Met deze 7 tips kun je het beste jouw vloerkleed reinigen

Een vloerkleed reinigen? Dat is niet altijd even eenvoudig. Vanaf nu wel met deze handige tips. Daarmee reinig je jouw vloerkleed effectief en ziet deze er weer als nieuw uit.
Met deze 7 tips kun je het beste jouw vloerkleed reinigen

Of je nu een hoogpolig tapijt of een perzisch vloerkleed in de kamer hebt liggen. Met deze 7 tips kun je het beste jouw vloerkleed reinigen. Voor elke soort vlek is er een goede oplossing. Daarvoor hoef je in veel gevallen geen dure reinigingsapparaten te kopen of te huren.

Een vloerkleed is warm aan je voeten in de winter én brengt een fijne sfeer in huis. Natuurlijk wil je jouw tapijt daarom ook schoonhouden. Een vlek is zo gemaakt en ook huisdieren laten vuil en haren achter.

7 tips! Zo maak je jouw vloerkleed of tapijt weer schoon en fris

Het onderhouden van vloerkleden gaat veel verder dan een dagelijkse stofzuigbeurt. Wil je jouw vloerkleed zelf op een effectieve en veilige manier reinigen? Maak dan zeker gebruik van de onderstaande tips voor een stralend schoon en fris resultaat. 

1. Gebruik een kledingroller voor pluizen en haren

Hoe goed je ook je best doet om je vloerkleed met een stofzuiger te reinigen, er blijven altijd kruimels, plukjes stof en haren achter. Dit is zeker een veel voorkomend probleem bij hoogpolige vloerkleden.

Tapijt reinigen met een kledingroller

De stofzuiger dringt niet door tot in de diepste vezels. Een kledingroller of pluizenroller is dan een prima manier om jouw vloerkleed te reinigen. Je komt makkelijk bij de onbereikbare hoekjes en zelfs de kleinste en pluisjes blijven kleven. 

2. Gebruik een raamwisser voor huisdieren haren

De haren van jouw hond of kat zijn lastig te verwijderen met een stofzuiger. Zeker als je een vloerkleed hebt met korte vezels. Een raamwisser is dan een prima tip voor het reinigen van tapijten en vloerkleden.

Maak het rubber van de trekker vochtig en je staat versteld hoeveel haren je van jouw vloerkleed kunt verwijderen. Je veegt ze eenvoudig op één hoop waarna je het opzuigt met de stofzuiger. Je vloerkleed kun je op deze manier elke dag reinigen. 

3. Hardnekkige vlekken verwijderen met een strijkijzer

Vlekken in je vloerkleed kun je ook verwijderen met een strijkijzer. Nadat je het tapijt hebt gezogen kun je de vlek bespuiten met een mengsel van 3 delen water en 1 deel azijn. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Leg een oude maar schone handdoek over de vlek en verwarm het strijkijzer. Plaats het ijzer op de vlek waarna het vuil zich hecht aan de doek.

4. Olievlekken in het vloerkleed? Gebruik baking soda

Olie is misschien wel één van de meest hardnekkige vlekken in een vloerkleed of tapijt. Je hebt een speciale methode nodig om olie uit en vloerkleed te kunnen halen. Baking soda of zuiveringszout is hierop het antwoord.

Breng het zout ruim aan op de vlek en laat dit intrekken. Het zout moet het vuil absorberen. Als het zout droog aanvoelt kun je dit opzuigen. De meeste olie is nu uit het vloerkleed waarna je de vlek verder kunt behandelen. 

Extra tip! Urine vlekken van huisdieren in het tapijt? Zuiveringszout of baking soda kun je ook gebruiken voor urine van huisdieren. Hiermee kun je jouw vloerkleed effectief reinigen als jouw hond of kat hierop heeft geplast.

De werkwijze is hetzelfde als hierboven. Naast het effectief reinigen van het vloerkleed elimineert zuiveringszout ook nare urine geurtjes. 

5. Nagellak uit vloerkleed verwijderen met alcohol 

Het kan de beste overkomen. Je bent je nagels aan het lakken en ineens valt het potje met rode nagellak om op het vloerkleed. In dat geval kun je alcohol gebruiken of nagellakremover om de vlekken te verwijderen. Wacht eerst tot de lak is opgedroogd en haal zoveel mogelijk resten weg met de hand of een pincet.

Giet de alcohol of de remover op een schone katoenen doek of keukenpapier. Het is belangrijk dat je dept en niet wrijft. Dep net zo lang totdat de nagellak is opgelost en zich op de doek of het keukenpapier bevindt.

6. Vloerkleed verfrissen en reinigen met azijn

Azijn en zuiveringszout kunnen op veel manieren worden gebruikt als je jouw vloerkleed zelf wilt reinigen. Zelfs platgelopen plaatsen, zoals voor de bank of de stoel, kun je hiermee opfluffen. Meng een gelijke hoeveelheid water en azijn in een spuitfles en spuit hiermee het vloerkleed in.

Gebruik een lepel om de vezels zijwaarts en in tegengestelde richting los te maken. Zo kun je de oorspronkelijke textuur van het vloerkleed herstellen. Azijn zorgt er ook voor dat vieze geurtjes worden geabsorbeerd. Zoals de geur van huisdieren en sigaretten. 

7. Kauwgom uit tapijt verwijderen met ijs 

Van kauwgom in je vloerkleed wordt je natuurlijk niet echt vrolijk. Maar hoe kun je dit het beste zelf reinigen? Ongelooflijk maar waar, kauwgom is toch vrij makkelijk te verwijderen uit de vezels van het tapijt.

Kauwgom verwijderen van een vloerkleed

Leg ijsblokjes op de zachte kauwgom. Meestal is 5 minuten voldoende om het te bevriezen. Zo kun je het plakkerige snoep makkelijk verwijderen met de hand. Bij deze methode herhalen tot de kauwgom volledig uit je vloerkleed is verdwenen.

Nog een laatste tip voor het reinigen van je tapijt of vloerkleden

Wrijven zit een beetje in onze aard, maar dat is iets dat je zeker niét moet doen als je jouw vloerkleed zelf wilt reinigen. Bij tapijten en vloerkleden maak je de vlek namelijk groter als je wrijft in plaats van dept. Ook is de kans groot dat de vlek dieper in de vezels trekt. 

Je vloerkleed weggooien is natuurlijk niet de bedoeling. Welke van de bovenstaande reinigingstips voor vloerkleden je ook gebruik, wees je ervan bewust dat alleen deppen effectief is. Op deze manier oefen je namelijk druk uit op de vlek. 

Daardoor wordt de vloeistof geabsorbeerd in de doek of het keukenpapier dat je gebruikt. Bescherm de vezels van het vloerkleed door de vlek van buiten naar binnen te deppen. Zo kun je voorkomen dat de vlek zich nog verder verspreidt of groter wordt. 

Ook interessant