Honden zijn gevoelig voor vetbulten. Maar waaraan kun je een vetbult herkennen? Helaas heeft een onschuldige bult of lipoom bijna dezelfde uiterlijke kenmerken als een liposarcoom. Dit zijn kwaadaardige vetbulten bij honden. Vaak wordt een biopt genomen om vast te kunnen stellen of het om een onschuldige vetbult gaat of om een kwaadaardige bult.
De biopsie gebeurt in de dierenkliniek. Met een dunne naald wordt de vetbult van de hond aangeprikt om de aard te kunnen herkennen. Vaak gaat het om onschuldige vetophopingen onder de huid. We spreken dan van een lipoom. Je vindt ze het vaakst op de borst van de hond of in de plooien van de liezen. De bultjes beginnen klein maar kunnen flink groeien.
Verschil tussen een lipoom en een liposarcoom vetbult herkennen
Hoewel er vaak een biopt nodig is, verschilt een goedaardige vetbult qua uiterlijk iets van een liposarcoom. Een verdachte vetbult heeft een slechte omranding. Dat betekent dat de vetbult geen duidelijke vorm heeft.
Ook voelt de inhoud vaak harder aan dan wanneer het om een goedaardige vetbult gaat bij honden. Toch is alleen de vorm vaak niet genoeg om een goed- of kwaadaardige vetbult bij een hond te kunnen herkennen
Hoe groot kan een vetbult bij honden worden?
Een vetbult bij een hond kun je herkennen aan een harde onderhuidse bult. Deze kan een kleine afmeting hebben tot 1 centimeter, maar ze kunnen ook progressief zijn. Dat betekent dat de bulten na verloop van tijd groter kunnen groeien.
Bulten van 25 centimeter zijn zeker geen uitzondering. Des te sneller je een goedaardige ophoping ontdekt, des te makkelijker de dierenarts deze kan verwijderen als dat nodig is. Ook voorkom je pees- en spierschade.
Welke vetbulten bij honden moeten wel operatief verwijderd worden?
Er is dus onderscheid in een goedaardige of een kwaadaardige vetbult. De dierenarts moet dit uitsluiten door in de bult te prikken. Een kleine hoeveelheid inhoud wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Hier wordt de aard van de cellen onderzocht. Aan de hand van deze uitslag wordt bepaald of de vetbult bij de hond wel of niet operatief verwijderd wordt.
Sommige goedaardige lipomen worden uit voorzorg wel verwijderd. Het gaat dan bijvoorbeeld om vetbulten die snel groeien of zich verbinden met het spierweefsel. Een vetbult moet je altijd laten verwijderen door een dierenarts. Ga dus niet zelf aan de slag met een naald of zalfjes. Hiermee kun je de huid, en daarmee ook de huidcellen, beschadigen.
Je hond regelmatig controleren op de aanwezigheid van bulten
Je wilt een vetbult bij de hond het liefst zo snel mogelijk ontdekken en herkennen. Daarom is het belangrijk om jouw viervoeter regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Vetbulten kun je overal op het lichaam vinden, maar komen het meest voor in de borststreek, op de buik en in de liezen van de hond.
Oudere honden en viervoeters die te dik zijn ontwikkelen sneller een lipoom of een liposarcoom. Heeft jouw hond een bult en vind je het moeilijk om te herkennen of deze goed- of kwaadaardig is? Vraag jouw dierenarts dan om een consult.