Tuinkalender december: goed voorbereid op volgend seizoen

Ook in december zijn er klusjes in de tuin en moestuin. Zoals het oogsten van wintergroenten of het planten van bollen. Een handige december tuinkalender.

December is de feestmaand bij uitstek. Dat betekent natuurlijk niet we onze tuin moeten laten voor wat het is. Ook in deze wintermaand zijn er voldoende klusjes te doen in de moestuin, de border en op het terras.

Naast het aanbrengen van wat extra sfeerverlichting, moeten er ook de nodige voorbereidingen getroffen worden. Zeker nu de dagen steeds kouder worden. Zo kunnen we in december wat extra aandacht besteden aan de tuin en de vijver, en moeten we ook zorg dragen voor de planten die niet bestand zijn tegen vorst.

In deze tuinkalender voor december, lees je dan ook precies welke werkzaamheden voorrang verdienen. Daarnaast mag je natuurlijk ook niet vergeten om te genieten van de gezellige kerstsfeer op jouw balkon of terras.

De moestuin

De moestuin ligt er misschien wat verlaten bij, maar toch zijn er nog échte wintergroenten die in december geoogst kunnen worden. Daarnaast kun je in deze maand beginnen met het maken van een planning voor het voorjaar. Leuke moestuin klusjes voor in december dus!

 • December is de maand waarin we de echte wintergroenten kunnen oogsten. Denk hierbij aan spruiten en boerenkool. Wacht met het oogsten van boerenkool tot de eerste vorst is geweest. Dat komt de smaak zeker ten goede.
 • Verwijder overtollig blad uit de moestuin. Zeker als er een dikke laag bladeren ligt kan dit de bodem flink verzuren.
 • Maak een planning van groenten en kruiden die je in het voorjaar wilt gaan zaaien en planten in de moestuin. Maak niet alleen een opsomming van de groenten die je graag wil gaan telen, maar maak ook een overzichtelijk indeling qua verdeling in de moestuin.
 • In december kun je ook alvast beginnen met het voorzaaien van diverse groenten. Dit doe je natuurlijk binnen of in een verwarmde kas. Groenten die je nu al kunt voorzaaien zijn bijvoorbeeld spinazie, sla en wortels.

Zaaien en planten in december

In december zijn er ook al behoorlijk wat groenten die gezaaid of geplant kunnen worden, maak hiervoor een keuze uit de tuinkalender januari. Zaai bij voorkeur in een verwarmde tuinkas of binnenshuis. Zo heb je straks een flinke voorsprong op het nieuwe seizoen.

De volle grond is nu nog te koud om direct in te zaaien en planten, hierdoor zullen de plantjes en zaden weinig overlevingskans hebben. Spinazie en worteltjes zijn een goed voorbeeld van groenten die je in december kunt gaan zaaien.

Ook leuk voor in de decembermaand, is het kweken van kiemgroenten. Ze komen straks goed van pas bij de garnering van het kerstdiner. Het leuke is dat kiemgroenten maar een paar dagen nodig hebben om geoogst te kunnen worden.

Denk hierbij aan smaakvolle alfalfa, chinese bieslook of zelfs basilicumkers. Je doet dit eenvoudig op een warme plaats binnen het huis. Op de vensterbank achter het glas is een goed voorbeeld.

Siertuin en borders

Ook in de siertuin en de borders zijn er nog voldoende klussen te doen. Omdat de meeste planten in winterrust zijn, bestaat het werk in de siertuin en de borders in december vooral uit controle en onderhoud.

 • Verwijder het afgevallen blad tussen de borders. Dit maakt de grond zuur waardoor er voedingsstoffen worden onttrokken. Wel kun je met deze bladeren de wortels van sommige planten beschermen tegen de vorst.
 • Zorg ervoor dat je de potten met planten die buiten blijven uit de wind zet. Hoewel ze vorstbestendig zijn, kan de koude wind flink wat schade toebrengen aan de planten. Voorzie ze dus van een beschut plekje.
 • Als je knollen hebt opgeslagen, is het goed om deze regelmatig te controleren op de aanwezigheid van schimmels. Zeker omdat het in de decembermaand flink vochtig kan zijn. Zorg dus voor een regelmatige controle en een droge bewaarplaats.
 • Als je jouw siertuin of border wilt voorzien van bloembollen, dan is december de laatste maand waarin je dat kunt doen. Zo maak je straks in het voorjaar een kleurrijke start.
 • Vergeet niet om een drijver in de vijver te plaatsen als je wilt dat deze ijsvrij blijft. Je kunt een speciale drijver kopen in een speciaalzaak, maar een tennisbal houdt het water ook in beweging en vorstvrij.

Balkon en terras

Het balkon en het terras zijn bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van wat kerstsfeer. Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke klusjes die je niet mag vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van de planten of het verzorgen van de vogels.

 • Geef de planten die buiten in potten staan wat extra aandacht en bescherming. Dit doe je met een speciaal vliesdoek, zodat ze niet bevriezen als de vorst straks intreedt.
 • Hang pinda slingers en vetbollen op voor de vogels. Doe dit wel hoog genoeg zodat katten er niet makkelijk bij kunnen. Als je de vogels wilt verwennen met pindakaas, koop dan pindakaas die speciaal gemaakt is voor vogels. Dit bevat geen zout dat schadelijk is voor de dieren.
 • Breng wat extra kerstverlichting aan. Maak een mooie krans met laurier of hulst voor een extra feestelijke aanblik. Een lantaarn met een kaarsje mag daarbij natuurlijk ook niet ontbreken.
 • Vul wat leuke manden met bloeiende bloembollen. Ze geven een extra vrolijke uitstraling aan jouw balkon of terras in deze gezellige feestmaand.

Snoeien

December is een goede maand om een laatste snoeibeurt uit te delen aan de tuin. Zeker als het gaat om de appelboom of andere fruitbomen. Zo houd je ze in perfecte conditie voor het volgende seizoen.

 • Snoei fruitbomen pas als het niet vriest. De appelboom en de perenboom kunnen prima gesnoeid worden in december. Een kersenboom laat je liever met rust in deze maand.
 • Bessenstruiken, druivenstruiken en bramenstruiken kunnen gesnoeid worden in december.
 • Ook in de tuin kan er gesnoeid worden in december. Dit is namelijk de ideale maand om de meidoorn en andere klimplanten van een flinke snoeibeurt te voorzien. Let daarbij vooral op het in stand houden van de vorm. Daar heb je in het voorjaar veel plezier van. December is ook een prima maand voor het snoeien van de leilinden en de plataan.

Het gazon

In december hoef je niet zoveel werk te verrichten aan het gazon. Misschien is de bovenste laag wel bevroren of zelfs voorzien van een laagje sneeuw. Een goede controle op de onderstaande punten kan echter geen kwaad.

 • Als er nog afgevallen blad op het gazon ligt, verwijder dit dan voor de laatste keer. Doe dit alleen als het gazon niet bevroren is.
 • Als de vorst nog niet is ingetreden, dan is december een prima maand om het gazon van een goede drainage te voorzien. Zo kan het overtollige water straks goed afgevoerd worden. Dit doe je heel eenvoudig met een hark.
 • Voorkom dat je over het gazon loopt als de toplaag bevroren is. Ook als er sneeuw is gevallen is het beter om de grasmat niet te betreden. Zo beschadig je de kwetsbare wortels niet en kun je ook in het voorjaar weer genieten van een gezond en groen gazon.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November

Ook interessant