Belangrijk! Zwarte schimmel verwijderen en voorkomen in huis

Zwarte schimmel wil je zo snel mogelijk verwijderen in huis. Dit heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Op deze manieren kun je zwarte schimmel is huis het beste verwijderen!
Belangrijk! Zwarte schimmel verwijderen en voorkomen in huis

Zwarte schimmel verwijderen in huis? Dat wil je het liefst zo snel en efficiënt mogelijk doen. Deze schimmels leveren namelijk een serieus gevaar op voor jouw gezondheid. Zwarte schimmel of stachybotrys chartarum, is één van de meest schadelijke schimmels die je in je woning kunt aantreffen.

Zwarte schimmel bevindt zich vaak op vochtige muren. Ook als een ruimte niet voldoende wordt geventileerd kun je te maken krijgen met schimmelvorming. Door de hoge luchtvochtigheid kunnen zwarte schimmels zich razendsnel verspreiden.

Zwarte schimmels verspreiden mycotoxine wat verschillende gezondheidsklachten kan veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld benauwdheid en huidirritaties, maar ook geïrriteerde slijmvliezen en jeuk of eczeem. Reden te meer om het deze schimmelsoort uit huis te verwijderen. 

Welke andere gevaren levert deze zwarte schimmelsoort in huis op?

Naast gevaren voor jouw gezondheid tast zwarte schimmel ook je woning aan. Omdat het zich vooral bevindt en vermenigvuldigd op muren, brokkelt de stuc of het pleisterwerk af.

Daarnaast blijven er vieze zwarte vlekken achter die je er met geen mogelijkheid meer uit lijkt te krijgen. De schimmel dringt door in de muur of de raamkozijnen. Dat maakt de structuur minder solide. Hierdoor kan de wand zelfs afbrokkelen.

Gaat het om een houten wand? Ook dan kan zwarte schimmel in huis gevaren opleveren. Het hout wordt zacht, gaat rotten en breekt af. Iets dat je liever niet wilt als het om een dragend deel gaat of de houten dakconstructie.

Als je zwarte schimmel in huis hebt, dan ruik je vaak ook een onaangename en muffe geur. 

4 manieren om zwarte schimmel effectief en blijvend te verwijderen uit huis 

Let op! Voordat je aan de slag gaat met de onderstaande manieren om zwarte schimmel uit huis te verwijderen, is het belangrijk dat je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Ventileer de ruimte waarin de schimmel zich bevindt goed.

Zwarte schimmel verwijderen met mondkapje en handschoenen

Draag bij voorkeur een N95 mondkapje met filter. Draag zeker beschermende of huishoudhandschoenen van dik rubber. Zo voorkom je inademing en verspreiding van de zwarte schimmel in en op je lichaam.

1. Ammoniak gebruiken op gladde oppervlakken

Ammoniak bestaat uit een verbinding van waterstof en stikstof. Het ruikt ontzettend sterk maar is wel een effectieve manier om zwarte schimmel uit huis te verwijderen. Je kunt deze manier alleen toepassen op gladde oppervlakken. Zoals op de badkamertegels of op glas. 

2. Schoonmaakazijn om zwarte schimmel te verwijderen

Zwarte schimmel in huis kun je ook verwijderen met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Dat doe je bij voorkeur met een schone doek. Drenk de doek in de azijn en dep daarmee de beschimmelde plekken schoon.

Bij hardnekkige schimmelvorming kun je de plaatsen ook behandelen met schoonmaakazijn zonder water. 

3. Soda gebruiken om schimmelplekken te behandelen

Heb je soda in huis? Ook dit is een manier om zwarte schimmelplekken effectief te verwijderen. Los 2 scheppen soda op in 1000 ml warm water. Behandel de plekken met keukenpapier of een schone doek die je later natuurlijk niet meer zult gebruikt. 

4. Chloor is ook effectief tegen zwarte schimmelsoorten

Net zoals soda hebben de meeste mensen ook wel bleekwater of chloor in huis. Los ongeveer een kwart liter fles dunne bleek op in een emmer lauwwarm water. Dep de schimmel vlekken met het mengsel en laat dit een aantal uren intrekken.

Na ongeveer 4 uur kun je de zwarte schimmel wegvegen. Zorg er wel voor dat je de ruimte goed ventileert. 

Preventief te werk gaan om zwarte schimmel in huis te voorkomen

Wil je liever niet aan de slag met deze methoden om ongezonde zwarte schimmel in huis te verwijderen? Dan is voorkomen beter dan genezen.

Er zijn een aantal manieren waarmee je kunt voorkomen dat jouw woning én gezondheid wordt geplaagd door zwarte schimmel. Dit zijn de meest effectieve tips als je in huis geen last wilt hebben van deze schimmels.

Tip 1. Ventileren

Ventileren in huis is ontzettend belangrijk als je zwarte schimmel wilt voorkomen. Dat geldt voor alle ruimtes. Niet alleen in de woonkamer en de keuken, maar ook in de slaapkamers, de keuken, de badkamer en de kelder. Zo zorg je voor een optimale luchtvochtigheid.

Zwarte schimmel voorkomen door ventileren

Laat ventilatieroosters open en lucht je woning regelmatig door de ramen tegen elkaar open te zetten. Zo kun je vochtophoping voorkomen wat vaak de reden is tot schimmelgroei in de kozijnen.

Tip 2. Maak regelmatig schoon en werk droog

Schimmels groeien gestaag als er sprake is van een ideale voedingsbodem. Goed schoonmaken is dus een absolute must. Zeker in natte ruimtes. Zoals de douche en de badkamer. Zwarte schimmels zijn dol op vocht.

Maak de wanden van de douche en de badkamervloer dan ook zoveel mogelijk droog na gebruik. Gebruik ook de afzuiging. 

Tip 3. Luchtvochtigheid in balans houden

De lucht in huis mag niet te vochtig zijn als je zwarte schimmels wilt voorkomen. Dit kun je oplossen door goed te ventileren, maar ook door rekening te houden met andere zaken.

Zo is het belangrijk dat je de natte was buiten laat drogen in plaats van in de woning. Kook zoveel mogelijk met de afzuiging op de hoogste stand en gebruik een passende deksel op de pan. Ook stoom is immers vocht dat zich hecht aan de muren boven jouw fornuis. 

Vochtigheidsgraad in huis blijven meten ter voorkoming van zwarte schimmel

Het is niet altijd even eenvoudig om te bepalen hoe vochtig het in huis is. Soms voelt het klimaat in de woning droog aan, terwijl de luchtvochtigheid in feite te hoog is. De perfecte voedingsbodem voor zwarte schimmels in huis dus.

Gelukkig kun je dit eenvoudig en snel meten met een digitale hygrometer. Je hangt deze apparaten aan de muur waarna zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid nauwkeurig wordt gemeten en weergegeven. 

Ook interessant