Is je toilet verstopt door wc papier? Doe dan snel dit!

Is je toilet verstopt door wc papier? Dan wil je dit zo snel mogelijk verhelpen. Met deze 5 effectieve tips kun je dit vaak zelf oplossen.
Is je toilet verstopt door wc papier? Doe dan dit!

Een verstopt toilet is niet alleen onhandig, maar kan ook allerlei andere problemen veroorzaken. Zoals overstromingen, stankoverlast en waterschade. Iets wat je liever wilt voorkomen natuurlijk. 

Maar wat moet je doen als de toiletpot al verstopt is geraakt door wc papier? Bijvoorbeeld door een overvloedig gebruik van toiletpapier of een obstructie in de afvoer van het toilet.

Vaak kun je dit zelf oplossen. Tenminste, als de verstopping zich bovenin de afvoer bevindt. Met de onderstaande tips kun je jouw toilet zelf op een effectieve manier ontstoppen. 

Hoe raakt een toilet verstopt door wc papier?

De meest voor de hand liggende reden waarom een wc verstopt raakt, is het gebruik van te veel toiletpapier. Het papier kun je dan vaak wel wegspoelen, maar vormt verderop in de afvoer een blokkade. Daardoor kan er een flinke verstopping ontstaan.

Ook het gebruik van papier dat niet geschikt is voor het toilet kan problemen veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld natte doekjes of billendoekjes. Maar natuurlijk ook maandverband, tampons en luiers. 

Als je toilet verstopt is geraakt door wc papier kan dat mogelijk ook een andere reden hebben. Er kan sprake zijn van een kapotte afvoer. Daarbij kun je denken aan een barst of een scheur in de leiding. Het papier kan hier achter blijven haken, waardoor er uiteindelijk een verstopping ontstaat in de buis.

In oude woningen kan een verstopt toilet door wc papier ook worden veroorzaakt door een afvoer met een te kleine diameter of te weinig waterdruk. 

5 tips! Dit moet je doen bij een wc verstopping door toiletpapier

Stap 1. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Als je zelf het toilet wilt ontstoppen is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg in elk geval voor een emmer, oude doeken, een ontstopper of plopper en rubberen huishoudhandschoenen. Eventueel maak je gebruik van een ontstoppingsveer. 

Stap 2. De verstopping met de hand oplossen

Soms kun je het wc papier in het verstopte toilet met de hand verwijderen. Daarvoor trek je natuurlijk wel beschermende handschoenen aan. Dit is alleen mogelijk als de prop toiletpapier zich relatief bovenin de afvoer bevindt. Lukt dit niet? Ga dan door met stap 3. 

Stap 3. Ontstopper of plopper gebruiken

Als je het papier niet met de hand kunt bereiken, kun je het toilet proberen te ontstoppen met een ontstopper. Zuig de mond van de plopper vacuüm op de opening van de afvoer. Druk niet te hard. Door de kracht kan het papier verder in de afvoer schieten. Druk de ontstopper 2 tot 3 keer in en uit.

Door de vacuüm is het waarschijnlijk dat er stukjes papier omhoog komen. Herhaal dit een aantal keren totdat er géén wc papier meer mee naar boven komt. 

Stap 4. Toilet ontstoppen met een verstoppingsveer

Als het wc papier in de afvoer niet omhoog komt met de plopper, of als het toilet nog steeds niet goed doorspoelt, kun je gebruik maken van een ontstoppingsveer. Deze lange flexibele veer steek je al draaiend in de afvoer van het toilet.

De veer boort zich door het wc papier heen. De weerhaken aan de kop zorgen ervoor dat je het toiletpapier omhoog kunt halen. Maak rustige draaiende bewegingen. Zo voorkom je dat je de afvoerbuis beschadigd. 

Stap 5: Naspoelen met natuurazijn en soda

Als de verstopping niet te hardnekkig is, zal het toilet na het gebruik van de ontstopper of de ontstoppingsveer weer goed doorspoelen.

Om alle restjes uit de afvoer te kunnen verwijderen, kun je het toilet naspoelen met soda, natuurazijn en warm water. Gebruik 1 pak soda of zuiveringszout en 1 fles (een liter) natuurazijn voor een middelgroot toilet. 

Strooi de soda in de toiletpot, gevolgd door de azijn. Laat dit voor ongeveer 10 minuten intrekken. Zodra deze 2 stoffen met elkaar in aanraking komen, ontstaat er een reactie die bubbels veroorzaakt. Dit is normaal.

Vul het toilet na de inwerktijd met een emmer warm water. Laat dit 24 uur intrekken. Daarna kun je het toilet op de normale manier doorspoelen.

Hoe voorkomen dat de wc verstopt raakt door wc papier?

Zelf een toilet ontstoppen is geen leuke klus. Daarom wil je dit karweitje in de toekomst natuurlijk het liefst voorkomen. Dat kan op de onderstaande verschillende manieren:

  • Beperk het gebruik van toiletpapier zoveel mogelijk
  • Kies voor biologisch afbreekbaar toiletpapier
  • Spoel geen ander materiaal door de wc. Zoals billendoekjes of maandverband
  • Pas op met toiletblokken. Ook deze kunnen in de afvoer terecht komen

Is jouw toilet na het doorlopen van de bovenstaande stappen nog steeds verstopt? Dan bevindt de blokkade zich mogelijk te diep in de afvoer. Hier kun je zelf niet bij.

Ook kan er sprake zijn van een toilet verstopping door een kapotte of gebarsten afvoer. In dat geval is het verstandig om de hulp van een loodgieter of een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. 

Ook interessant