Rozen snoeien voor beginners in 5 simpele stappen

Hoe moet je rozen snoeien? Hoe doe je dit in 5 makkelijke stappen als je nog niet zoveel ervaring hebt met het snoeien en verzorgen van de rozenstruik?

Natuurlijk wil je de rozen in jouw tuin in goede conditie houden. Snoeien is daarbij een belangrijke taak. Maar hoe doe je dat als je nog niet zo ervaren bent? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over rozen snoeien voor beginners. We voorzien je van een aantal praktische tips waardoor het snoeien van de rozenstruik een makkelijk karweitje wordt. Ook voor beginners!

Stappenplan voor het eenvoudig snoeien van rozen

Rozen snoeien kan voor beginners best nog een lastige klus zijn. Vaak ben je bang dat je niets meer van je mooie bloeiers overhoudt. Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je jouw rozen een perfecte snoeibeurt geven. Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt in het onderhouden van de rozenstruik.

Stap 1: rozen snoeien als de kou uit de lucht is

Jouw rozenstruik snoei je bij voorkeur in het voorjaar. De maanden maart en april zijn hiervoor ideaal. Wacht wel tot de meeste kou uit de lucht is. Dat wil zeggen dat er voorlopig geen vorstperiode meer wordt aangekondigd. Als dit niet het geval is, dan kun je beter nog even wachten met snoeien. Je rozenstruik kan anders moeilijk herstellen van een snoeibeurt.

Stap 2: verwijderen van dood hout

Als je rozen gaat snoeien als beginner, dan is het verstandig om eerst het dode hout van de rozenstruik weg te halen. Zo krijg je overzicht en kun je straks beter zien wat je wél of juist niet moet snoeien. Het dode hout kun je zo dicht als mogelijk bij de grond wegsnoeien.

Stap 3: snoeien boven het derde oog van de roos

Nu je het overtollige hout hebt verwijderd, ga je aan de slag met het snoeien van de andere takken. Je snoeit deze ongeveer tussen de één en twee centimeter boven de zichtbare en naar buiten wijzende verdikking. Dit wordt ook wel het derde oog genoemd.

Roos snoeien boven het derde oog
©PavelRodimov – Roos snoeien boven het derde oog

Je kunt het derde oog ook goed herkennen aan een groene of rode uitloper waar uiteindelijk een nieuwe vertakking zal groeien. Ga hiermee door tot je alle takken hebt gehad. Houd de snoeischaar daarbij een beetje schuin. Een schuine “wond” stimuleert de groei én voorkomt dat er overtollig water op de takken blijft liggen.

Stap 4: een goede bemesting voor een mooie volle rozenstruik

Een goede bemesting met bijvoorbeeld koemestkorrels is heel belangrijk als je de roos wilt stimuleren tot het aanmaken van nieuwe takken én bloemen. Bemesten doe je bij voorkeur direct na het snoeien van de rozen. Pas daarbij op voor beginnersfouten.

De korrels moet je namelijk iets van de struik af strooien. De voeding ligt dan in principe bovenop de wortels van de rozenstruik die normaliter iets van de struik af groeien. Zo weet je zeker dat de voeding ook daadwerkelijk de wortels bereiken.

Stap 5: bemesting herhalen na de eerste bloeifase

Als je de rozenstruik na het snoeien van bemesting hebt voorzien, dan kun je deze lichtjes in de bodem verwerken met een kleine hark. Als jouw rozenstruik de eerste bloeifase heeft afgerond, kun je de bemesting nogmaals herhalen.

Als beginner een rozenstruik op de juiste manier snoeien en onderhouden

Bloeiende roos
©HeungSoon – Bloeiende roos tussen half juni en september

Rozen snoeien én verzorgen voor beginners is aan de hand van het bovenstaande stappenplan helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Het verwijderen van dode takken, snoeien boven het derde oog én bemesting zijn daarbij het belangrijkst. Zo kun je ook als beginnend tuinierder genieten van een fantastisch bloeiende rozenstruik.

Ook interessant