Schimmel op ramen en kozijnen? Doe dan snel dit!

Heb je last van schimmel op de ramen en kozijnen? Dat kan duiden op een slechte ventilatie. Waardoor wordt schimmelvorming veroorzaakt en wat moet je dan doen?
Schimmel op ramen en kozijnen? Doe dan snel dit!

Schimmel op ramen en kozijnen wil je natuurlijk voorkomen. Dat ziet er niet alleen vies uit, maar is ook slecht voor je gezondheid. Schimmelvorming duidt vaak op een slechte ventilatie of een hoge luchtvochtigheid in huis.

Dit leidt tot condens op de ramen en kozijnen. Dat is de perfecte voedingsbron voor schimmels. Ze gedijen in een vochtige omgeving. 

Hoe kun je dit het beste oplossen? En wat moet je doen om de ramen, de kozijnen en de kitranden vrij te houden van schimmels? Een goed binnenhuisklimaat is belangrijk voor jouw gezondheid en voorkomt schimmels.

Hieronder lees je 5 effectieve tips om jouw vensters en het houtwerk vrij te houden van vocht en hardnekkige schimmelvorming. 

Welke schadelijke gevolgen hebben schimmels op de ramen?

In de eerste plaats veroorzaken schimmels op de ramen en de kozijnen verschillende gezondheidsproblemen. Zoals luchtwegproblemen, geïrriteerde slijmvliezen of keelpijn. Schimmels kunnen zelfs benauwdheid en kortademigheid veroorzaken.

Schimmelvorming op de ramen geeft ook een vieze en onaangename muffe geur in de woning. Schimmels kunnen ook schade veroorzaken aan zowel de kozijnen als de ramen. Denk daarbij aan hout dat zacht wordt waardoor er houtrot kan ontstaan.

Uiteraard heeft dit een nadelig effect op de stevigheid van de constructie. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bij ernstige vormen ook zorgen voor gevaarlijke situaties en zelfs instortingsgevaar. 

5 tips om schimmelvorming op de ramen en het houtwerk te voorkomen

1. Meer ventileren

Ventileren en verluchten is ontzettend belangrijk als je schimmels op ramen en kozijnen wilt voorkomen. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis droger wordt. Je hebt dus minder last van condensvorming en vocht waardoor schimmels veel minder kans hebben. 

2. Controleren op eventuele lekkages

Een slechte ventilatie is niet het enige wat vocht en condensvorming veroorzaakt. Er kan ook sprake zijn van een lekkage. Bijvoorbeeld door slechte kitnaden, verouderde kozijnen of lek thermopane. Onderzoek dus eerst de oorzaak voordat je de schimmel gaat verwijderen.  

3. Kitnaden en tochtgaten controleren

Controleer de kitranden van je ramen en de kozijnen. Los of poreus kit kun je het beste verwijderen en vervangen. Ook tocht en kou kan veel vochtige lucht bevatten waardoor je sneller last hebt van condens en schimmels op de vensters en het houtwerk. 

4. Afzuigkap gebruiken

Zet de afzuigkap op de hoogste stand als je gaat koken. Ook dit veroorzaakt condens en waterdamp wat een perfecte voedingsbron vormt voor schadelijke schimmels.

5. Constante kamertemperatuur

Houd de temperatuur binnenshuis op een constante temperatuur. Ook dit zorgt voor een optimale luchtvochtigheid in de woning. Als je schimmel op de ramen en de kozijnen wilt voorkomen, is het belangrijk dat je de centrale verwarming niet lager zet dan 15 graden. 

Hoe schimmel verwijderen van de ramen en kozijnen?

Schimmel kan zich overal in huis vormen. Zeker op de ramen en de kozijnen. Als je aan de slag gaat met deze reinigingstips, is het belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen.

Hoe kun je dit verwijderen? Wat moet je doen als je last hebt van schimmel in huis? De onderstaande stappen zijn makkelijk maar effectief toepasbaar.

Ramen

  1. Besproei de ramen met een allesreiniger of een schimmelreiniger
  2. Laat de spray even intrekken en dek de vensterbanken af
  3. Gebruik een natte spons of doek om de schimmel te verwijderen

Kozijnen en kitranden

  1. Maak de kozijnen en de aangetaste kitnaden nat met een spons
  2. Maak een sopje van soda en water of gebruik een chlooroplossing
  3. Gebruik een natte doek om de schimmelvorming te verwijderen

Ook regelmatig schoonmaken kan schimmelvorming in huis voorkomen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de ramen en de kozijnen. Ook kelders, keukens en badkamers kunnen gevoelig zijn voor schimmels.

Regelmatig schoonmaken is dus zeker een must. Zo kun je schimmel in huis preventief voorkomen. Met een flinke sopbeurt in combinatie met een goede ventilatie, verwijder je de voedingsbron. Daardoor kunnen schimmels niet overleven.  

Voorzorgsmaatregelen voor het verwijderen van schimmel

Heb je schimmel op de ramen en kozijnen? Zorg er dan altijd voor dat je deze nat reinigt of weghaalt. Als je droge schimmels verwijdert met een doek of een stoffer, verspreiden de schadelijke deeltjes dit door de lucht. Deze wil je natuurlijk liever niet inademen.

Draag bij voorkeur een mondkapje en rubberen huishoudhandschoenen als extra bescherming. 

Wat als de schimmelvorming blijft terugkomen op de ramen en de kozijnen?

Soms is een eenmalige aanpak niet genoeg om schimmelvorming te voorkomen. Als de schimmels blijven terugkomen is er mogelijk sprake van een ander (vocht) probleem. In dat geval is het verstandig om een vochtdetectie te laten uitvoeren door een expert.

De schimmelvorming kan namelijk ook worden veroorzaakt door een dieper gelegen probleem. Zoals een lekkage of vocht dat via de buitenmuur naar binnen in de woning trekt. 

Ook interessant