Oude wijfjes planten en verzorgen

Oude wijfjes planten en verzorgen is leuk om te doen en niet moeilijk. Deze vrolijke bollen voorzien jouw border, tuin of balkon direct van een beetje voorjaar. Oude wijfjes worden ook wel Ipheion genoemd. Ze stellen niet veel eisen aan de verzorging. Je hebt dus geen groene vingers nodig om van deze leuke bloemen te kunnen genieten.

De botanische naam van oude wijfjes is tristagma uniflorum. De bollen komen voor in de kleuren wit, paars, geel en blauw. Oorspronkelijk komen ze uit de warme Zuid-Amerikaanse gebieden. Gelukkig voelen oude wijfjes of de voorjaarster zich ook prima thuis in ons klimaat. In dit artikel lees je precies hoe je oude wijfjes moet planten én verzorgen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 5×5 cm
Plantdiepte: 5-10 cm
Planthoogte: 15-20 cm
Bloeiperiode: Mrt t/m Mei
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Tristagma uniflorum

Bloemkleur:
Wit, Geel, Paars, Blauw

Oude wijfjes planten

Oude wijfjes planten doe je het beste in de herfst of het najaar. Dat kan eigenlijk overal waar je dat wilt. In de hangbakken op het balkon, in potten of in de border. Oude wijfjes kun je ook prima planten als bodembedekker. Ze hechten veel waarde aan een plekje in de zon of halfzon. De bodem mag lekker voedingsrijk zijn, maar mag niet te nat blijven.

Oude wijfjes planten doe je dus op een lichtrijke plaats in een bodem die voldoende voedingsstoffen bevat. De plantdiepte is ideaal tussen de 5-10 cm. Je kunt deze bollen redelijk dicht op elkaar planten. Een plantafstand van 5×5 cm is al voldoende. Zeker in de border of tuin is dit een aanrader. Zo krijg je een mooi gesloten plantendek.

De bodem waarin je de oude wijfjes plant moet goed gedraineerd zijn. Dat betekent dat regenwater snel moet kunnen worden afgevoerd na een regenbui. Deze bollen kunnen namelijk niet zo goed tegen natte voeten. Plant je oude wijfjes in een pot? Zorg er dan voor dat de bodem van de bloembak of bloempot van gaatjes is voorzien.

Oude wijfjes verzorgen

Als je oude wijfjes in de tuin of border wilt gaan planten, dan wil je ze natuurlijk op de juiste manier verzorgen. Gelukkig heeft dit niet heel veel voeten in aarde. De voorjaarster of Ipheion houd van een luchtige bodem.

Zorg er dus voor dat je de bodem regelmatig losmaakt als de structuur te vast wordt. Zo voorkom je ook een te natte bodem. Uitgebloeide bloemen kun je het beste voorzichtig weghalen met de hand. Ze maakt vanzelf nieuwe.

Als je oude wijfjes in een bloempot wilt planten, dan moet je ook rekening houden met de drainage. Zorg er zeker voor dat de onderzijde van de balkonbak of bloembak voorzien is van gaatjes. Zo kan overtollig water goed afvloeien waardoor je wortelrot voorkomt. Plant de oude wijfjes in een goede potgrond die voorzien is van voldoende voedingsstoffen.

Oude wijfjes goed verzorgen doe je als je ze niet teveel water geeft. Doe dit alleen in hele droge perioden. Houd wel in de gaten of het water direct wordt geabsorbeerd door de aarde. De bovenzijde van de aarde mag niet te vochtig blijven. Dit kan de bloei van de oude wijfjes negatief beïnvloeden. Daarnaast kan de groei worden belemmert door wortelrot.

Deze vrolijke bollen stellen niet veel speciale eisen aan de bodem. Wel geven oude wijfjes de voorkeur aan een humusrijke bodem. Als je deze bollen in een pot wilt planten, dan kan dat ook in aarde die rijk is aan leem. Daarentegen groeien oude wijfjes ook prima op arme gronden. Bijvoorbeeld tussen stenen of in een rotstuin.

Oude wijfjes vermeerderen

Oude wijfjes kun je ook vermeerderen. Bijvoorbeeld omdat je ergens anders in de border ook wilt kunnen genieten van haar mooie en overvloedige bloemetjes. Deze bollen verwilderen ook uit zichzelf door de verspreiding van zaad. Ze zaaien zichzelf uit waardoor er een prachtige en gesloten bloemenzee ontstaat.

Oude wijfjes vermeerder doe je bij voorkeur na de bloeiperiode. De broedbolletjes kun je voorzichtige van de bestaande bol afhalen. Vervolgens kun je uitplanten in de volle grond of een bloembak. Oude wijfjes zijn dol op warmte en zon. Het vermeerderingsproces zal daardoor makkelijker gaan.

Deze bollen zijn niet winterhard. Dat geldt voor de volwassen oude wijfjes, maar ook voor de jonge bollen die je hebt geplant. Dek ze dus af tijdens een periode van kou of vorst. Jonge plantjes kunnen ook gevoelig zijn voor wind. Geef ze dus een beschut plekje. Zeker als je het aankomende voorjaar weer wilt kunnen genieten van een tuin vol met oude wijfjes.

Ook interessant