Onkruid schoffelen: alles over wieden van onkruid

Onkruid schoffelen. Een belangrijke taak in de tuin die steeds weer terugkomt. Hoe kun je onkruid wieden op een makkelijke manier?

Onkruid schoffelen is niet iedereens favoriete bezigheid. Je hebt het gevoel dat je vooraan weer kunt beginnen als je achteraan klaar bent. Maar, het wieden van onkruid is een belangrijk klusje. Zeker als je de planten in jouw tuin en moestuin gezond wilt houden.

Daarnaast is een onkruidvrije border of kruidentuin veel gezelliger om naar te kijken. Maar hoe kun je nou het beste onkruid schoffelen, waarom is het zo belangrijk en welke voordelen heeft het wieden van onkruid? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Onkruid schoffelen met het juiste gereedschap

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het wieden van onkruid, is het belangrijk dat je beschikt over het juiste gereedschap. Natuurlijk kun je deze ongewenste begroeiing ook met de hand uittrekken, maar als je een grote tuin of moestuin hebt is dat misschien een minder geschikt idee. Het wieden van onkruid kun je het beste doen met een schoffel.

Gebruik in géén geval chemische bestrijdingsmiddelen. Dit verwijderd weliswaar het onkruid, maar met een beetje pech ook je vaste planten. Daarnaast raakt de grond vervuild.

Heb je al langere tijd geen onkruid meer gewied? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met redelijk diepe en sterke wortels. In dat geval kun je ook een spade gebruiken om het onkruid met wortel en al te verwijderen.

Waarom is het schoffelen van onkruid zo belangrijk?

Onkruid brengt meer schade toe dan alleen een rommelige aanblik van de tuin, border of moestuin. Regelmatig onkruid wieden is ook van belang als je ziekten en plagen wilt voorkomen. Daarnaast voorkom je overwoekering van je tuinplanten.

Dat is belangrijk, want zo weet je zeker dat licht, water en voedingsstoffen gereserveerd blijven voor de beplanting en niet worden opgeslokt door het onkruid. Onkruid schoffelen is ook van belang als je vermeerdering wilt voorkomen. Onkruid zaait zich namelijk makkelijk uit waardoor er binnen de kortste keren weinig ruimte meer overblijft voor jouw planten of groenten.

Hoe vaak moet je onkruid wieden in de tuin of moestuin?

Zeker in het hoogseizoen is het belangrijk dat je zo vaak mogelijk schoffelt. Als je het schoffelen van onkruid hebt bijgehouden, kun je de jonge plantjes ook makkelijker met de hand verwijderen. Dit kun je het beste om de 2-3 dagen doen. Even door de moestuin of border lopen is vaak al goed voor een handjevol onkruid. Onkruid groeit namelijk erg snel.

Onkruid tegengaan met bodembedekkers

Wil je niet al jouw tijd verspillen aan het wieden van onkruid? Dan kun je ook kiezen voor een biologische bodembedekker.

Ooievaarsbek of hedera zijn daar goede voorbeelden van. Deze bedekkers kruipen over de bodem waardoor onkruid geen of weinig kans krijgt om te kunnen groeien. Met de juiste bodembedekkers in de tuin kun je een hoop tijd besparen als het gaat om het schoffelen van onkruid.

Je kunt de bodem van jouw border of moestuin ook voorzien van niet groeiende bodembedekkers. Als hier je voorkeur naar uitgaat, kun je kiezen voor houtsnippers. Ook boomschors is een goede bodembedekker in de strijd tegen onkruid.

Tegenwoordig worden ook cacaodoppen steeds vaker gebruikt in de tuin. Ook dit materiaal voorkomt de groei van onkruid in de tuin.

Echter kleeft er wel een nadeel aan het uitstrooien van cacaodoppen, zeker als je in het bezit bent van een viervoeter. De geur van de doppen is aantrekkelijk voor honden, maar tegelijkertijd ook giftig. Het bevat namelijk sporen van theobromine wat giftig is voor honden. Ook vogels en katten kunnen ziek worden na het eten van cacaodoppen als onkruidbestrijder.

Ook interessant