Vliesdoek in de tuin: zo bescherm je kwetsbare planten

Vliesdoek kun je gebruiken om kwetsbare planten te beschermen. Wat is vliesdoek? Hoe breng je het aan en waar kun je dit nog meer voor gebruiken in de tuin?
Vliesdoek in de tuin: zo bescherm je kwetsbare planten

Vliesdoek beschermt jouw kwetsbare planten tegen vorst, kou en de zon. Dit materiaal werkt isolerend en voorkomt dat de jonge knoppen bevriezen of verbranden. Dat geldt natuurlijk ook voor de wortels.

Vliesdoek kun je niet alleen in de tuin en in de border gebruiken. Ook in de moestuin zorgt dit doek voor de ultieme bescherming tegen vorst. 

Als het winterseizoen aanbreekt of wanneer het in het voorjaar nog tot een vorstperiode komt, hebben jouw planten beschutting en bescherming nodig. Zeker als het gaat om vorstgevoelige planten.

Over het algemeen zijn temperaturen van een paar graden onder 0 geen probleem. Als er wind staat kan 1 of 2 graden vorst al desastreuze gevolgen hebben. 

Je kunt jouw kwetsbare planten op verschillende manieren beschermen tegen vrieskou of hoge temperaturen. Bijvoorbeeld door de planten in potten te zetten en ze te verplaatsen naar een beschutte plek. Zoals de schuur of de garage.

Ook vliesdoek beschermt jouw planten tegen kou en bevriezing. Hoe pak je jouw planten op de juiste manier in?

Plant inpakken met vliesdoek als bescherming tegen vorst

Vliesdoeken kun je tegenwoordig overal kopen. In het tuincentrum, maar natuurlijk ook online. Kies in elk geval kwalitatief vliesdoek dat groot genoeg is om jouw planten te omwikkelen.

Voer de onderstaande stappen uit voor een optimale vorstbescherming.

  • Bamboestokken: gebruik stokken van bamboe om rondom de plant te steken. De stokken moeten boven de plant uitsteken. Zo creëer je een beschermende tent.   
  • Vliesdoek: wikkel het doek om de stokken. Vergeet ook de bovenzijde van de plant niet te bedekken. Je beschadigt de knoppen niet want vliesdoek is licht van gewicht. 
  • Vastzetten: zet het vliesdoek vast aan de stokken. Dit kun je het beste doen met tyraps of met draad. Zet het doek goed vast zodat het bestand is tegen wind. 

Vliesdoek gebruiken als bescherming tegen zon en ongedierte

Naast bescherming tegen vorst en lage temperaturen, kun je vliesdoek ook op andere manieren gebruiken in de tuin. Met dit doek kun je bloemen en planten beschermen tegen ongedierte, regen, wind én zonlicht. Dit lichtgewicht materiaal is namelijk uv-bestendig. 

1. Bloemen en planten beschermen tegen vrieskou

In de eerste plaats gebruik je vliesdoeken om bloemen en planten te beschermen tegen vrieskou en lage temperaturen. Dit doek werkt namelijk isolerend en voorkomt dat kwetsbare planten afsterven door de kou.

Dat geldt ook voor jonge bloemknoppen. Zeker in het vroege voorjaar kunnen de nachten nog flink koud zijn. Dat terwijl de meeste knoppen al uitkomen. 

Aardbeien beschermen met vliesdoek in de moestuin

Ook in de moestuin kun je vliesdoek gebruiken om jonge en kwetsbare gewassen te beschermen tegen lage temperaturen. Dat is ook een aanrader in de koude tuinkas. Zeker bij planten zoals aardbeien en kousenband.

2. Bescherming tegen de zon

Vliesdoek heeft een uitstekende isolerende werking en is licht van gewicht. Daarnaast is dit doek ook nog eens bestand tegen de stralen van de zon. Met vliesdoek kun je de kwetsbare bladeren van jouw planten dus beschermen tegen uv-straling. Zo voorkom je verbranding. 

Je kunt de planten afzonderlijk voorzien van een afdak van vliesdoek. Ook kun je de net ingezaaide bedden in de moestuin beschermen tegen zonlicht.

Heb je een tuinkas? Ook hierin kunnen planten en bloemen makkelijk verbranden door het zonlicht. Het glas werkt namelijk als een vergrootglas. Bedek het glas met vliesdoek voor een goede bescherming. 

3. Planten beschermen tegen harde wind en regen

Zowel in de zomer als in de winter kan het weer flink onstuimig zijn. Kwetsbare planten die volop in bloei staan kunnen beschadigd raken door harde regenval of windvlagen. Ook hier kun je vliesdoek gebruiken om het groen in jouw tuin of border van een goede bescherming te voorzien. Het doek is ademend en lichtdoorlatend. De groei wordt dus niet belemmert. 

4. Wortels beschermen tegen ongedierte en vogels

Niet alleen de plant, maar ook de wortels kunnen last hebben van ongedierte. Denk maar eens aan de wortelvlieg. Deze vliegjes tasten de wortels van de plant aan waarna deze geen voedingsstoffen meer kan opnemen en dood gaat. Dit kun je voorkomen door de wortels van de plant af te dekken met vliesdoek.

Heb je ook last van ongedierte in de moestuin? Ook dan kun je worteldoek gebruiken. Bijvoorbeeld door de belaagde plantjes af te dekken met doek. Als je de bedden in de moestuin net hebt ingezaagd is er vaak ook bescherming nodig.

Je wilt voorkomen dat de zaden wegwaaien of worden opgepikt door de vogels. Span dus zonodig vliesdoek over het ingezaaide gedeelte zodat je jouw oogst kunt behouden. 

Vliesdoek gebruiken om een mini tuinkas te maken

Wil je jouw kwetsbare gewassen of planten standaard beschermen tegen kou, regen, wind en ongedierte? Dan kun je ook een mini tuinkas maken van vliesdoek en bogen. Het doek is namelijk heel licht van gewicht. Je hebt dus niet perse versterkte of zware bogen nodig. 

Kunststof is een prima materiaal om een tunnel mee te creëren. In een tuinkas met vliesdoek is de temperatuur hoger. Dat komt omdat het doek een goede isolerende werking heeft en warmte vasthoudt. Tot op zekere hoogte laat dit materiaal ook voldoende licht door. 

Vocht wordt geleidelijk doorgelaten maar harde wind en lage temperaturen krijgen geen kans om jouw gewassen en planten te beschadigen. Als je zelf een kas maakt met vliesdoek, kun je de teelt en de oogst zelfs een klein beetje uitstellen of zelfs vervroegen. 

Ook interessant