Wanneer kalk strooien in de tuin en op het gazon?

Wanneer moet je jouw gazon of tuin voorzien van kalk? Waarom is kalk strooien zo belangrijk voor de tuin en hoe vaak moet je kalk strooien op het gazon?

Kalk strooien in de tuin is belangrijk om de planten en het gazon in een goede conditie te kunnen houden. Ook het gazon heeft belang bij kalk. Maar wanneer kun je dit het beste doen en op welke manier? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de eigenschappen van kalk, wanneer je moet strooien en hoe je dit moet doen.

Waarom kalk strooien in de tuin belangrijk is voor de bodem

Kalk strooien doe je niet om de planten en het gazon van bemesting te voorzien. Kalk is namelijk vooral een bodemverbeteraar. Zeker als jouw tuin is voorzien van kleigrond met een zware structuur. Daarnaast draagt kalk ook bij aan een goede zuurgraad (pH) én voorziet het de border en de grasmat van voldoende magnesium en calcium.

De eigenschappen van kalk:

  • bodemverbeteraar: als je in jouw tuin vooral te maken hebt met kleigrond, dan kan de structuur nog wel eens zwaar zijn. Dit betekent dat de bodem mogelijk niet los genoeg is om voldoende luchtig te kunnen zijn. Door kalk te strooien in de tuin wordt de bodemstructuur verbetert. Deze wordt losser en luchtiger waardoor wortels meer zuurstof tot zich kunnen nemen.
  • zuurgraad of pH: kalk strooien in de tuin brengt de zuurtegraad van de bodem in balans. Vaak wordt er voor kalk gekozen als de pH-waarde van de bodem te laag is. Sommige planten doen het juist wel goed op een zure grond. Voorzie dus alleen de bloeiers die het nodig hebben van kalk.
  • magnesium en calcium: planten en struiken hebben magnesium en calcium nodig om gezond te kunnen blijven. Door kalk te strooien in de tuin, voorzie je de bodem van voldoende mineralen.
  • mosgroei: mos in het gazon of de tuin is vervelend. Mossen groeien het liefst op een zure bodem. Door het strooien van kalk in de tuin en het gazon kun je mosgroei dus voorkomen.

Wanneer kalk strooien in de tuin en border

Kalk strooien in de tuin of de border doe je bij voorkeur van november tot en met begin februari. Je strooit kalk altijd apart van eventuele mestkorrels of andere voeding. Je kunt ook individueel kalk strooien in de tuin.

Blauwe regen kalk strooien in de tuin
©Anja – Blauwe regen

Bijvoorbeeld als je planten hebt die zich lekker voelen bij een hoge zuurgraad. Hierbij kun je denken aan planten zoals de Sering of de Blauwe regen, maar ook de druif en de rozenstruik hebben baat bij een pH-waarde die iets hoger ligt dan normaal.

Wanneer strooi je kalk op het gazon

Als we het hebben over de tuin, dan mag het gazon natuurlijk niet worden overgeslagen. Ook de grasmat heeft aandacht én kalk nodig. Zo voorkom je dat de bodem te zuur wordt waardoor mos zijn gang kan gaan. Kalk strooien op het gazon doe je éénmaal per jaar, bij voorkeur in de koude maanden. Hiervoor zijn november, december en januari het meest geschikt.

Hoe je kalk het beste in de tuin kunt strooien

Kalk strooien in de tuin of op het gazon is gelukkig niet moeilijk. Dit kun je eenvoudig met de hand doen. Kalk is leverbaar in korrel- en poedervorm. Beide zijn een prima oplossing, maar houdt er bij poeder wel rekening mee dat het eenvoudig verwaait. Zo komt de kalk misschien onbedoeld op planten terecht die juist wel van een zure bodem houden. Heb je een groot gazon en wil je kalk strooien? Dan kun je ook gebruik maken van een verstrooier.

Ook interessant