Makkelijk onkruid tussen tegels verwijderen

Makkelijk onkruid tussen de tegels verwijderen? Dat doe je met deze tips. Zo houd je jouw terras of oprit schoon en vrij van hardnekkig onkruid.

Onkruid tussen de tegels is een doorn in het oog van elke tuinliefhebber. Je wilt jouw terras immers graag vrij houden van mos en ander “nietszeggend” groen. Je kunt aan de slag met een onkruidkrabber of een staalborstel, maar er zijn meer eenvoudig manieren om het onkruid tussen jouw tuintegels te kunnen verwijderen.

Feit is en blijft dat je dit met enige regelmaat moet doen. Op deze manier houd je de groei van onkruid onder controle en voorkom je overwoekering. Onkruid verwijderen tussen de tegels doe je bij voorkeur ook op een milieuvriendelijke manier. Zo weet je zeker dat je alleen het onkruid verwijderd en niet de border of de andere planten in jouw tuin aantast.

Gelukkig zijn er een aantal handige trucs waarmee je mossen, algen en onkruid makkelijk kunt verwijderen. Zo blijven jouw tuin of terras tegels als nieuw. Echter bestaan er ook een aantal manieren die niét zo vriendelijk zijn voor het milieu. Deze methoden kun je dus ook beter niet toepassen als je wilt blijven genieten van gezonde planten.

Veilige middelen om je tuintegels eenvoudig vrij van onkruid te houden

Onkruid tussen de tegels verwijderen kun je op een veilige manier doen met kokend water. Dit dien je wel een paar keer achter elkaar te doen als je ook de wortel wilt doden. Je weet dan zeker dat het onkruid of het mos tussen je tegels niet meer terugkomt. Natuurlijk ga je zorgvuldig te werk en let je erop dat het kokende water geen andere planten raakt.

Nog een goede methode die niet schadelijk is voor de rest van de tuin is het wegbranden van onkruid en mos tussen de tegels. Dat klinkt rigoureus, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Je kunt namelijk heel precies te werk gaan.

Je kunt hiervoor het beste een elektrische onkruidbrander gebruiken, maar er bestaan ook exemplaren op gas. Nadat het onkruid is verbrand, kun je het eenvoudig tussen de tegels uit vegen.

Onkruid verwijderen tussen de tegels met azijn

Er gaan veel goedbedoelde adviezen rond over het makkelijk verwijderen van onkruid tussen de tegels. Echter zijn deze oplossingen verre van goed voor jouw tuin. Een veelgehoorde tip is het verwijderen van onkruid met azijn. Echter is dit middel door de Rijksoverheid verboden. Mede omdat azijn de bodem verontreinigd.

Daarnaast doodt azijn alleen het plantje, en niet de wortel. Weinig effectief dus en bijzonder schadelijk. Dat geldt ook voor het gebruik van chloor, soda of zout. Deze middelen zijn niet geschikt om het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Naast het feit dat ze verboden zijn, brengen ze ook schade toe aan de rest van je planten.

Zoveel mogelijk voorkomen van onkruid tussen jouw terrastegels

De voegen tussen jouw tuintegels of terrastegels vormen een perfecte groeiplaats voor onkruid. Uiteraard zie jij het juist daar liever niet groeien. Preventief bestrijden is dan ook aan te raden. Zorg ervoor dat je afgevallen blad zo snel mogelijk verwijderd van de tegels door regelmatig te vegen.

Bladresten zijn namelijk een goede voedingsbodem voor onkruid en mos. Ook kun je de borders voorzien van cacaodoppen, kokosvezel of een bodembedekker. Ook deze oplossingen voorkomen op den duur de groei van onkruid. Daarnaast is het belangrijk om onkruid zo snel mogelijk tussen de tegels uit te trekken.

Ook interessant