Rucola kweken: van zaaien tot oogsten

Rucola kweken? Dat kun je doen in de volle grond maar ook in een verwarmde kas. Wanneer kun je rucola het beste zaaien en oogsten?

Rucola is een koolsoort welke van origine uit het Middellandse Zeegebied komt. De kool staat ook wel bekend als mosterdkruid, roquette of notensla door zijn noot-achtige en pittige smaak. Rucola is niet alleen een smaakmaker in diverse salades, maar is ook onmisbaar in diverse Italiaanse gerechten.

Zelf rucola zaaien is niet moeilijk. Daarnaast vormt de plant steeds weer nieuw blad waardoor je kunt blijven plukken. Als je zelf Rucola wilt zaaien heb je de keuze uit aardig wat soorten. De Sky Rocket, Sweet Oakleaf en Wildfire zijn populaire rucola soorten. Ze groeien eenvoudig en hebben niet veel speciale aandacht nodig.

Rucola kweken

Rucola kweken is makkelijker dan je aanvankelijk misschien dacht. Zolang je ze voorziet van een plaatsje in de zon én een plantafstand van 5×20 cm aanhoudt, kun je met een goede verzorging rekenen op een mooie oogst.

De zaaidiepte die je moet aanhouden als je zelf rucola wilt kweken ligt op 0.5 cm. Rucola wordt ongeveer tussen de 20 en 30 cm hoog en komt in bloei tussen de maanden juni en september.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 5×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Eruca vesicaria ssp. sativa

Bloemkleur:
Wit

Rucola zaaien en planten

Kiemblaadjes van de rucola
ONGEVEER EEN WEEK NA ZAAIEN STAAN DE EERSTE ZAAILINGEN AL BOVEN DE GROND.

Rucola kun je op twee verschillende manieren kweken. Namelijk in de volle grond of onder glas. Als je graag rucola wilt zaaien en planten onder glas, dan kun je dit het beste van februari tot aan mei doen. Als je in de volle grond wilt zaaien en planten, dan doe je dat voor vroege rucola tussen maart en mei.

Wil je dit liever in de zomer doen dan zaai en plant je rucola tussen juni en september in de volle grond. Voor winter rucola zijn de maanden augustus en september het meest geschikt.

VroegFebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
ZomerJunJulAugSept
Volle grond
Onder glas
WinterAugSeptOktNov
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf rucola kweken

Om het zelf zaaien en oogsten van rucola nog makkelijker te maken, voorzien we je hieronder van een overzichtelijk stappenplan. Zo weet je zeker dat je geen stap overslaat die cruciaal kan zijn voor een goede oogst:

 1. Maak de bodem in de moestuin klaar om de rucola te zaaien. Je kiest hiervoor eerst een plaats uit welke gedurende de dag het meeste zonlicht krijgt. Voeg daarna eventueel wat compost toe.
 2. Maak vervolgens kleine gaatjes van ongeveer een halve centimeter diep. Dit zou je met je duim kunnen doen. Hou een plantafstand aan van 5×20 centimeter.
 3. Leg voorzichtig 2 tot 3 rucola zaadjes in een gaatje. Dek ze vervolgens af met wat aarde en druk deze voorzichtig aan.
 4. Zorg ervoor dat je de rijen voorziet van een naambordje. Zo voorkom je verwarring met onkruid en weet je straks precies waar de rucola in je moestuin is opgekomen.
 5. Geef de zaadjes voldoende water totdat de zaailingen zijn opgekomen. Dit kun je in de meeste gevallen doen tussen de 4e en de 12e dag na het zaaien. Dun ze uit als ze te dicht op elkaar zijn opgekomen. Dit komt je oogst ten goede.

Rucola verzorgen

Vooral als de zaailingen net zijn opgekomen is het verstandig om de rucola regelmatig op de aanwezigheid van slakken te controleren. Deze dieren zijn namelijk dol op de jonge groene blaadjes. Voorzie de plantjes van voldoende vocht. Dit is nodig om de pittige smaak van de rucola te behouden, zonder dat ze bitter worden.

Witte bloemen van de rucola
TUSSEN JUNI EN SEPTEMBER LAAT DE RUCOLA HAAR PRACHTIGE BLOEMEN ZIEN.

Zachte winters zijn geen probleem voor rucola. Gaat het echter vriezen, dan is het goed om de plantjes te beschermen. Verwijder regelmatig onkruid en houdt de bodem lekker luchtig en vochtig.

Rucola oogsten en bewaren

Rucola kun je vrij snel oogsten nadat je deze gezaaid hebt. Dit kan zelfs al na 4 weken. Als de blaadjes ongeveer 10 centimeter hoog zijn, is deze koolsoort klaar om geplukt te worden. Je kunt dit met de hand doen, maar knippen is ook een mogelijkheid. Zolang je minimaal 5 tot 10 bladeren aan de plant laat zitten kun je voor een langere periode blijven oogsten.

Rucola kun je bewaren, maar bij voorkeur niet te lang. Je kunt de blaadjes dan ook het beste direct na de oogst verwerken in lekkere gerechten. Wil je rucola toch bewaren? Dan kun je dat tot 2 dagen doen buiten de koelkast. Je kunt rucola ook in de koelkast bewaren, doe dit dan wel in een afgesloten bak. Zo blijven de bladeren ongeveer 3 tot 4 dagen eetbaar.

Populaire Rucola rassen

Rucola komt voor in heel veel verschillende soorten. Elk type heeft zijn eigen specifieke smaak, groeiwijze en eigenschappen. Om een goede keuze te kunnen maken als je zelf rucola wilt zaaien en oogsten, hebben we een aantal populaire rucola rassen voor je op een rij gezet.

 • Wilde Selvatica: dit ras is lekker pittig en heeft een klassieke rucola smaak. Dit soort kun je dan ook uitstekend verwerken in diverse groene salades of op een boterham met jonge kaas.
 • Rocky Wild: deze rucola soort heeft fijne bladeren en een ietwat milde notensmaak. Daarnaast groeit Rocky Wild snel waardoor je om de 14 dagen kunt oogsten.
 • Coltivata Esmee: een snelgroeiende rucola die je al na 5 weken vanaf het zaaimoment kunt oogsten. De smaak is nootachtig en pittig. De zachte bladeren zijn heerlijk als smaakmaker over de pizza, maar ook in diverse salades en op sandwiches.
 • Pronto: deze rucola soort heeft fijne bladeren en een peperige licht pikante smaak. Dat maakt hem heel geschikt voor in salades en stamppotten. Deze rucola groeit snel waardoor je regelmatig kunt oogsten.

Ziekten en plagen bij rucola

Slakken bestrijden en voorkomen
ONDERNEEM DIRECT MAATREGELEN WANNEER JE SLAKKEN AANTREFT IN DE BUURT VAN JE RUCOLA.

Rucola is goed bestand tegen ziekten en plagen. Natuurlijk kan het geen kwaad om de plantjes toch goed te controleren op eventuele aanwezigheid van ongedierte. Hierbij kun je denken aan schade die wordt toegebracht door slakken. Deze zijn namelijk dol op de jonge kiemblaadjes van de rucola. Ook rupsen en bladluizen kunnen schade veroorzaken aan de rucolaplant.

Rucola en gezondheid

Zoals dat voor vrijwel elke koolsoort geldt, zit ook rucola vol met vitamine A, C en K. Ook mineralen zijn volop aanwezig in rucola. Hierbij kun je denken aan kalium, magnesium en ijzer. Daarnaast heeft rucola een alkalische werking, dit houdt onze hersenfunctie gezond én zuivert onze lever.

Rucola in de keuken

Rucola is ongelooflijk veelzijdig in de keuken. Je kunt ze lekker rauw verwerken door allerlei groene salades, maar je kunt er ook je pasta of pizza mee verrijken. Daarnaast laat een rucola zich prima verwerken tot een smoothie.

Je kunt de blaadjes van de rucola ook gebruiken om een pittige stamppot mee te maken of te gebruiken in een wrap of verse groentesoep. Als je de blaadjes vers verwerkt blijft de typische pittige en nootachtige smaak van rucola het beste behouden.

Ook interessant