Last van een stinkende prullenbak? 6 snelle tips!

Een stinkende prullenbak? Met deze tips kun je vies ruikende afvalbakken voorkomen. Zo zorg je ervoor dat jouw vuilnisbak én woning fris blijft ruiken.
Last van een stinkende prullenbak? 6 snelle tips!

Een stinkende prullenbak in de keuken? Dat wil je natuurlijk het liefst zien te voorkomen. Dat kan met deze 5 snelle tips. Daardoor heb je geen last meer van vieze luchtjes in huis. Vuilnisbakken kunnen snel onaangenaam gaan ruiken. De hele woning ruikt ernaar. Bah!

Niet alleen in de warme zomermaanden, maar zeker ook in de winter kun je last hebben van afvalbakken die stinken. Schillen van groenten, fruit en andere etensresten gaan broeien en schimmelen. Dat is de reden waarom veel huishoudens last hebben van een stinkende prullenbak. 

Met deze tips kom je van jouw stinkende prullenbak af

Met deze tips kun je voorkomen dat je wordt getrakteerd op een nare geur, telkens als je de prullenbak opent. Je kunt deze handige trucjes direct toepassen. Daarvoor heb je geen dure reinigingsmiddelen of luchtverfrissers nodig. Dit zijn 6 snelle maar bijzonder effectieve tips.

1. Geurende vuilniszakken gebruiken

Een goede tip die je gelijk kunt toepassen om een stinkende prullenbak te voorkomen, is het gebruiken van vuilniszakken met een geurtje. Deze zakken zijn ideaal als je jouw afvalbak in de keuken hebt staan. De afvalzakken zijn geïmpregneerd met een frisse geur. Vieze geuren door etensresten krijgen geen kans. Je ruikt niets anders dan frisheid als je de bak opent. 

2. Kattenbakkorrels of kranten onderin de vuilniszak

Als er een onaangename geur uit de prullenbak komt, dan kan dit ook komen door lekkende vloeistoffen. Afkomstig van groenten, fruit of lege pakken melk. Dit vocht kun je het beste absorberen. Dat gaat heel goed met kattenbakkorrels.

Doe een laagje korrels onderin de vuilniszak. Het vocht wordt opgenomen en vieze geurtjes worden geëlimineerd. Een oude krant gebruiken kan ook. Met deze tip heb je minder last van een stinkende afvalbak.

3. Soda kristallen of waspoeder in de afvalemmer

Net zoals kattenbakkorrels en kranten, heeft ook soda vochtabsorberende eigenschappen. Je kunt dus ook Tricel soda kristallen gebruiken om vieze luchtjes tegen te kunnen gaan. De kristallen vervang je net zo vaak als je dat met de vuilniszak doet.

Een handvol soda is genoeg om stinkende prullenbakken en onaangename geuren tegen te kunnen gaan. Dat geldt ook voor waspoeder. Ook deze tip laat jouw afvalemmer een stuk lekkerder ruiken. 

4. Etensresten apart verpakken

In de meeste gevallen wordt een stinkende prullenbak veroorzaakt door etensresten. Denk maar eens aan stukjes vlees, pasta of sauzen. In de afvalbak is het warm. Een perfecte omgeving voor het ontstaan van schimmels. Daardoor heb je al snel last van stank in huis.

Verpak de etensresten daarom apart in een luchtdichte zak. Gooi ze daarna pas weg. Gebruik bij voorkeur biologisch afbreekbare zakjes. Deze zijn volledig composteerbaar en kunnen dus ook in de groen- of gft container. Handig én veel beter voor het milieu natuurlijk. 

5. Reinig de prullenbak regelmatig met chloor

Als jouw vuilnisbak stinkt, is het ook belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Dat kun je het beste doen met chloor. Zo verwijder je ook de vlekken en vloeistoffen die achterblijven in de afvalbak. Bijvoorbeeld omdat de vuilniszak die je gebruikte lek was.

Spuit wat chloor in de bak en meng dit met warm water. Boen de bodem en de zijkanten goed schoon en laat dit even intrekken. Spoel de afvalbak daarna om en maak deze droog met een oude doek. Reinigen doe je bij voorkeur telkens als je de vuilniszak hebt verwisseld. 

6. Kleine afvalbak gebruiken

Als je stank en vieze geuren uit de afvalbak wilt voorkomen, kun je desgewenst ook een kleine prullenbak gebruiken in de keuken. Deze moet je vaker legen, maar vieze geuren krijgen veel minder kans om zich te ontwikkelen.

Gebruik bijvoorbeeld een vuilnisbak met pedaalemmerzakken. Groenafval kun je direct buiten in de groene container gooien.

Een pedaalemmer met deksel, bijvoorbeeld deze Brabantia NewIcon van 12 liter staat minder lang waardoor etensresten niet de kans krijgen om te gaan gisten of rotten. Vaak is dat de nummer één oorzaak van stinkende prullenbakken. 

Bestaat er een prullenbak die geutjes van eten verwijdert?

Ja! Als je een stinkende prullenbak in huis wilt voorkomen, dan kun je ook kiezen voor een vuilnisbak die gebruik maakt van fotokatalyse en uv-licht. Daardoor worden vieze geuren én bacteriegroei voorkomen. Deze afvalbakken ruiken niet alleen aangenaam, maar zijn dus ook een stuk hygiënischer.

FlinQ Pure Sensor

Een prullenbak met uv-licht en fotokatalysator dient tegelijkertijd ook als een afvalscheiding prullenbak. Zoals de FlinQ Pure Sensor. Dit is een makkelijke hulp in de keuken die geen nare geuren afgeeft. Ook niet als je de deksel via de sensor opent. 

Waarom wij FlinQ Pure Sensor aanraden: Deze prullenbak heeft een deksel met ingebouwd uv-licht en een fotokatalysator. Bacteriën worden direct onschadelijk gemaakt. Geurtjes worden door de katalysator geëlimineerd. Deze bak bevat daarnaast 3 aparte compartimenten en een sensor. Afval scheiden was nog nooit zo makkelijk en geurloos. 

Ook interessant