Polyester wassen? Maak dan zeker niet deze fouten

Hoe moet je polyester wassen? Welke fouten wil je niet maken en mag je polyester strijken? Met deze tips voorkom je veelgemaakte fouten bij het wassen van polyester kleding.
Polyester wassen: maak dan zeker niet deze fouten

Polyester wassen? Maak dan zeker niet deze fouten als je jouw kleding mooi wilt houden. Dit materiaal heeft een andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld katoen, linnen of wol. Dit zijn natuurlijke materialen maar polyester is dat zeker niet.

Tegenwoordig wordt veel kleding gemaakt van polyester. Deze synthetische vezels hebben namelijk ook veel voordelen. Zo is het verwerkingsproces van polyester veel minder arbeidsintensief. Dat maakt het materiaal ook duurzamer.

Polyester is minder gevoelig voor kledingmotten en vlekken. Daarnaast is het ook vaak waterdicht. Heb je veel items van dit materiaal in je kledingkast? Maak dan zeker niet deze fouten als je polyester wilt wassen. Zo doe je dat wél correct.  

Polyester wassen in de wasmachine

Polyester wassen kan in de wasmachine. Houd er wel rekening mee dat jouw kleding hierdoor kan beschadigen. Bijvoorbeeld door het langdurig ronddraaien van de trommel. Wil je dit voorkomen? Met de onderstaande stappen kun je polyester kleding wassen. 

1. Voorbehandelen van hardnekkig vuil

Heb je een polyester kledingstuk dat ernstig bevuild is geraakt? Dan moet je de vlekken eerst voorbehandelen met wasmiddel. Bijvoorbeeld als het gaat om vlekken van olie of kleurstof. Zoals rode wijn of tomatensaus bijvoorbeeld. Breng wat wasmiddel aan op de vlek en laat dit 20 minuten intrekken. Stel hierna de wasmachine in op de juiste temperatuur. 

2. Het juiste wasprogramma en temperatuur voor polyester

Stel de wasmachine in op de juiste temperatuur. Polyester wassen doe je bij voorkeur op 30 graden. Zo voorkom je dat de kunstmatige vezels beschadigd raken of zelfs smelten. Stel nu het juiste programma in. Je kunt het beste een synthetisch wasprogramma gebruiken. 

3. Wasmiddel voor polyester

Niet alle wasmiddelen zijn geschikt voor het wassen van polyester kleding. Als je jouw kledingstukken mooi wilt houden kun je het beste kiezen voor een voor HG 100% synthetisch textiel wasmiddel. Dit wast jouw kleding schoon én maakt het beter vuilafstotend. 

Polyester wassen met de hand

Polyester wassen kun je ook ouderwets met de hand doen. Dit is één van de beste manieren om jouw kleding op een veilige manier schoon te houden. De trommel van de wasmachine kan de vezels van het materiaal namelijk flink beschadigen. Zo doe je dat.

1. Wasemmer of gootsteen vullen

Vul de gootsteen, het bad of een wasemmer met een laagje handwarm water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water niet te heet is om schade te voorkomen. Voeg nu een klein beetje wasmiddel toe voor synthetische stoffen. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid.  

2. Kleding laten weken

Dompel het polyester kledingstuk onder in het water met het wasmiddel. Laat het item ongeveer 20 minuten weken. Is het kledingstuk erg bevuild? Dan kun je de vlekken ook eerst voorbehandelen met polyester wasmiddel. De inwerktijd blijft daarbij hetzelfde. 

3. Polyester wassen en uitspoelen

Was de kleding nu voorzichtig met de hand. Maak geen wringende bewegingen. Daardoor kan jouw polyester kledingstuk vormloos worden. Spoel de kleding na met water. Wring de kleding niet uit. Spoel net zo lang totdat er geen sop meer zichtbaar is. Leg de kleding op een katoenen handdoek en vouw deze dubbel. Zo pers je het overtollige water eruit. 

Synthetische of polyester kleding drogen

Synthetische kleding of items van 100% polyester kun je op verschillende manieren drogen. Dat kan aan de lucht, maar ook in de wasdroger. Mits deze voorzien is van een speciaal programma voor kunststof vezels. Is dat niet het geval? Droog de kleding dan aan de lijn. 

  • Aan de waslijn: als je polyester kleding hebt gewassen met de hand of in de wasmachine, dan kun je ze het beste drogen aan de lucht of aan de waslijn. Doe dit op een plekje uit de zon. Het uv-licht van de zon kan jouw favoriete items namelijk van kleur doen veranderen. Zorg dus voor een schaduwrijke plaats in de wind.  
  • In de droger: polyester wassen en drogen doe je bij voorkeur apart. Stel jouw wasdroger in op een programma voor synthetisch materiaal. Daarmee voorkom je dat de temperatuur te hoog wordt en jouw kleding beschadigd. Selecteer ook een anti-kreuk programma. Daardoor hoef je jouw kledingstukken niet te strijken. 

Kreukels: kun je synthetische kleding ook strijken?

Polyester wassen en drogen gaat niet altijd zonder kreukels. Natuurlijk wil je liever geen plooien of rare vouwen in dat leuke blousje. De strijkbout biedt dan uitkomst. Maar geldt dat ook voor kleding van kunststof of synthetisch materiaal? En zo ja, hoe doe je dat het beste?

  • Waslabel checken: controleer altijd eerst het waslabel in het kledingstuk. Wordt hier expliciet aangegeven dat je het item niet mag strijken (strijkbout met streep erdoor)? Doe dit dan ook niet. De kans is groot dat je jouw shirtje of rokje van polyester flink beschadigd en verpest. Gesmolten plekken kun je namelijk niet herstellen.   
  • Lage temperatuur: als je het item wel mag strijken dan doe je dit op een lage temperatuur. Strijk polyester nooit op een temperatuur die hoger is dan 110 graden. Het liefst blijf je nog ver beneden de maximale temperatuur voor polyester strijken. 
  • Strijken: maak rustige bewegingen en strijk niet te lang op één plaats. De temperatuur wordt dan te hoog waardoor het materiaal kan smelten. Eventueel kun je een katoenen theedoek over het polyester kledingstuk leggen om beschadigingen door het strijken te voorkomen. Ook op deze manier verdwijnen plooien en kreukels. 

Tip! Polyester strijken is niet zo vaak nodig als wassen. Het voordeel is dat dit materiaal niet snel kreukt of vervormd. Wanneer je jouw favoriete kledingstukken na het wassen aan de waslijn of op een kledinghanger droogt, heb je vrijwel geen last van plooien of kreukels.