Verse kruiden kweken in de keuken

Verse kruiden kweken in de keuken is leuk en lekker! Welke potgrond moet je gebruiken en wat zijn makkelijke kruiden om te kweken in je eigen keuken?

Hoe fijn zou het zijn om altijd verse kruiden binnen handbereik te hebben? Zelf kruiden kweken in de keuken is makkelijk en zal je gerechten zeker meer smaak geven. Natuurlijk kun je kruidenplanten in de supermarkt kopen. Maar zoals we weten overleven deze het nooit lang en de smaak is niet hetzelfde als vers. Dus waarom niet zelf zaaien?

Excuses zoals; ‘ik heb geen tuin’ of ‘ik heb de ruimte niet’. Of nog sterker; ‘al mijn planten gaan toch altijd dood’. Dit zijn allemaal redenen waardoor men zich laat tegenhouden om zelf kruiden te kweken. In dit artikel zal je ondervinden dat dit helemaal niet relevant is. Iedereen kan zijn eigen kruiden kweken in de keuken.

Het is wel zo dat iedere plant zijn eigen vereisten heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Met enkele simpele regels in het achterhoofd vergroot je de kans om altijd je eigen verse kruiden te kweken en oogsten. Niet alleen in de keuken, maar ook op de vensterbank of zelfs het balkon.

De juiste potgrond voor je kruiden

Doorgaans is bijna iedere potgrond geschikt om kruiden in te kweken. Wel moet je wel rekening houden met de kwaliteit van de potgrond. Om te voorkomen dat er uiteindelijk gifstoffen in je eten terecht komen kun je beter kiezen voor een biologische potgrond. Deze wordt dan ook in de moestuin gebruikt en bevat alle benodigde voedingsstoffen voor je kruidenplant.

Wanneer je binnenshuis gaat kweken is kokos potgrond een goede keuze. Deze heeft namelijk geweldige eigenschappen in tegenstelling tot gewone potgrond.

  • Kokosvezels houden veel beter en langer water vast. Hierdoor heb je minder omkijken naar de verzorging van de kruidenplanten zelf.
  • Er ontstaan geen kluiten zoals bij gewone potgrond wel regelmatig voorkomt. De wortels zullen daarom altijd voldoende zuurstof kunnen opnemen.
  • Er ontstaat minder waterophoping in de pot. Dit is zeer belangrijk om schimmel (wortelrot) te voorkomen.
  • Je kunt een stuk schoner werken. Kokosvezels blijven niet aan je handen en omgeving plakken. En is hierom dus ook een stuk makkelijk schoon te maken.

Beginnen met kruiden kweken in de keuken

Om aan de slag te gaan met het kweken van kruiden in de keuken, moet je eerst een goede plek in huis vinden die voldoende warmte en licht biedt. De meeste kruidenplanten hebben voldoende aan gemiddeld 5 lichturen per dag en een temperatuur van 15–18°C. De meest ideale plek om je kruiden te plaatsen is dan ook vaak op de vensterbank.

Mocht je geen ruimte hebben op de vensterbank dan kun je ook kiezen om de kruidenplanten te plaatsen op het balkon. Denk hierbij wel aan de minimale temperatuur. Buiten zaaien in de winter is dan ook niet aan te raden. Kunstmatig licht is ook een mogelijkheid. Zo kun je de kruiden plaatsen waar je maar wilt in huis.

Stappenplan kruiden zaaien:

  • Begin met het vullen van een pot met een doorsnee van 10 tot 20 centimeter. Gebruik hiervoor de door jou gekozen potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te stevig is aangedrukt. Anders kan het water niet goed doorlopen en bestaat de kans op wortelrot in een later stadium.
  • Maak een kuiltje met je vinger van een halve centimeter, leg de zaadjes erin en dek deze af weer af met een laagje potgrond. Zorg ervoor dat er geen licht bij de zaden kan komen. Dit belemmerd het kiemproces.
  • Besproei eventueel de grond na met een plantenspuit. Gebruik hiervoor nooit een gieter. Anders loop je kans op een teveel water in de pot. Waardoor de zaden niet zullen kiemen of zelfs beschimmelen.

Vervolgens is het wachten tot de kruiden beginnen te ontkiemen. Dit gebeurt doorgaans al binnen enkele dagen, afhankelijk van het type kruid dat je hebt gezaaid. Let er goed op dat de grond altijd vochtig blijft en nooit te koud aanvoelt.

5 makkelijke kruiden om mee te beginnen

Er bestaan wel honderden verschillende soorten kruiden met ieder zijn eigen smaak en eigenschappen. De onderstaande kruiden zijn bijzonder populair om binnenshuis te kweken. Voor de ervaren, maar ook de beginnende tuinder.

1. Tijm ‘Thymus Vulgaris’

Belangrijk is om tijm te zaaien en te houden in een pot met extra goede afwatering. Tijm is in het bijzonder erg gevoelig wortelrot, wees dan ook voorzichtig met water geven. Hou de grond vochtig, maar nooit nat.

Tijm kun je heel goed op een schaduwachtige plek neerzetten. Ze zal hierdoor minder snel bloemen aanmaken waardoor je langer kunt oogsten. Tijm is een meerjarige plant, en dus een ideale kruidenplant om binnen te kweken.

2. Oregano ‘Origanum Vulgare’

Oregano is een typisch bossig groeiend keukenkruid. Oregano voelt zich thuis in een schaduwrijke plek, is meerjarig en kan een zeer rijkelijke oogst geven. De blaadjes geven alleen al door aanraking een sterk aroma af.

Oregano houdt niet van overweldigend veel water, de grond mag best droog zijn maar moet wel voldoende voedingsstoffen bevatten. Bij oregano knip je de gehele takjes om vers te gebruiken of om te drogen. Het is raadzaam om regelmatig te oogsten, dit stimuleert sterk de groei en dus ook de oogst.

3. Citroenmelisse ‘Melissa Officinalis’

Waarschijnlijk is citroenmelisse toch wel één van de meest makkelijke kruiden om te kweken in de keuken. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de grond altijd vochtig is. Citroenmelisse kan prima geplaatst worden op een half-zonnige plek op de vensterbank of in de woonkamer.

Plaatst je haar op een zonnige plek dan zal dit de groei zeker doen toenemen. Plaats je citroenmelisse op een half-zonnige plaats, dan zal dit weer ten goede komen voor de smaak.

4. Peterselie ‘Petroselinum Crispum’.

Je kunt peterselie het beste een zonnige of half-zonnige plek geven. Dit stimuleert de groei tijdens warmere periodes. Regelmatig water geven, en zorg dat de grond niet vochtig blijft. Waarschijnlijk kunnen we peterselie wel bestempelen tot de meest bekende keukenklassieker.

Peterselie is een bijzonder sterk kruid en kan ook goed kou verdragen. Hierdoor kun je ook bijna het gehele jaar oogsten. Peterselie is onderhoudsarm en vraagt dus ook niet veel.

5. Munt ‘Mentha’

Naast de geweldige smaak en geur is munt ook een makkelijke kruidenplant om zelf te kweken. Wanneer eenmaal ‘volwassen’ is het bijna onmogelijk dat de plant zal afsterven.

Munt maakt veel uitlopers die je natuurlijk ook weer kunt verpotten. Deze kun je bijvoorbeeld weer aan vrienden en familie geven. Munt kan zowel in de volle zon als schaduw staan. Belangrijk is om de grond goed vochtig te houden.

Ook interessant