende kamerplanten filteren deze schadelijke stoffen uit de lucht.

Dit zijn de 5 leukste luchtzuiverende kamerplanten voor in huis

Luchtzuiverende kamerplanten voorzien de ruimte waarin je ze plaatst van extra zuurstof en hebben een positief effect op ons leven. Handig als je veel thuis werkt of zelf een thuiswerkplek hebt ingericht. Deze 5 kamerplanten reduceren ook stress en voegen wat extra sfeer toe.

1. Drakenbloedboom

Luchtzuiverende kamerplant Drakenbloedboom

Deze plant staat ook wel bekend onder de naam Dracaena Marginata. Naast het feit dat deze plant uitstekende luchtzuiverende eigenschappen heeft, is ze ook nog eens heel makkelijk in de omgang.

De drakenbloedboom doet het heel goed in de schaduw. Daardoor kun je deze kamerplant ook plaatsen in donkere ruimtes. Veel water geven is niet nodig. Dat doe je alleen als de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt.


2. Vrouwentong

Luchtzuiverende kamerplant vrouwentong

Deze luchtzuiverende plant is misschien beter bekend onder de naam sansevieria. Haar bladeren zijn breed en kunnen daardoor nog meer schadelijke stoffen uit de lucht halen. Bijvoorbeeld in de slaapkamer, in de hal of keuken. Qua onderhoud stelt de vrouwentong geen specifieke eisen. Ze kan zowel in het licht als de schaduw staan en drinkt niet veel.


3. Goudpalm

Luchtzuiverende kamerplant goudpalm

De goudpalm, of ook wel areca genoemd, is een middelgrote kamerplant die het prima doet als natuurlijke luchtverfrisser. Van origine komt ze uit Afrika. Ze zuivert de lucht, zorgt voor minder stress en houdt de luchtvochtigheid in huis op orde. Zet de areca bij voorkeur op een zonnige plaats en geef haar regelmatig water. Dat is ze namelijk van oudsher gewend.


4. Graslelie

Luchtzuiverende kamerplant graslelie

Een andere naam voor deze luchtzuiverende kamerplant is zebragras of moeilijker, chlorophytum. Deze mooie plant voorziet de ruimte niet alleen van schone lucht, maar laat je ook nog eens genieten van mooie witte bloemetjes. Veel water heeft de graslelie niet nodig. Eenmaal per week is voldoende. De graslelie voelt zich het prettigst op een plek in de halfschaduw.


5. Nestvaren

Luchtzuiverende kamerplant nestvaren

Wil je ook de badkamer voorzien van een plant met luchtzuiverende eigenschappen? Dan is de nestvaren of asplenium dé kamerplant die je zoekt. Deze dame voelt zich namelijk thuis in vochtige omgevingen. Daarnaast zuivert haar brede blad de lucht en voegt ze voldoende zuurstof toe aan de leefomgeving.

Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt ze ook voor een goede balans in de luchtvochtigheid. Ook in de slaapkamer of woonkamer. Deze kamerplant met luchtzuiverende eigenschappen staat bij voorkeur op een schaduwrijke plaats.

Welke natuurlijke luchtverfrisser kies jij?

Natuurlijk zijn luchtzuiverende kamerplanten ook prachtige om te zien. Vaak hebben ze brede lange bladeren waarmee ze fijnstof en schadelijke stoffen uit de lucht filteren.

Naast het plaatsen van deze kamerplanten, is regelmatig ventileren natuurlijk ook van belang als je jouw leefomgeving gezond en schoon wilt kunnen houden. Welke keuze je ook maakt, een woonkamer vol met natuurlijke luchtverfrissers is altijd een goed idee.

Ook interessant