De Pilea of Pannenkoekplant verzorgen

Op de juiste manier jouw pilea of pannenkoekplant verzorgen? Wij geven je de beste tips voor jouw kamerplant zoals voeding, standplaats, stekken en meer.

De pilea of pannenkoekplant verzorgen is eenvoudig. Daarnaast voelt deze kamerplant zich thuis in vrijwel elke woonkamer. De pilea wordt pannenkoekplant genoemd om haar opvallende platte bladeren. Ze zijn frisgroen van kleur en hebben een prachtige glans.

Dit lieflijke plantje wordt ook wel missionarisplant (dankzij haar ontdekker) of Chinese muntplant (land van oorsprong) genoemd. De pilea kent dus Chinese roots maar is al jaren niet meer weg te denken uit onze vensterbanken. Maar hoe moet je de pannenkoekplant op de juiste manier verzorgen? In dit artikel lees je er alles over.

Hoeveel water heeft de pannenkoekplant nodig?

De pilea houd van een omgeving waarin de luchtvochtigheid hoog is. Toch hoef je de pannenkoekplant tijdens het verzorgen niet overdreven veel water te geven. Deze kamerplant kan namelijk niet zo goed tegen te natte aarde. Te droog is echter ook niet de bedoeling. De pannenkoekplant water geven doe je door alleen de kluit vochtig te maken.

Overdrijf het niet en wacht met een volgende waterbeurt tot de oppervlakte van de aarde droog is. In de zomerperiode zal de pilea iets meer dorst hebben. Een keertje extra water geven is dan prima. Ook kun je de pannenkoekplant goed verzorgen door hem eenmaal per week van een verfrissende “douche” te geven met een plantenspuit. Gebruik bij voorkeur water op kamertemperatuur.

In welke bodem staat de pilea of pannenkoekplant het liefst?

De pannenkoekplant op de juiste manier verzorgen doe je ook door haar van de juiste bodem te voorzien. Gelukkig is ze niet veeleisend en doet ze het in vrijwel elke potgrond prima.

Omdat ze niet snel groeit en redelijk lang in dezelfde aarde staat, is het in de bloeiperiode (lente en zomer) aan te raden om wat extra plantenvoeding te geven. Als je dit 1x per maand doet is dat prima. Zo houd je het blad én de pannenkoekplant blij en mooi.

De Pilea of Pannenkoekplant in verse potgrond
©patnowa – Pannenkoekplantjes in verse potgrond

Er is nog een reden om de pilea of pannenkoekplant van een geweldige verzorging te voorzien. Ze heeft namelijk een goede luchtzuiverende werking. Reden genoeg om deze bijzondere kamerplant te geven wat ze nodig heeft om de lucht in jouw woonkamer gezond te kunnen houden.

De ideale standplaats voor de pannenkoekplant

De pannenkoekplant staat het liefst op een lichte plaats. Houd er daarbij wel rekening mee dat er geen direct zonlicht op de bladeren schijnt. Daardoor kunnen ze verbranden en omkrullen. Je kunt haar dus wel voor het raam zetten maar liever niet in de volle zon.

3 essentiële tips voor de pilea of pannenkoekplant verzorgen

Natuurlijk wil je niets aan het toeval overlaten als het aankomt op de verzorging van deze bijzondere plant. Nu je alles weet over water geven, bodemeisen én standplaats, is het tijd om je van nog een aantal praktische verzorgingstips te voorzien. Zo houd jij de pannenkoekplant niet alleen mooi en blij, maar ook nog eens gezond.

1. De pilea of pannenkoekplant stekken

Pilea of pannenkoek plant stekken met nieuwe scheuten bij stam
©Minerv – Nieuwe scheuten pannenkoekplant

Het stekken van de pannenkoekplant is heel eenvoudig. Nieuwe scheuten groeien namelijk dichtbij de stam van de plant. Als ze 4-5 centimeter groot zijn, kun je ze voorzichtig verwijderen van de moederplant met een schoon mesje of plantenschaartje. Als je deze stekjes vervolgens in het water zet, ontstaan er vanzelf wortels waarna je de jonge pannenkoekplanten kunt weggeven of verpotten.

2. Pannenkoekplant snoeien en knippen

Om de pilea of pannenkoekplant goed te kunnen verzorgen, is snoeien niet echt nodig. Wel kun je verkleurde of verdorde bladeren eenvoudig wegknippen. Zo voorkom je dat de pilea zijn energie verspilt aan uitgebluste blaadjes. De pannenkoekplant behoudt ook zonder een snoeibeurt zijn mooie ronde vorm.

3. Verpotten van de pilea

Ook bij een goede verzorging zal de pilea niet snel groeien. Dat heeft als voordeel dat je haar maar eens in de 2 jaar hoeft te verpotten. Kies een groter onderkomen (minimaal 20% groter) en ververs de aarde. De pannenkoekplant verpotten doe je in het voorjaar.

Ook interessant