Wanneer de tuin bemesten met koemestkorrels?

De tuin bemesten met koemestkorrels? Wanneer kun je dat het beste doen en welk effect heeft deze meststof op de structuur van de bodem?

Als tuinliefhebber weet je dat het verzorgen van planten meer inhoudt dan alleen het geven van water. De tuin bemesten met koemestkorrels is belangrijk om de groei en bloei van de beplanting te stimuleren. Door de bemesting blijft de bodem rijk aan voedingsstoffen.

Dat geldt ook voor mineralen zoals bijvoorbeeld fosfor en nitraat. De planten in jouw tuin of border kunnen hierdoor niet goed ontwikkelen, maar zijn met de juiste bemesting ook minder vatbaar voor ziekten. Uiteraard is het daarbij wel van belang om te weten wanneer je de tuin het beste kunt bemesten.

De tuin bemesten in het voorjaar met koemestkorrels

Het bemesten van de tuin doe je bij voorkeur in het voorjaar in de maand maart of april. Veel planten en struiken ontwaken dan uit hun winterslaap en beginnen voorzichtig weer uit te lopen. Ze hebben al hun kracht en energie nodig om in bloei te kunnen komen. Juist in deze periode hebben ze extra voedingsstoffen nodig.

De tuin bemesten in het voorjaar heeft nog een voordeel. Er is nog niet veel bladvorming waardoor je de koemestkorrels heel precies kunt verstrooien. Zonder dat je de bladeren van de planten raakt. Belangrijk, want zo voorkom je dat ze verbranden door de krachtige voorjaarszon.

Zodra je de tuin hebt bemest met koemestkorrels, is het zaak dat je deze direct door de bodem heen vermengt. Dat kun je het beste voorzichtig met een hark doen. Mestkorrels hebben de eigenschap dat ze goed worden opgenomen door de bodem. Ze laten de voedingsstoffen dan ook direct los.

Eventueel kun je de bodem van wat vocht voorzien. Zeker als je een droge periode tegemoet gaat is dat een aanrader. Nadat je de tuin in het voorjaar hebt bemest, kun je het ritueel in de zomer nog eens herhalen. Zo blijft de bodem lekker voedingsrijk. Volg hiervoor wel altijd de aangegeven dosering op de verpakking. Een teveel aan meststoffen kan schadelijk zijn voor je planten.

Bodemstructuur verbeteren met compost

Heb je een eigen compostbak of heb je nog wat potgrond over? Dan kun je deze samen met de koemestkorrels door de aarde mengen tijdens het bemesten. Je zorgt dan voor een goede biodiversiteit en geeft regenwormen en ander organisme de kans om de bodem goed luchtig te kunnen houden. De wortels van jouw planten worden daardoor van meer zuurstof voorzien en ook kunnen de voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Ook interessant