Ook katten hebben in sommige situatie behoefte aan pijnstilling. Bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding, een trauma of een operatie. Ook sommige ziektes en aandoeningen nemen pijnklachten met zich mee. Pijnstillers bieden dan een oplossing op de pijnprikkel tegen te gaan. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij katten.
Ze kunnen namelijk snel vergiftigd raken door pijnstillers. Bijvoorbeeld wanneer ze een verkeerde dosis toegediend krijgen, of als je paracetamol of ibuprofen verstrekt aan katten. Dit is pijnstilling voor mensen en is absoluut niet geschikt voor katten of andere dieren. Als jouw kat een pijnstiller nodig heeft, wordt deze voorgeschreven door de dierenarts.
Pijnstillers voor katten altijd laten voorschrijven door de dierenarts
Natuurlijk wil je niet dat jouw kat pijn heeft. Toch is het niet verstandig om zelf te beslissen of je jouw kat wel of geen pijnstilling geeft. Veel van deze medicatie is zonder recept of consult te koop. Maar, dat wil niet zeggen dat ze geen ernstige schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van jouw kat. Dat geldt ook voor pijnstillers voor katten op natuurlijke basis.
Waarom hebben katten pijnbestrijding nodig?
In de eerste plaats wordt pijnstilling voorgeschreven om de welzijn van het dier te verbeteren. Daarnaast kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers ook bijdragen aan het herstel van een kat.
Bijvoorbeeld na een ziekte of een ingrijpende operatie. Omdat de kat minder pijn voelt door de medicatie, zal het meer bewegen, eten en drinken. Dit heeft een positief effect op wonden, stijve spieren, de doorbloeding en algehele gezondheid.
In welke situaties wordt pijnbestrijding bij katten ingezet?
- Zowel voor als na een chirurgische ingreep
- Bij artrose en gewrichtsontstekingen
- Bij botbreuken of ander trauma
- Tijdens het herstel van een ernstige aandoening
In combinatie met pijnstillers voor katten worden er soms ook ontstekingsremmers gebruikt. Bijvoorbeeld als er sprake is van chronische en pijnlijke ontstekingen of zwellingen door toedoen van botbreuken of andere operatieve ingrepen. Ontstekingsremmers zorgen er ook voor dat de koorts onder controle blijft waardoor de kat zijn drink- en eetlust behoudt.
Ook een ontstekingsremmer wordt voorgeschreven door de dierenarts. Dat komt omdat deze pijnstillers bij katten levensbedreigend kunnen zijn als er sprake is van nierfalen of leveraandoeningen. Om dit uit te sluiten doet de dierenarts eerst een bloedonderzoek.
Veroorzaken voorgeschreven pijnstillers bijwerkingen bij katten?
Ja, net zoals dit bij mensen het geval is, kunnen ook katten bijwerkingen ervaren van pijnstillers. In de meeste gevallen weegt dit niet op tegen de pijn die het dier anders zou moeten doorstaan. Veel voorkomende bijwerkingen bij katten zijn onder andere:
- Lusteloosheid of moeheid
- Meer drinken en minder eetlust
- Braken of (tijdelijke) diarree
- Verkleuring van de slijmvliezen (ogen en tandvlees)
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je aan de voorgeschreven dosis te houden. Gebruikt jouw kat nog andere medicatie en wil de dierenarts pijnstillers voorschrijven? Informeer de dierenarts dan correct over het soort en het merk medicijnen.
Sommige medicatie kunnen beter niet in combinatie met pijnstillers of opiaten worden gegeven. Gebruik de pijnstillers voor katten niet langer dan jouw veterinair heeft aangegeven. Als jouw kat na enige tijd nog steeds pijn ervaart, is het verstandig om met de dierenarts te bespreken welke andere opties en mogelijkheden er nog beschikbaar zijn.