De Sansevieria of Vrouwentong verzorgen

Op de juiste manier jouw Sansevieria of Vrouwentong verzorgen? Wij geven je de beste tips voor jouw kamerplant zoals voeding, standplaats, stekken en meer.

Als het gaat om kamerplanten, dan is de sansevieria of vrouwentong misschien wel het meest makkelijk te verzorgen. Je hebt dus geen groene vingers nodig om hem in leven te kunnen houden. De vrouwentong neemt genoegen met de meest sobere verzorging. Deze statige plant komt van origine uit Afrika en is dus prima bestand tegen droogte.

Hoewel de vrouwentong verzorgen niet moeilijk is, zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je wilt jouw sansevieria natuurlijk zo gezond en mooi mogelijk houden. In dit artikel vertellen we je precies hoe je jouw sansevieria of vrouwentong op de juiste manier moet verzorgen.

Hoeveel water heeft de vrouwentong nodig?

Vergeet jij de planten in je kamer regelmatig van water te voorzien? Bij de sansevieria of vrouwentong is dat helemaal niet erg. Sterker nog, ze slaat liever een waterbeurt over. Geef de vrouwentong dan ook pas vocht als de bodem droog aanvoelt. Deze kamerplant is namelijk heel gevoelig voor wortelrot.

In de winter heeft de vrouwentong nog minder water nodig. Een klein scheutje om de 5-7 weken is voldoende. In het voorjaar doe je dat bij voorkeur om de 2 weken. Ook de standplaats van de sansevieria bepaald hoeveel water ze nodig heeft. Planten die voor het venster richting het noorden staan hebben minder water nodig dan vrouwentongen die aan de zuidkant staan.

Welke eisen stelt de vrouwentong aan de bodem en zijn bemesting?

Over het algemeen doet de sansevieria of vrouwentong het goed in een normale potgrond. Eventueel kun je de pot voorzien van wat hydrokorrels, maar noodzakelijk is dat niet. Ook qua bemesting hoef je geen rekening te houden met een ingewikkelde verzorging.

De Sanseviera of vrouwentong verpotten enbemesten
©Mikeshots – Vrouwentong verpotten en bemesten

Van nature is de vrouwentong een trage groeier en doet dat alleen in het voorjaar en het zomerseizoen. Het bemesten van de bodem doe je ook omstreeks deze tijd. Daarvoor kun je het beste voeding geven die ook geschikt is voor cactussoorten.

Geef maar een kwart van de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking zodat de bodem niet zuur wordt. Voor de meeste sanseveria’s is deze hoeveelheid ruim voldoende. In de winter hoef je de plant niet te bemesten. De vrouwentong neemt dan geen voedingsstoffen op.

De ideale standplaats voor de vrouwentong

De vrouwentong verzorgen op de juiste manier doe je ook door het uitzoeken van de juiste standplaats. Dat mag in de volle zon, maar ook in de halfschaduw of halfzon.

Zolang deze kamerplant maar kan beschikken over een klein percentage licht is het goed. De vrouwentong kun je dus ook prima op een wat donkerder plekje zetten. Bijvoorbeeld in de hoek van de kamer of de gang.

Verzorgingstips voor de sansevieria of vrouwentong

Vrouwentong of Sansevieria verzorgen
©serezniy – Goed verzorgde sansevieria

Het verzorgen van deze kamerplant is helemaal niet moeilijk is. Door het toepassen van de onderstaande verzorgingstips houd je jouw sansevieria ook nog eens sterk en gezond.

  • De vrouwentong hoef je niet te snoeien. Je kunt hem wel stekken als je ook de buurvrouw blij wilt maken met een mooie kamerplant. De sansevieria groeit langzaam en wordt niet groter dan 1.20-1.50 meter.
  • De sansevieria goed verzorgen geeft kans op een bloeiperiode. Dit gebeurt in uitzonderlijke gevallen en vergt behoorlijk wat energie van de kamerplant. Als je lang plezier wilt hebben van een mooie vrouwentong, kun je de bloemen toch het beste verwijderen. Niet vergeten om eerst een foto te maken natuurlijk.
  • Als de plant te groot wordt voor zijn behuizing, dan kun je de vrouwentong verpotten. Dat doe je door hem met verse aarde in een bredere pot te zetten. Dat kun je direct na de aankoop doen. Een vrouwentong verpotten doe je in de meeste gevallen om de 2-3 jaar.
Ook interessant