Sneeuwklokjes planten en verzorgen

Sneeuwklokjes komen elk jaar bij je terug. Alle reden om de bollen van deze lieve witte bloemetjes in je tuin te planten. Hoe doe je dat het beste?

Sneeuwklokjes planten en verzorgen is heel makkelijk. Dat komt omdat het van nature verwilderingsbollen zijn. Dat betekent dat ze elk jaar opnieuw de kop opsteken. En het leuke is dat je per jaar steeds meer sneeuwklokjes tegemoet kunt zien. De botanische naam van sneeuwklokjes is galanthus nivalis. De kleur van haar bloemen is wit, net zoals de sneeuw.

Wist je dat het sneeuwklokje symbool staat voor hoop en verwachting? Ze wordt ook wel het “vroegopje” genoemd omdat ze ons al vroeg in het voorjaar komt opzoeken. Van origine zijn sneeuwklokjes afkomstig uit de zuidelijke delen van Europa.

Wil je jouw border, tuin of bloembakken ook verrijken met deze vrolijke bloeiers? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe je ze op de juiste manier moet planten en verzorgen. In dit artikel lees je er alles over.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×10 cm
Plantdiepte: 5-10 cm
Planthoogte: 10-30 cm
Bloeiperiode: Dec t/m Mrt
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Galanthus nivalis

Bloemkleur:
Wit

Sneeuwklokjes planten

Sneeuwklokjes planten doe je bij voorkeur in de maand november of net daarvoor. Deze vroege bloeiers geven de voorkeur aan een lichte plaats in de zon. Dat kan in de border zijn, in de tuin, tussen het gras, bloembakken of zelfs in een mossarium. Zodra de standplaats voldoende zonnig is, voelt het sneeuwklokje zich er helemaal thuis.

Sneeuwklokjes in mossarium
©iMarzi – Sneeuwklokjes in mossarium

Sneeuwklokjes planten doe je op een plantdiepte van 5 tot 10 centimeter. Dat is ongeveer 3x de lengte van het bolletje zelf. Houd er rekening mee dat de plantafstand ideaal is als deze ongeveer 10×10 centimeter bedraagt. Zo krijgen de sneeuwklokjes voldoende ruimte om zichzelf te kunnen ontwikkelen en vermeerderen. Iets wat vrijwel automatisch gaat.

Het planten van sneeuwklokjes doe je in een een luchtige bodem. Deze mag licht vochtig zijn maar moet overtollig water wel voldoende kunnen afvoeren. Sneeuwklokjes geven daarnaast ook de voorkeur aan een voedingsrijke bodem. Zorg er dus voor dat de bodem waarin je de sneeuwklokjes gaat planten voldoende bemest is.

Sneeuwklokjes verzorgen

Sneeuwklokjes stellen niet veel eisen aan hun verzorging. Na het planten zorgen ze in veel gevallen zelf voor de vermeerdering. Als je deze bollen wilt planten in de border of tuin, hoef je dat dus maar eenmalig te doen.

Plaats de sneeuwklokjes in groepen bij elkaar. Zonder dat ze elkaar of andere planten verstikken. Het blad kun je na de bloei het beste zo lang mogelijk laten zitten. Zo kan de bol energie opslaan voor het volgende seizoen.

Sneeuwklokjes in het vroege voorjaar
©melektaus -Sneeuwklokjes in het vroege voorjaar

Ook als je sneeuwklokjes in een pot of bloembak wilt planten is verzorgen eenvoudig. Gebruik wel een goed bemeste tuinaarde. Dit komt de bloei van de bollen ten goede. De bollen kun je na de bloei gewoon in de bloembak laten zitten. Volgend jaar komen de sneeuwklokjes vanzelf weer op. Misschien zelfs wel in een grotere groep.

Nadat je de sneeuwklokjes hebt geplant, geef je ze overvloedig water. De bodem mag daarbij wat vochtig zijn, maar nooit nat blijven. Water geven is in dit stadium belangrijk om ervoor te zorgen dat de bollen op de juiste manier wortelen. Als de sneeuwklokjes eenmaal boven de grond uitkomen, geef je alleen water als de bodem droog aanvoelt.

Sneeuwklokjes zijn dol op een bodem die humusrijk is. Om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer kunt genieten van deze witte bloemenzee, moet je de bodem na de bloei van voldoende voedingsstoffen voorzien. Dat doe je in de herfst of de winter. Op deze manier kunnen de sneeuwklokjes nieuwe bollen ontwikkelen en zichzelf vermeerderen.

Sneeuwklokjes vermeerderen

In principe hoef je sneeuwklokjes niet te vermeerderen. Dit doen ze namelijk helemaal zelf. Een sneeuwklokje is dan ook een verwilderingsbol. Vermeerderen kan handig zijn als je op meerdere plaatsen in de tuin of border wilt kunnen genieten van deze vroege bloeier. Nadat ze de kop hebben opgestoken, kun je ze dus ook eenvoudig verplaatsen.

Combinatie sneeuwklokjes en krokussen
©Kotenko -Combinatie sneeuwklokjes en krokussen

Dat doe je bij voorkeur met een scherpe spade direct nadat de bol is uitgebloeid. Steek ruim onder de sneeuwklokjes door. Zo beschadig je de wortels niet en kun je de pol eenvoudig in stukken verdelen. Haal de kleine bolletjes uit elkaar en plant ze opnieuw uit op de door jou gewenste plek. Dat kan natuurlijk ook in een bloempot of een balkonbak zijn.

Zet de sneeuwklokjes bij voorkeur in groepjes bij elkaar en bemest de bodem. Dat is vooral na de bloei belangrijk als het loof nog aan de bollen zit. De voedingsstoffen worden op deze manier opgeslagen in de bol. Zo kun je ook volgend jaar weer genieten van sneeuwklokjes.

Ook interessant