Tuinkalender oktober: de herfst in je tuin

Welke klussen kun je in oktober doen in de tuin? Welke groenten kun je zaaien in de herfst en welke aandacht hebben de borders en de tuin nodig?

De herfst is inmiddels flink op koers waardoor het de hoogste tijd is om de tuinkalender voor oktober te raadplegen. De dagen worden niet alleen korter, maar ook natter en kouder. Reden te meer om de moestuin, borders en het balkon herfstklaar te maken.

In deze tuinkalender voor oktober vertellen we je alles over de tuinklusjes die je deze maand kunt doen én laten we zien welke groenten je in oktober kunt zaaien of oogsten.

De moestuin

De moestuin heeft vrijwel het hele jaar zijn best gedaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in de maand oktober niets te beleven valt. Er zijn voldoende klussen die je juist in deze maand kunt doen. En met herfstweer op komst, is dit geen overbodige luxe.

 • Als je in het bezit bent van een frambozenstruik, dan is het nu de tijd om je frambozen te snoeien. Kortwiek de framboos tot op de grond.
 • Controleer de moestuin op afgevallen groenten en fruit. Als deze op de grond blijven liggen kunnen ze eenvoudig ziekten en schimmels veroorzaken. Dit vervuild niet alleen de bodem, maar kan in het voorjaar ook zorgen voor zieke planten.
 • Neem de bodem van de moestuin flink onderhanden. Oktober is namelijk dé maand voor het omspitten van de grond waar al van geoogst is.
 • Begin alvast met de najaarsschoonmaak. Om het volgende seizoen goed van start te gaan kun je alvast beginnen het schoonmaken van je tuinkas. Dit voorkomt niet alleen ongedierte maar zo beëindig je het seizoen ook goed.

Zaaien en planten in oktober

In oktober kun je nog heerlijke groenten planten en zaaien. Zo kun je straks genieten van echte wintergroenten, of alvast een begin maken voor de voorjaars- oogst. Oktober is een prima maand om bijvoorbeeld winterpostelein te zaaien.

Maar, in deze herfstmaand kun je ook nog diverse groenten zaaien zoals rucola en spinazie. Als je het wat spannender wilt aanpakken, dan kun je in deze maand ook nog diverse fruitbomen planten.

OktNov
Amsoi
Kropsla
Postelein
Rucola
Snijbiet
Spinazie
Spitskool
Wortel
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

De tuin en de border kunnen in deze maand wel een beetje meer liefde gebruiken. Blad valt overvloedig en ook de wind laat behoorlijk van zich spreken in deze maand. Tijd voor het uitvoeren van de nodige klusjes dus.

Je kunt vanaf oktober de roos terugsnoeien maar ook nieuwe planten.

Ondersteun de planten en struiken in de siertuin en border die dat het hardste nodig hebben. Grote planten kunnen namelijk eenvoudig omwaaien of omvallen door de herfstwind. Bind ze daarom op of voorzie ze van ondersteuning als dat nodig is.

 • Ondersteun de planten en struiken in de siertuin en border. Vooral die dat het hardste nodig hebben. Grote planten kunnen namelijk eenvoudig omwaaien of omvallen door de herfstwind. Bind ze daarom op of voorzie ze van ondersteuning als dat nodig is.
 • Voorzie de lege plaatsen of bakken in je siertuin en border van gezellige beplanting welke winterhard is. Kies bijvoorbeeld voor kleurrijke herfstbloemen. Zo blijft je tuin ook tijdens de koude dagen gezellig en mooi. Geef de jonge beplanting wel wat extra voeding zodat ze een vliegende start kunnen maken.
 • Wil je nog rozen planten in je siertuin of border? Dan is oktober de perfecte maand. Juist nu heb je de keuze uit diverse bijzondere variaties.

Balkon en terras

In de maand oktober zitten we niet meer zo vaak buiten als dat in de zomer of het vroege najaar het geval was. Daarom zou je deze maand ook wat aandacht kunnen besteden aan het opruimen van je balkon. Ongezellig hoeft dat natuurlijk niet te zijn want ook in de maand oktober kun je jouw balkon en terras een lekkere boost geven.

Kalebassen zijn uitermate geschikt voor het perfecte herfst gevoel.
 • Plant nu de bloembollen waar je straks in het voorjaar van wilt genieten. In deze maand is er keuze genoeg voor wat betreft bollen. De krokus, narcis en de tulp zijn zomaar wat voorbeelden. Je zet ze natuurlijk in een schoongemaakte bloembak met verse aarde.
 • Geef je kuipplanten op het balkon of het terras een plekje op een beschutte en warme plaats. De garage of kelder is daarvoor prima geschikt. De eerste nachtvorst ligt namelijk op de loer.
 • Geef groenblijvers zoals de liguster of de buxus af en toe wat water. Ze kunnen gewoon buiten blijven staan en zijn prima bestand tegen het weer in de maand oktober.
 • Ruim afgevallen blad op en spuit de stoeptegels schoon met water. Als je dit regelmatig doet, voorkom je groene aanslag die je er straks veel moeilijker afkrijgt.
 • Zet wat leuke herfst accessoires neer. Kies bijvoorbeeld voor een pompoen of een gezellig lichtje.

Snoeien

Hoewel het meeste werk qua snoeien al gedaan is, zijn er toch nog een aantal planten en struiken die in oktober om een snoeibeurt vragen. We hebben de meest belangrijke snoei werkzaamheden in deze herfstmaand voor je op een rij gezet.

Bomen snoei je het beste in het najaar om bloedingen te voorkomen.
 • Deze maand is het tijd om de rozen te snoeien. Dat geldt zowel voor de rozen op stam, als de klimrozen. Zo ben je ook volgend jaar weer verzekerd van een mooie bloei.
 • Als je in het bezit bent van een walnotenboom, dan kun je deze maand niet alleen oogsten, maar ook snoeien. Zodra de eerste noten de grond raken, kun je de walnoot prima van een knipbeurt voorzien.
 • Snoei de zomerheide in je siertuin of border nu terug. De meeste bloei is er wel uit, dus ook de oude takken kun je helemaal wegsnoeien.

Het gazon

In deze maand kan het weliswaar veel waaien en regenen, de temperatuur is meestal nog prima. Dat wil zeggen dat het gazon nog even vrolijk doorgroeit. Dus voordat je de grasmaaier wegbrengt voor een grote beurt, is het goed om nog één keer wat extra aandacht te besteden aan de grasmat.

Pas op voor gevallen noten zoals kastanjes voordat je gaat maaien.
 • Maai het gras voor de laatste keer en doe dat niet te kort. Zo blijft de grasmat beschermt tegen de koudere temperaturen die eraan zitten te komen.
 • Strooi wat extra kalk over het gazon. Juist in deze maand kan het gras nog wel een boost gebruiken zodat het in goede conditie de winter tegemoet kan zien.
 • Kale of lelijke plekken in het gazon kun je in oktober nog prima inzaaien. Dat komt omdat de warmte van de zon nog in de bodem zit. De graszaadje zullen zo sneller kiemen.
 • Hark het gevallen blad van het gazon. Zo voorkom je dat de grasmat geen zuurstof krijgt of dat deze wordt aangetast door de vaak zure bladeren.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, November, December

Ook interessant