Tuinkalender september: ben jij klaar voor de herfst?

In september is er genoeg te doen in de tuin. Deze wil je herfstklaar maken. Wat is er te doen in de moestuin? Welke groenten kun je zaaien in september?

De maand september kondigt de start van een nieuw seizoen aan. Reden te meer om de tuin én de moestuin hierop voor te bereiden natuurlijk. De afgelopen maanden hebben we volop kunnen genieten van een uitbundig groeiende en bloeiende tuin.

In deze tuinkalender voor de maand september vind je dan ook een handig overzicht van de meest belangrijke tuinklussen voor deze periode. Zo kun je ook tijdens de herfst nog even nagenieten van een prachtige tuin, terras of border.

Ook in de moestuin is er in september van alles te doen. Niet alleen op het gebied van zaaien, maar natuurlijk ook als het aankomt op oogsten.

De moestuin

Rabarber

September is de maand van heerlijke herfstgroenten. Maar, in deze maand begin je ook met het zaaien en planten van de echte winter delicatessen. Naast zaaien en oogsten in september, is het ook hoog tijd om enkele onderhoudsklussen uit te voeren. Zo hou je jouw moestuin helemaal up to date.

We hebben de meest belangrijke tuinklussen in september voor je op een rij gezet:

 • Oogst groenten lekker op tijd. Zo behouden ze hun malsheid en smaak. In september kun je volop courgettes en pompoenen oogsten. Maar, ook de tomaten en de boontjes zijn klaar voor consumptie.
 • Verwijder overtollig blad van de groenten die nog even kunnen staan. Zo kunnen ze zich optimaal tegoed doen aan de laatste stralen van de zon. Dit komt de smaak van de groenten helemaal ten goede.
 • September is bij uitstek geschikt voor het planten van rabarber. Zorg er daarbij wel voor voldoende plantafstand. Rabarber kan namelijk behoorlijk in omvang toenemen. 100 cm uiteen is vaak voldoende.
 • Controleer de moestuin op afgevallen groenten of fruit. Door de vaak vochtige grond gaan ze makkelijk schimmelen of rotten, waardoor ze eenvoudig ziekten kunnen overbrengen. Ook is het goed om overtollig onkruid te verwijderen. Zo behoud de bodem zijn voeding.

Zaaien en planten in september

Radijs zaaien in september
RADIJS KUN JE IN SEPTEMBER NOG PRIMA ZAAIEN. BIJ VOORKEUR IN EEN BAK OF POT. DAN KUN JE ZE INDIEN NODIG VERPLAATSEN NAAR EEN WARMERE PLAATS.

September mag dan wel het begin van de herfst inluiden, maar dat betekent niet dat je volop kunt zaaien en planten in deze maand. Zo kun je deze maand nog volop sla planten. Deze groenten kun je zelfs tot aan november blijven oogsten. Ook wintergroenten zoals winterpostelein kun je in september zaaien of planten.

SeptOkt
Amsoi
Andijvie
Bindsla
Boerenkool
Koolraap
Koolrabi
Kropsla
Postelein
Radijs
Rammenas
Rucola
Snijbiet
Spinazie
Spitskool
Veldsla
Wortel
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

Slakken actief in september
SLAKKEN ZIJN IN SEPTEMBER NOG STEEDS ACTIEF. HOU DIT DAN OOK GOED IN DE GATEN.

De siertuin en de border heeft volop gebloeid in de afgelopen maanden. Ook in september kun je nog genieten van een prachtig kleurende tuin. Daarvoor is het uitvoeren van een aantal tuinklussen wel noodzakelijk.

We hebben de meest belangrijke klussen in de siertuin en border voor je op een rij gezet:

 • Plant of zaai de vroege bloeiers in september. De grond is nu nog lekker op temperatuur waardoor de aanmaak van wortels extra snel gaat. In deze maand kun je tevens alvast de bollen planten die jouw siertuin of border in het voorjaar voorzien van wat kleur.
 • Als je struiken of planten een andere plaats in de tuin wilt geven, dan kun je dat het beste in september doen. In deze maand kun je ze dus nog zonder veel risico verplaatsen als dat nodig is.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen of planten. Dat geldt zeker voor de rozenstruik. In deze maand bloeit de roos nog volop. Om er extra lang van te kunnen genieten, is het zaak om uitgebloeide knoppen regelmatig te verwijderen.
 • September is ook de uitgelezen maand om buxus aan te planten. Dit kun je in de siertuin of de border doen, maar ze doen het ook prima in een ruime pot op het terras of balkon.

Balkon en terras

Ook het balkon en het terras mogen in september van wat extra aandacht genieten. Hier is de afgelopen maanden namelijk volop geleefd. Om dit ook in september nog te kunnen, is het hoog tijd om wat belangrijke taken op het balkon én het terras uit te voeren.

 • De watervoorziening doe je het beste met regenwater. Dit opgevangen water heeft nog een lekkere temperatuur voor de planten. Heb je geen waterreservoir? Geef je planten dan wat lauwwarm water.
 • Ook in september is het regelmatig water geven en bemesten nog van belang. Bemesten doe je het beste éénmaal per week. Water geven kun je naargelang de droogte dagelijks doen.
 • Controleer de planten in de bloembakken en potten regelmatig op uitgebloeide bloemen. Door deze te verwijderen kan de plant nog nieuwe knoppen aanmaken waardoor je extra lang kunt genieten van een fleurig balkon of terras.
 • Hou je balkon of terras ook in september nog netjes bij. Met een heater of een warme deken is het in de avond nog heerlijk om te kunnen genieten van de buitenlucht. Zo haal je de Indian summer ook naar jouw terras of balkon.

Snoeien

Kastanjes rapen en snoeien in september
SEPTEMBER IS DÉ MAAND OM KASTANJES TE RAPEN MAAR OOK OM TE SNOEIEN.

September is ook de uitgelezen maand voor wat snoei werkzaamheden in de siertuin of border. Zo bereid je jouw tuin optimaal voor op de komende seizoenen. Daarnaast zorgt snoeien ervoor dat jouw planten en struiken in optimale conditie blijven.

 • De hagen kun je het beste voor het einde van deze maand een goede snoeibeurt geven. Zo blijft de haag niet alleen mooi in model, maar kan het laatste zonlicht ook goed bij de wortels. De beukenhaag en de conifeer snoei je dan ook het beste in een taps toelopende vorm.
 • Ook de fruitbomen in de tuin of moestuin kunnen in september gesnoeid worden. Dit geldt zeker voor de kastanje en de noot. Overige fruitbomen kun je het beste van een snoeibeurt voorzien als de boom zijn laatste knop gevormd heeft.
 • Wees niet bang om de planten die nog steeds volop in bloei staan te snoeien. Daar worden ze uiteindelijk alleen maar gezonder van waardoor je er ook volgend seizoen optimaal van kunt gaan genieten.

Het gazon

Zeker als de zomer droog is geweest, is de maand september bij uitstek geschikt om het gazon van wat extra liefde en zorg te voorzien. We hebben de meest belangrijke taken voor wat betreft het gazon voor je geselecteerd. Want hoewel de meeste groei nu wel uit het gras is, wil je jouw grasmat natuurlijk wel in uitstekende conditie houden.

 • Maai het gazon regelmatig en als dat nodig is. Zo hou je jouw gazon veel langer mooi en fris groen.
 • Werk kale plekken in het gazon bij met graszaad of graszoden als je jouw gazon een complete make-over wilt geven. Omdat de bodem nu nog lekker warm is, kunnen de wortels van het gras snel schieten waardoor de eerste grassprietjes snel op zullen komen.
 • De conditie van het gras kan zeker na het zomerseizoen wel wat te wensen overlaten. Als je last hebt van overtollig mosgroei, is september dé maand om te verticuteren.
 • Geef het gazon een lekkere boost voor de aankomende seizoenen door het te voorzien van wat ijzersulfaat. Dit strooi je snel en eenvoudig over jouw grasmat heen en zorgt straks voor een gezond gazon zonder een overmatige groei van mos.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, Oktober, November, December

Ook interessant