Je tuin aanplanten? Dit zijn 5 onmisbare tips

Je tuin zelf aanplanten? Hoe zorg je voor een goede verdeling en welke planten kunnen bij elkaar? Met deze tips ben je jouw eigen hovenier.

Wil je jouw tuin aanplanten en kun je daarbij wel wat handige tips gebruiken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het aanplanten van jouw tuin en border.

Want naast bloeiende heesters wil je jouw tuin misschien ook voorzien van een natuurlijke afscheiding of een andere echte eye-catcher. Je tuin aanplanten wordt een stuk eenvoudiger aan de hand van de onderstaande 5 onmisbare tips.

Tip 1: maak een goed tuinplan

Door een plattegrond te maken van jouw tuin, kun je beter bepalen welke begroeiing op welke plaats moet komen. Je kunt bijvoorbeeld de plaats van de borders bepalen, maar ook het terras, de hagen of de plaats voor de fruitbomen en bodembedekkers. Door het maken van een tuinplan krijg je een prima overzicht van hoe de tuin er uiteindelijk uit gaat zien.

Tip 2: bepaal de natuurlijke afscheiding

Als je jouw tuin wilt aanplanten, dan moet je mogelijk ook een keuze maken tussen de verschillende soorten haagplanten die we kennen. Enkele goede voorbeelden zijn de laurierhaag, Japanse hulst, kamperfoelie en de bamboehaag.

Tuin aanplanten met kamperfoelie
©Isabelle Brachet – Kamperfoelie

Daarbij heb je dus nogal wat keuze. Want kies je voor groenblijvende hagen die jouw tuin ook in de winter van kleur voorzien. Of kies je liever voor hagen die in bloei komen? De keuze die je hierin maakt is natuurlijk persoonlijk.

Houd bij je keuze rekening met de verzorging van de soort haagplanten die je kiest. Sommige exemplaren groeien snel waardoor je regelmatig met de snoeischaar in actie moet komen.

Tip 3: bodembedekkers voor een onderhoudsvrije tuin

Als je niet zoveel tijd vrij kunt maken voor het onderhouden van de tuin die je wilt gaan aanplanten, dan is het goed om de border te voorzien van bodembedekkers. Deze veelal laagblijvende planten voorkomen de groei van onkruid.

Als vanzelfsprekend maakt dit het onderhoud van jouw tuin eenvoudiger. Bodembedekkers groeien tevens op schaduwrijke plaatsen waardoor je ze ook prima onder bomen of fruitbomen kunt aanplanten.

Tip 4: breng kleur aan in je border of tuin

Tuin aanplanten met hortensia
©Veronica Bosley – Hortensia ‘Hydrangea macrophylla’

Natuurlijk wil je jouw tuin aanplanten met kleurrijke struiken of heesters. Ook hierin kun je kiezen voor groenblijvende of bloeiende exemplaren. Denk daarbij aan hortensia’s of uitbundig bloeiende rozen. Door de juiste kleuren te kiezen, krijgt jouw aangeplante tuin een romantische, weelderige of juist strakke look.

Tip 5: Slim gebruik maken van tuinmuren of schuttingen

Wil je jouw tuin opnieuw aanplanten maar blijft de gezamenlijke schutting of die oude tuinmuur een doorn in je oog? Maak dan slim gebruik van decoratie in de vorm van klimplanten. Je kunt kiezen voor de oersterke hedera, maar ook klimmende rozen fleuren die saaie wand helemaal op. Gelukkig zijn er tal van klimop soorten die jouw tuin een vrolijk aangezicht kunnen geven.

Breng leven in de tuin met de juiste aanplanting

Als je jouw tuin op de juiste manier aanplant, dan kun je letterlijk en figuurlijk meer leven in de tuin verwachten. Vlinders, vogels en insecten vertoeven hier namelijk graag. Dat geeft niet alleen een leuk schouwspel als je op het terras zit, maar brengt ook natuurlijk evenwicht in jouw nieuw aangeplante tuin.

Ook interessant